Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Συνάντηση Αβραμόπουλου με τον Υπουργό εξωτερικών της Παλαιστινιακής αρχής, Riad Al Malki


Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014, συναντήθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Dr. Riad Al Malki, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας.
Κατα την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως: «Με τον κ. Al Malki μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε τα πολιτικά και στρατιωτικά θέματα που ενδιαφέρουν την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μία περιοχή που την περίοδο αυτή δοκιμάζεται από βίαιες ανατροπές και ένοπλες συρράξεις.

Είναι λοιπόν αναγκαίο, όσο ποτέ, η διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ να οδηγήσει, το συντομότερο δυνατόν, σε μία μόνιμη και δίκαιη λύση με εγγυήσεις από τη Διεθνή Κοινότητα.


Μία περιοχή που αυτό τον καιρό χρειάζεται περισσότερο την ενεργό συμμετοχή μας. Η Ελλάδα είναι μία φιλειρηνική χώρα και θέτει πάντα τις υπηρεσίες της στην υπόθεση της ειρήνης, της ασφάλειας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας.

Επιζητούμε, μία λύση που θα προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους ανεξάρτητου και μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο μίας ειρηνικής συνύπαρξης με το Ισραήλ.

Αυτή ήταν, εξάλλου, και η θέση της χώρας μας την οποία είχα την ευθύνη να υποστηρίξω ο ίδιος το Νοέμβριο του 2012 στη Νέα Υόρκη, για την αναγνώριση στην Παλαιστίνη καθεστώτος παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα, όχι μόνο ως φίλη του παλαιστινιακού λαού αλλά και ως χώρα, που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πάντα έτοιμη να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχυθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Πέραν από τις αντιπαλότητες του παρελθόντος, που μας έχουν κάνει όλους ωριμότερους και πιο συνετούς, πρέπει να οδηγηθούμε στην οδό της συνεργασίας, της κατανόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Μόνο μέσα από τη διαδικασία αυτή θα πετύχουμε την ανάπτυξη, την πρόοδο των λαών μας, την οικονομική ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Θα επιτύχουμε στο να γίνει αυτή η γωνιά του πλανήτη μία όαση ασφάλειας και ειρήνης και ένα καλό παράδειγμα για τη συνύπαρξη ανάμεσα στους λαούς και τα έθνη. Και όλα αυτά μακριά από εξτρεμισμούς, φανατισμούς και θρησκευτικές ακρότητες».

Απο την μεριά του ο κ. Al Malki τόνισε πως: «Είναι πολύ σημαντική στιγμή, για μένα που βρίσκομαι στην Αθήνα και που συναντώ έναν καλό φίλο.

Ένα φίλο που συνεργαστήκαμε κατά τη θητεία του ως Υπουργού Εξωτερικών για να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε, να διευρύνουμε και να συσφίξουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Είναι επίσης ένας φίλος κατά τη θητεία του οποίου η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της αποδοχής της Παλαιστίνης ως κράτους μη μέλους του ΟΗΕ.

 
Έτσι, πάντα αισθανόμαστε στην Παλαιστίνη υπόχρεοι σε εσάς για τη δουλειά και τη δέσμευσή σας για την ειρήνη στην περιοχή μας και την προσωπική σας συμμετοχή για να δούμε ότι μια τέτοια σύγκρουση πρέπει να φτάσει σε ένα τέλος, όπου πρέπει να κυριαρχεί η δικαιοσύνη και το παλαιστινιακό κράτος να βρίσκεται εκεί ως ισότιμο κράτος του Ισραήλ και τμήμα μίας δι-κρατικής λύσης.
 
Η προσωπική πολιτική σας δέσμευση εκτιμάται πολύ από όλους μας και αισθάνθηκα ότι η ανάγκη να βρίσκομαι εδώ σήμερα είναι για να συνεχίσω μαζί σας το μονοπάτι που ξεκινήσαμε για το συντονισμό και τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τα χρόνια.
Είχαμε μία εξαιρετική ευκαιρία σήμερα να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε θέματα σχετικά με την ισραηλινό-παλαιστινιακή σύγκρουση και τις τελευταίες προσπάθειες που πραγματικά καταβάλλονται από τον Υπουργό Κέρι, για να δούμε μία πιθανή συμφωνία που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση της υπογραφής μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αν αυτό είναι δυνατό.

Έτσι, είχα την ευκαιρία να εξάρω τη συμβολή του για αυτές τις εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο, αλλά και σχετικά με τις συζητήσεις που διεξάγονται για ζητήματα ασφαλείας. Η άποψή του, η συζήτηση και οι συμβουλές του εκτιμώνται πολύ και από εμένα και τους συνεργάτες μου και θα συνεχίσω να ζητώ τις συμβουλές του στο εγγύς μέλλον, γιατί πιστεύουμε ότι το να έχεις ένα τέτοιο φίλο, ένα τέτοιο άτομο που κατανοεί, πρόθυμο να δεσμευτεί και να εργαστεί για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή αξίζει πράγματι να τον κρατήσεις.

Έτσι εκτιμώ πολύ μία τέτοια ευκαιρία και ελπίζω να έχουμε περαιτέρω ευκαιρίες να συναντηθούμε σύντομα, για να δούμε πράγματι το όραμά μας να πραγματοποιείται».



Δεν υπάρχουν σχόλια: