Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες πίσω απο τις παρακοληθήσεις της NSA στην Ολλανδία;


Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται ο Ολλανδός υπουργός εσωτερικών, Ρόναλντ Πλάστερκ και η υπουργός άμυνας της Ολλανδίας, Ζανίν Χένις μετά τις αποκαλύψεις των ολλανδικών μέσων πως οι  μυστικές υπηρεσίες της χώρας και όχι η NSA, όπως υποστήριζαν έως τώρα, είχαν συλλέξει δεδομένα από περίπου 1,8 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις.

Οι δύο υπουργοί θα πρέπει να απαντήσουν στο κοινοβούλιο για το θέμα αυτό σε μια συζήτηση που χαρακτηρίζεται «επική». Μετά την κατάθεσή τους τα δύο κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι, «θα αποφασίσουν εάν θα αφήσουν τον κ. Πλάστερκ και την κα Χένις να παραιτηθούν», σύμφωνα με την εφημερίδα De Volksrant.

Απαντώντας σε ένα ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που ανέφερε ότι η αμερικανική NSA παρακολουθούσε 1,8 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις τον Δεκέμβριο του 2012 στην Ολλανδία, ο κ. Πλάστερκ είχε δηλώσει στα τέλη Οκτωβρίου ότι τέτοιες παρακολουθήσεις δεν γίνονται από τις ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, τρεις μήνες αργότερα, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Πλάστερκ και η Χένις δήλωναν το ακριβώς αντίθετο, σε επιστολή που απηύθυναν στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δεδομένα συνέλεγε μια διεύθυνση των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών “στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων” της χώρας και κατόπιν τα μοιραζόταν με την NSA. Τα στοιχεία αυτά, δηλαδή η διάρκεια, η ώρα της κλήσης και οι τηλεφωνικοί αριθμοί αφορούσαν μόνο κλήσεις που γίνονταν προς ή από το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: