Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Τζαμί πάνω σε εκκλησία στην Τουρκία

 

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων του Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ιστορικής αξίας εκκλησία καταστράφηκε λόγω αδιαφορίας της Διεύθυνσης Ιδρυμάτων. Η συγκεκριμένη εκκλησία χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή, αποκαλύφθηκαν το 2007 και το εύρημα είχε χαρακτηριστεί μνημείο Προστατευόμενης Κληρονομιάς από το Συμβούλιο Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της Τουρκίας.

Το 2013 άρχισε όμως η κατασκευή ισλαμικού τεμένους και μνήματος στην ίδια περιοχή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, οπότε θα αποδοθούν στο κοινό. Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ιδρυμάτων, κ. Μετίν Εβσέν, δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στην περιοχή βρίσκεται ο τάφος του πρώτου κυβερνήτη του Ντιγιάρμπακιρ, Σουλτάνου Σάσα και τζαμί, ενώ δεν βρέθηκαν άλλου είδους ερείπια, όπως π.χ. εκκλησίας.

Απο την μεριά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων του Ντιγιάρμπακιρ, Νετζατί Πιρίντσογλου, υποστηρίζει ότι τα ερείπια της εκκλησίας αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, αλλά καταστράφηκαν εσκεμμένα προκειμένου, πάνω σ’ αυτά, να κατασκευαστεί το τζαμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: