Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

FA Cup: Η "γλυκιά" εκδίκηση,η ομάδα των κυπέλλων και η κάτοχος που ονειρεύετα​ι να παρευρεθεί πάλι στο "Wembley"

 
Του Δημήτρη Βαρσάνη
 
 
Στα τρία χθεσινά παιχνίδια του κυπέλλου Αγγλίας πέρασαν οι ομάδες που το ήθελαν και το ζήτησαν πιο πολύ να συνεχίσουν σε αυτή τη διοργάνωση. Ξεκινώντας με το μεγάλο παιχνίδι στο “Etihad” ανάμεσα στην Manchester City και τη Chelsea είδαμε το ίδιο έργο και το ίδιο σενάριο αλλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Μια Manchester City που θυμήθηκε ξανά πως θα κάνει τα βασικά για να επικρατήσει σε ένα μεγάλο παιχνίδι και μια Chelsea που μας ξάφνιασε με την...ανυπαρξία της!

Εκτός από την εμφάνιση της Chelsea στο γήπεδο,μας εξέπληξε και ο Mourinho πριν μπούνε στον αγωνιστικό χώρο καθώς κόντρα στα ρεπορτάζ που μετέφεραν οι Άγγλοι ρεπόρτερ κατέβασε τελικά βασική ενδεκάδα και όχι εναλλακτική. Cech,Ivanovic δεξιά,Azpilicueta αριστερά,Cahill-Luiz κεντρικό δίδυμο,Matic-Mikel τα αμυντικά χαφ,Ramires δεξιά,Hazard αριστερά,κορυφή ο Eto’o και από πίσω του ο Willian σε αυτό το 4-2-3-1 του Πορτογάλου. Με εξαίρεση δηλαδή τον Νιγηριανό μέσο όλοι οι υπόλοιποι από τα Χριστούγεννα και μετά έχουν πάρει αμέτρητα λεπτά στα πόδια τους.

Από την άλλη πλευρά ο Manuel Pellegrini χωρίς τους Fernandinho,Nastasic,και Aguero στην διάθεση του και με τον Nasri στον πάγκο παρέταξε την ομάδα του όπως είχαμε αναφέρει τη παρασκευή. Μοναδική εξαίρεση ήταν η αλλαγή στον τερματοφύλακα,ο οποίος ήταν ο Ρουμάνος ο Pantillimon,δεξί μπακ ο Zabaleta,αριστερό ο Clichy,τα δύο στόπερ ήταν ο Kompany με τον Lescott,οι δύο κεντρικοί μέσοι ο Yaya Toure και ο Javi Garcia,Silva και Milner αριστερά και δεξιά αντίστοιχα και επιθετικό δίδυμο ο Dzeko με τον Jovetic σε αυτό το 4-4-2 του Χιλιανού τεχνικού.

Το παιχνίδι από την αρχή του φάνηκε ότι θα πήγαινε στους “πολίτες”. Ο MVP τους ήταν ο Stefan Jovetic,ο Μαυροβούνιος επιθετικός ο οποίος με την ευελιξία του έβαλε πολλούς μπελάδες στην άμυνα των “Μπλε” και με το γκολ του στο 16’ με το πολύ ωραίο τελείωμα του -αφού έκανε να τον χάσει στη φάση από τα αριστερά ο Azpilicueta- να τη ξεκλειδώνει νωρίς νωρίς. Πρέσαρε,γυρνούσε πίσω,σκόραρε,γενικά έκανε πολύ καλή εμφάνιση αλλά και η βουτιά του πάνω στον Luiz για να κερδίσει το φάουλ του άφησε και ένα ψεγάδι.

Το άλλο γκολ της αναμέτρησης το έβαλε ο “αγαπημένος” της Chelsea Samir Nasri. Ο Γάλλος μπήκε στο 61’ και μετά από έξι λεπτά σκόραρε(ήταν σε θέση οφσάιντ ο Silva που του έκανε τη πάσα). Ο Nasri καταφέρνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να σκοράρει απέναντι στους “Blues”,και στα τρία οι “πολίτες” πήραν τη νίκη. Το 2012 στο “Etihad” στη νίκη με 2-1 και το 2013 με το ίδιο σκορ αυτή τη φορά στο “Wembley” για τα ημιτελικά του Fa Cup,αν συνυπολογίσουμε και τα δύο γκολ του σε ένα φιλικό των δύο ομάδων τον περασμένο Μάιο όπου βρήκε νικήτρια πάλι τη City(5-3),ο αριθμός πάει στα πέντε μέσα σε τρία χρόνια. Όλα αυτά ένας παίκτης που από τότε που πήγε στη Manchester City υπολογίζεται περισσότερο στους αναπληρωματικούς παρά στους βασικούς.

Όσον αφορά τη μάχη των πάγκων εκεί αυτή τη φορά ο Pellegrini έκανε το λογικό και όχι πειράματα με μηδενικό ποσοστό επιτυχίας στο γήπεδο. Έβαλε δίπλα στον Yaya Toure τον Javi Garcia,όχι ότι ο Ισπανός είναι τίποτα ιδιαίτερο,αλλά σε σύγκριση με τον Demichelis που αργεί να στρίψει είναι ένας κανονικός χαφ. Το μόνο του λάθος που θεωρώ ότι έκανε ήταν η χρησιμοποίηση του κακού Pantillimon κάτω από τα δοκάρια,κάτι το οποίο δεν φάνηκε διότι η Chelsea δεν έκανε υποψία ευκαιρίας στο χθεσινό παιχνίδι.

Από την άλλη πλευρά ο Mourinho έκανε το σωστό που κατέβασε βασική ενδεκάδα και δεν παραμέλησε το θεσμό βάζοντας τους αναπληρωματικούς. Όμως διέκρινα τρεισήμισι λάθη στο αρχικό του σχήμα. Τον κουρασμένο στα τελευταία παιχνίδια Azpilicueta,τον όχι για πολλά πράγματα Mikel,τον παίκτη με τη μεγαλύτερη “ασυλία” στο φετινό ρόστερ της Willian και τον Eto’o. Αναρωτιέμαι ο Lampard που ήταν ξεκούραστος από το μεσοβδόμαδο παιχνίδι,οι “στοιχειωμένοι” εδώ και πολύ καιρό στον πάγκο Ashley Cole και Schurrle,και ο Fernando Torres δεν είχαν θέση στη σημερινή ενδεκάδα; γενικά είμαι της άποψης ότι σε τέτοια κομβικής σημασίας παιχνίδια οι παλιές καραβάνες μιας ομάδας πρέπει να είναι βασικοί.

 
Η Manchester City δεν θεωρώ ότι έκανε κάτι το τρομερό χθες,απλά πραγματοποίησε μια μεστή και σοβαρή εμφάνιση απέναντι σε μια Chelsea ακίνδυνη και χωρίς ιδέες στο παιχνίδι της. Οι “πολίτες” έχουν τη μεγάλη ευκαιρία φέτος να κάνουν το τρεμπλ σε εγχώριο επίπεδο,ενώ από την άλλη στους “Μπλε” κάτι λέξεις του τύπου “αγγαρεία” τις θεωρώ ανεπίτρεπτες,καθώς με αυτό το ρόστερ στη διάθεση της,και αν θέλει να λέγεται ομάδα ΤΟΠ επίπεδου πρέπει να δείχνει την ίδια θέληση και σοβαρότητα σε όλες τις διοργανώσεις και όχι εικόνα ανάλογη του χθεσινού παιχνιδιού.

 
Άλλη μια ομάδα που με εξέπληξε αρνητικά ήταν η Southampton και ειδικά ο προπονητής της Mauricio Pochettino με τις αρχικές επιλογές του. Δεν περίμενα ότι ο Jay Rodriguez και ο Fonte θα έμειναν στον πάγκο,ούτε και ότι ο Ramirez δεν θα ήταν καν στην αποστολή. Ο Αργεντινός τεχνικός προτίμησε τους Davis κάτω από τα δοκάρια,Clyne δεξιά,Shaw αριστερά,Yoshida και Hooiveld το δίδυμο στα στόπερ,μπροστά τους ήταν ο Wanyama και ο Steve Davis,ο Do Prado σε ρόλο επιτελικού,μοναδικός επιθετικός ο Lambert και στις μπάντες ο Lallana με τον Ward-Prowse σε αυτό το 4-2-3-1.
 
Ο προπονητής της Sunderland Gus Poyet θα λέγαμε ότι έβαλε ημιβασική ενδεκάδα. Στο 4-3-3 του Ουρουγουανού τεχνικού ήταν τερματοφύλακας ο Ustari,δεξί μπακ ο Celustka,αριστερό ο Dossena,κεντρικό αμυντικό δίδυμο ο Vergini με τον O’Shea,αμυντικό χαφ ήταν ο Cattermole,δεξιός εσωτερικός μέσος ο Larsson,αριστερός ο Gardner και η τριάδα μπροστά αποτελούνταν από τους Giaccherini,Borini και Scocco με τον Αργεντινό να κάνει το ντεμπούτο με τη φανέλα των “μαυρόγατων”.

Ήταν ένα παιχνίδι με ισάριθμες ευκαιρίες και ο πιο ικανός και τυχερός παράλληλα πέρασε. Στο 50’ με φοβερό “κεραυνό” του Gardner η Sunderland έκανε το 1-0,το οποίο ήταν και αρκετό για να προκριθεί. Βέβαια μπορεί να μιλούσαμε για επαναληπτικό αν ο Lambert στο 81’ δεν έχανε μοναδική ευκαιρία μπροστά από τη κενή εστία στέλνοντας τη μπάλα στις κερκίδες του “Stadium Of Light”, ενώ στο 18’ δεν δόθηκε πέναλτι στη Sunderland σε ανατροπή του Borini από τον Shaw.

Η Sunderland αποδεικνύει ότι είναι η φετινή ομάδα των κυπέλλων,μετά την εκπληκτική της πορεία στο League Cup μέχρι τον τελικό,πάει να μας τρελάνει και στο Fa Cup ενώ έχει και την εκκρεμότητα της παραμονής στο πρωτάθλημα. Όπως έγραψε και ο Gary Lineker στο λογαριασμό του στο Twitter:”αν η Sunderland πάρει και τα δύο κύπελλα και τη κρατήσει στη κατηγορία ο Poyet θα είναι ο προπονητής αυτής της δεκαετίας.” Εντάξει λίγο υπερβολικό να κατορθώσει να πάρει και League Cup και Fa Cup,όμως αν τη σώσει για μένα ο Ουρουγουανός τεχνικός πρέπει να είναι τουλάχιστον μέσα στην τριάδα των καλύτερων προπονητών της χρονιάς στη Premier League.


Με τη Southampton ξαφνιάστηκα με τις επιλογές του κατά τ' άλλα πολύ καλού προπονητή της Mauricio Pochettino. Όντας όγδοη στο πρωτάθλημα,ξεμπερδεύοντας εδώ και πολλές αγωνιστικές με το θέμα παραμονή και έχοντας ελάχιστες ελπίδες να βγει Ευρώπη από το πρωτάθλημα,πίστευα ότι θα έβαζε ότι καλύτερο είχε στη φαρέτρα του να διεκδικήσει αυτό το στόχο μέσω του κυπέλλου. Τελικά προτίμησε να ξεκουράσει βασικές μονάδες της ομάδας αυτή τη χρονιά και το πλήρωσε.

 

Στο τελευταίο παιχνίδι της χθεσινής ημέρας και στο“Ninian Park” προσωπικά δεν με έκανε εντύπωση ο αποκλεισμός της Cardiff. Οι Ουαλοί έχουν ως πρωταρχικό στόχο τη παραμονή στη Premier League και όπως ήταν φυσιολογικό,ο προπονητής της Ole Gunnar Solskjaer χρησιμοποίησε αρκετούς αναπληρωματικούς και παίκτες που μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει πολλά λεπτά συμμετοχής.
 
Η Wigan από την αντίθετη πλευρά ως κάτοχος του θεσμού το υπερασπίζεται με το καλύτερο δυνατό τρόπο το τρόπαιο της. Εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι οι “Bluebirds” έχουν περισσότερο το μυαλό τους στη διατήρηση τους στη μεγάλη κατηγορία και με τον ειδικό σε τέτοιες αποστολές,Ben Watson με ένα πανέμορφο ευθύβολο φάουλ πήρε τη πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί που έχει την δυνατότητα - και με τη θέληση της κληρωτίδας να πέσει σε μια ομάδα ίδιας η και μικρότερης κατηγορίας από αυτήν - να ξαναβρεθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο “Wembley”.

Με την αναβολή του αγώνα Sheffield Wednesday - Charlton,ο οποίος δεν διεξήχθη λόγω κακοκαιρίας αναμένουμε τα τρία σημερινά παιχνίδια. Ένα ακόμα μεγάλο(Arsenal-Liverpool),ένα άκρως ενδιαφέρων(Everton-Swansea),και ένα όχι με τόσο προβολή αλλά εξίσου σημαντικό για τους οπαδούς των δύο ομάδων(Sheffield United-Nottingham Forest).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: