Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Μπορεί να ζήσει και χωρίς το ευρώ η Ολλανδία!


Σύμφωνα με έρευνα της Capital Economics, η οποία έγινε για λογαριασμό του Geert Wilders, τον επικεφαλής του Ολλανδικού ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού κόμματος Ελευθερίας, το οποίο παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά, το μέσο ολλανδικό νοικοκυριό θα μπορούσε να επωφεληθεί σχεδόν κατά 9.800 ευρώ ετησίως και το ΑΕΠ της χώρας να ξεπεράσει τα 1,5 τρισ. ευρώ εάν η Ολλανδία εξέλθει του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ώθηση της ολλανδικής οικονομίας, υποστηρίζουν οι συντάκτες της 164σέλιδης έρευνας, θα προέλθει μεταξύ άλλων από την αύξηση των εξαγωγών στις αναδυόμενες αγορές, τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις και την ανάκτηση της νομισματικής και δημοσιονομικής ελευθερίας. Επίσης, πάλι σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα οφέλη για την Ολλανδία είναι σημαντικά σε ορίζοντα 20ετίας στην περίπτωση που εγκαταλείψει ΕΕ και ευρωζώνη και διαπραγματευθεί ένα παρόμοιο καθεστώς με αυτό της Ελβετίας, η οποία βρίσκεται είναι μέρος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς αλλά δεν αποτελεί μέλος της ΕΕ.
«Οποιαδήποτε απόφαση για έξοδο από την ΕΕ είναι πρωτίστως κοινωνικού, πολιτιστικού και πολιτικού χαρακτήρα. Πρέπει να περιστραφεί γύρω από ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ελευθερίας προσδιορισμού.

Ωστόσο υπάρχουν επίσης καλοί λόγοι να θεωρεί κανείς ότι ένα έθνος αποδεσμευμένο από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών και έχοντας τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις για το ίδιο, θα επωφεληθεί και οικονομικά» αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα.

Τα συμπεράσματα της έγκριτης Capital Economics, αποτελεί σημαντικό επιχείρημα των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών εντός και εκτός Ολλανδίας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βρετανού συντηρητικού βουλευτή Douglas Carswell «Η έρευνα δείχνει ότι δεν είμαστε πλέον μόνοι. Δεν είμαστε μόνο εμείς οι Βρετανοί που έχουμε φτάσει στο σημείο να συνειδητοποιήσουμε ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση  είναι θεμελιωδώς ελαττωματική. Έχουμε πολλές ομοιότητες με τους Ολλανδούς, μια μικρή χώρα που έχει ευημερήσει μέσω του διεθνούς εμπορίου. Σκεφτείτε πώς θα ήταν χώρες σαν τις δικές μας σε μια Ευρώπη διαφορετικού τύπου».

Ενώ απο την μεριά του, ο κ.Wilders τονίζει πως: «στην αρχή θα υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής αλλά μετά την πάροδο αυτής, η οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα και ισχυρότερα από ότι τώρα, σημειώνοντας επιπλέον άνοδο 10% το 2024 και 13% το 2035».

Να σημειωθεί πως σε πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι η πλειονότητα των Ολλανδών (55%) τάσσεται υπέρ ενός ΝΕΧΙΤ (Netherlands Exit), αν μπορεί να αποδειχθεί ότι η έξοδος από την Ε.Ε. θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: