Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η.Π.Α - Βρετανία: Οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία μέσω Δ.Ν.Τ.


Την έναρξη συζητήσεων μεταξύ της Ουκρανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ένα πακέτο στήριξης προτείνει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λου.



Ο κ. Λου επικοινώνησε με τον Αρσένι Γιάτσενγιουκ, μέλος της προσωρινής ηγεσίας της χώρας, καθώς επέστρεφε στην Ουάσιγκτον μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των G20 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ, μαζί με την Ευρώπη και άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας είναι έτοιμες να χορηγήσουν οικονομική βοήθεια μέσω του ΔΝΤ για να αμβλύνουν τις συνέπειες της εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του ουκρανικού πληθυσμού.

Έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία εντός ενός πλαισίου που θα τεθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνει η Βρετανία, μέσω του υπουργού Οικονομικών της Τζορτζ Όσμπορν.

«Είναι οι πρώτες ημέρες, οι πρώτες ώρες, αλλά ο λαός της Ουκρανίας φαίνεται να δείχνει τη βούληση να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον, στην οικοδόμηση ισχυρότερων δεσμών με την Ευρώπη, και δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να το αποκρούσουμε, πρέπει να το ενθαρρύνουμε», είπε ο βρετανός υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη.


«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε οικονομική βοήθεια μέσω οργανισμών όπων το ΔΝΤ, και φυσικά μεγάλο μέρος αυτής θα λάβει τη μορφή δανείων, αλλά θα υπάρξουν καλές επενδύσεις στην οικονομία της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Κομισιον δηλώνει έτοιμη για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης με την Ουκρανία.

«Πιστεύω πως οι Ουκρανοί θα υπογράψουν τη συμφωνία» δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Κάρελ ντε Χουχτ, μιλώντας στο Sky News.
«Δεν ξέρω πότε, πρώτα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση, η οποία θα πάρει μια δημοκρατική απόφαση» πρόσθεσε.

Διευκρίνισε πάντως πως η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας είναι ζήτημα που δεν σχετίζεται με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: