Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Η ελληνική παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά πάει Λονδίνο


Με την ευκαιρία των σαράντα και των είκοσι χρόνων λειτουργίας του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου» και του Ελληνικού Κέντρου Λονδίνου θα παρουσιαστεί στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου απο το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση με τίτλο «Αχνάρια μεγαλοπρέπειας: μια νέα ματιά στην παράδοση της ελληνικής γυναικείας φορεσιάς».

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περισσότερες από σαράντα αυθεντικές δημιουργίες από τον 18ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα, πολλές από αυτές για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα έχουν δύο φορεσιές της Αυλής, της βασίλισσας Αμαλίας και της βασίλισσας Όλγας, που επηρέασαν τόσο τις αστικές όσο και τις αγροτικές ενδυμασίες στον ελλαδικό χώρο.

Επίσης, για πρώτη φορά, θα παρουσιαστούν στο κοινό δύο κούκλες ντυμένες με ακριβή αντίγραφα ελληνικών ενδυμασιών. Οι κούκλες ανήκουν στη συλλογή που είχε δημιουργήσει η βασίλισσα Όλγα, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ενδυματολογικού μουσείου σε μικρογραφία.

Όλες οι φορεσιές, εκτός από δύο, προέρχονται από τις μοναδικές συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. Οι άλλες δύο προέρχονται από τη Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, ενώ τις κούκλες δάνεισε το Λύκειον των Ελληνίδων.

Η έκθεση, είναι αφιερωμένη στην αείμνηστη Κούλα Λαιμού, ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Κέντρου Λονδίνου, αλλά και ο συνοδευτικός κατάλογος πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της οικογένειάς της.

Την επιμέλεια της έκθεσης, που θα παρουσιάζεται στο Λονδίνο έως τις 2 Μαρτίου 2014, έχει η Ιωάννα Παπαντωνίου, πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασής της στο Λονδίνο, η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στη Θεσσαλονίκη (Μάρτιος-Ιούνιος 2014), στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στην Αθήνα (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2014) και στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, στη Λευκωσία (Οκτώβριος 2014 – Ιανουάριος 2015).

Δεν υπάρχουν σχόλια: