Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

O Υπουργός Άμυνας της Κύπρου συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Προγράμματος Ναυτικής Συνεργασίας των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ



Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Φώτης Φωτίου συναντήθηκε στης 6/2/2014 στο γραφείο του, με τον Διευθυντή του Προγράμματος Ναυτικής Συνεργασίας των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στον τομέα Ευρώπης/Αφρικής και Υποδιοικητή του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, Ναύαρχο Sadler Chris, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο. Τον κ. Sadler συνόδευε ο Επιτετραμμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο κ. Andrew J. Schofer.

Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι φιλικές και εποικοδομητικές σχέσεις που διατηρούνται μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, οι οποίες, όπως σημείωσε ο Υπουργός, όσον αφορά στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας, έχουν αναπτυχθεί περαιτέρω κατά το τελευταίο διάστημα. Αναφέρθηκαν εξάλλου, στις επικείμενες ενέργειες συνεργασίας των δυο χωρών, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης Κύπρου- ΗΠΑ- Ελλάδας, η οποία θα λάβει χώρα τον μήνα Απρίλιο, καθώς και την άσκηση «Αργοναύτης», η οποία θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάιο.

Οι κ.κ. Φωτίου και Sadler μίλησαν ακολούθως για τη διεθνή επιχείρηση του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), η οποία αφορά στην απομάκρυνση των χημικών αποθεμάτων της Συρίας. Ο Υπουργός, από πλευράς του εξήρε τις προσπάθειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση και διαβεβαίωσε τη στήριξη της Κύπρου στην επιχείρηση αυτή, μέσω της παροχής διευκολύνσεων στις ΗΠΑ, αλλά και στις άλλες χώρες που συμμετέχουν. Ο κ. Sadler ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη βοήθεια της ως προς την επίτευξη της προσπάθειας αυτής.

Ακολούθως, ο Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Sadler για μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως την οικονομική κρίση στην Κύπρο, τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τα θέματα που άπτονται της ΑΟΖ και της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας.

Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης για την πρόθεση της Κυβέρνησης για υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» και ζήτησε τη στήριξη και τη βοήθεια των ΗΠΑ στην προσπάθεια αυτή.

Τέλος, ο κ. Φωτίου και ο κ. Sadler μίλησαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την ανάγκη που υπάρχει για ασφάλεια και σταθερότητα. Επί τούτου ο Υπουργός εξήρε στον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στην περιοχή.

Κλείνοντας, επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά το θετικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, ενώ εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση ότι υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: