Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας στην Ελλάδα

 
Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας πραγματοποίησε από 25 έως 26 Φεβρουαρίου 2014, ο Υπουργός Άμυνας της Δημοκρατίας της Σερβίας Nebojsa Rodic, προσκεκλημένος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
 
Σήμερα, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 11:30, διεξήχθησαν συνομιλίες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Αβραμόπουλου και του κ. Rodic και δηλώσεις στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
 
Κατα την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως: «Είναι γνωστό ότι Ελλάδα και Σερβία είναι  δύο γειτονικές χώρες με πολύ ισχυρούς και βαθύτατους ιστορικούς δεσμούς.

Οι σχέσεις μας βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, στο σεβασμό, στην αλληλεγγύη και στη φιλία.


Και είναι επιθυμία τόσο δική μας, όσο και της Σερβικής Κυβέρνησης, να διευρύνουμε και να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς.

Όπως είχα την ευκαιρία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που προηγήθηκαν να τονίσω, η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά και με συνέπεια την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Υπενθυμίζω ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν επίσημα, στις 21 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Η Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια, έχει υποστηρίξει και θα συνεχίζει να υποστηρίζει, με συνέπεια, τη Σερβία στα μεγάλα εθνικά της θέματα. Η θέση μας για το Κόσοβο, όπως είχα την ευκαιρία να πω στον κ. Υπουργό, είναι σύμφωνη με τον θετικό, εποικοδομητικό μας ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια και κατευθύνεται από τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε μία όαση ασφάλειας, σταθερότητας, συνεργασίας για όλους ανεξαίρετα τους λαούς. Και αυτή την πολιτική υπηρετεί με συνέπεια η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.

Στις συνομιλίες που είχαμε σήμερα, εξερευνήσαμε όλους τους δυνατούς τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας στον τομέα της άμυνας.

Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στην αμυντική βιομηχανία, θέμα που θα απασχολήσει και την συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Έχουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία, την υποδομή και πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο, τόσο για το αμυντικό σύστημα της Σερβίας, όσο και γενικότερα των χωρών της περιοχής μας.

Αυτό είναι ένα ακόμα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, σήμερα, προς όλους.

Πέραν αυτού, ένα μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, σε όλα τα Βαλκάνια, αλλά και της αποφασιστικότητάς μας να συνεργαστούμε στενότερα στην εμβάθυνση, διεύρυνση και ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων στον τομέα της άμυνας και όχι μόνο.

Είμαι σίγουρος, είμαι πεπεισμένος ότι, η ενίσχυση των διμερών μας επαφών ανοίγει νέες προοπτικές για την ασφάλεια και την ευημερία, όχι μονάχα των πολιτών των δύο χωρών μας, αλλά και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, εν γένει».
 

Ενώ απευθυνόμενος προς τον κ.Rodic επισήμανε πως: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά αλλά και την αντιπροσωπεία που σας συνοδεύει, για τις πολύ χρήσιμες, εγκάρδιες, φιλικές, ειλικρινείς, εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε σήμερα. Θέλω να γνωρίζετε ότι στεκόμαστε με σεβασμό και ειλικρινή διάθεση φιλίας προς το λαό σας και την πατρίδα σας και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα στην Κυβέρνηση σας.

Προσβλέπω στη μελλοντική συνεργασία, όπως και στην ενδυνάμωση των δικών μας προσωπικών φιλικών σχέσεων, επ’ ωφελεία της αποστολής που μας έχουν αναθέσει οι χώρες μας και πάντοτε με έναν κοινό σκοπό: Nα εδραιώσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή των πολύπαθων Βαλκανίων.


Αποδέχθηκα με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση σας, όπως και εσείς τη δική μου για τη συμμετοχή σας στη διάσκεψη των Υπουργών Αμύνης της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης που θα γίνει στην Αθήνα σε δύο περίπου μήνες από τώρα, έτσι ώστε αυτά τα νοήματα, τις έννοιες και τις πολιτικές που από κοινού μοιραζόμαστε, να τις μοιραστούμε και με τους συναδέλφους μας των άλλων γειτονικών χωρών.

Κύριε  Υπουργέ,

Και πάλι σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας και σας καλώ να λάβετε το λόγο».
Απο την πλευρά του, ο κ. Rodic δήλωσε πως:« Θα ήθελα να εκμεταλλευθώ αυτή την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω για την εγκάρδια υποδοχή σε μια θαυμάσια Αθήνα. Πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι πως βρίσκομαι μεταξύ ειλικρινών φίλων και εταίρων. Εμείς στη Σερβία νιώθουμε την Ελλάδα σαν ένα ειλικρινή φίλο.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία η Σερβία πρόσφατα άρχισε διαπραγματεύσεις. Θέλω ακόμη μια φορά να τονίσω τις μεγάλες ευχαριστίες για την υποστήριξη που δίνει η Ελλάδα στη Σερβία στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εκφράσω την ευχή σε αυτούς τους δύσκολους χρόνους της οικονομικής κρίσης στους οποίους βρίσκεται η Ελλάδα, να είναι η Προεδρία σας απολύτως επιτυχημένη.


Θα ήθελα να τονίσω τις επιτυχείς συζητήσεις για τις οποίες μπορώ να πω ότι είναι στρατηγικής σημασίας για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Σερβίας. Οι συνομιλίες που είχαμε μπορούν να συνοψισθούν στην απόφαση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε περισσότερους τομείς συνεργασίας.

Στην ουσιαστική συζήτηση που είχα με τον κ. Αβραμόπουλο συμφωνήσαμε για την εκτέλεση των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει. Θα υπογράψουμε τεχνική συμφωνία για την χρησιμοποίηση της πολυμερούς συνεργασίας στο ναυτικό τομέα για τη μεταφορά σερβικών δυνάμεων σε ειρηνευτικές αποστολές.
 

Ο στρατός της Σερβίας γίνεται όλο και περισσότερο σεβαστός συμμέτοχος στο παγκόσμιο γίγνεσθαι στο σκοπό της διατήρησης της ειρήνης.

Εξετάζουμε τη συμμετοχή αξιωματικών μας στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση ATLANTA στο κέρας της Αφρικής.

Προωθούμε σε σημαντικό βαθμό τις ανταλλαγές αξιωματικών για προπτυχιακές και για μεταπτυχιακές σπουδές, στις Ανώτατες Στρατιωτικές  Σχολές της Ελλάδος.

Αξίζει να σας επισημάνω ότι στη σημερινή αντιπροσωπεία της Σερβίας, τρεις ανώτατοι αξιωματικοί με επικεφαλής τον στρατηγό μιλάνε την ελληνική γλώσσα, ενώ ο νέος δικός σας Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού μιλάει τη σερβική γλώσσα. Αυτό αυξάνει την εμπιστοσύνη και δίνει ώθηση στην μεταξύ μας επικοινωνία, εμπιστοσύνη και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.

Βλέπουμε επίσης τη συμμετοχή της Σερβίας σε Ευρωπαϊκούς σχηματισμούς. Με απόφαση που θα ληφθεί μετά τις εκλογές του Μαρτίου στη χώρα μου, θα λάβουμε την απόφαση για την επιχειρησιακή συμμετοχή μονάδων της Σερβίας. Αυτό πρέπει να φέρει μια μεγάλη ωφέλεια στο δικό μας το στρατό, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεισφορά στην κοινή αμυντική πολιτική.

Στην προσεχή περίοδο θα προσπαθήσουμε να βρούμε μοντέλα συνεργασίας στον τομέα αμυντικής βιομηχανίας όπως είπε και ο κ. Αβραμόπουλος που είναι μεγάλης σημασίας για τις δύο χώρες στην οικονομική κρίση την οποία περνάμε και την κοινή προσπάθεια να εξασφαλισθεί εργασία και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για τους πολίτες που δουλεύουν σε αυτούς τους τομείς της οικονομίας.

Αξιότιμε κύριε Αβραμόπουλε, αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Εκτός από την καλή συνεργασία που έχουμε στην πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία, θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω για τη στήριξη και την παρουσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ετήσιες τελετές στα Σερβικά στρατιωτικά νεκροταφεία στη Θεσσαλονίκη και στην Κέρκυρα. Και στην ετοιμότητα να γίνει αποδεκτός ο εκπρόσωπός μας ο οποίος είναι παρατηρητής στη διεθνή μονάδα στη Λάρισα.

Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους δημοσιογράφους από την Ελλάδα να μεταφέρουν τη χριστιανική αφοσίωση της Δημοκρατίας της Σερβίας στη μνήμη των 358 Ελλήνων στρατιωτών που έχουν ενταφιαστεί στην πόλη Πίλοτ.

Θα ήθελα ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να επισκεφτώ τη θαυμάσια χώρα σας -στην οποία έρχονται εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι κάθε χρόνο και που αισθάνονται θαυμάσια- σε αυτή τη σημαντική στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται προεδρεύουσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου τείνει να μπει η Σερβία στην οποία και φυσικά και φυσιολογικά ανήκει.

Κύριε Υπουργέ, να είστε βέβαιος ότι θα έχετε πάντοτε έναν ειλικρινή φίλο και εταίρο, έτοιμο για την κοινή ανοικοδόμηση και το μέλλον της Ευρώπης, της περιοχής μας, και το μέλλον των παιδιών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: