Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Μια ολλανδική μηχανική λιβελούλα (βίντεο)


Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ντελφτ στην Ολλανδία, παρουσίασαν πρόσφατα ένα μικρό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος λιβελούλη που ζυγίζει μόλις 3 γραμμάρια, με άνοιγμα φτερών 10 εκατοστών και ικανό να φιλοξενήσει μία ενσωματωμένη στη φωτογραφική μηχανή.

Το «micro air vehicle» χτυπά τα φτερά του με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει με λιβελούλα και μπορεί να πετάξει για περίπου τρία λεπτά με ταχύτητα 5 μέτρων ανά δευτερόλεπτο.
Το ρομπότ είναι τρίτης γενιάς και ακολουθεί μετά των 23 γραμμαρίων DelFly I του 2005 και το 16 γραμμαρίων DelFly II του 2006 και οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορεί να συλλάβει εικόνες από γωνίες και σχισμές πουι μεγαλύτερες φωτογραφικές μηχανές δεν μπορούν να φτάσουν.

Η κάμερα του DelFly II που σχεδιάστηκε το 2006 μπορούσε να μεταδίδει εικόνες ποιότητας τηλεόρασης, ώστε να μπορούν να το χειριστούν μέσω υπολογιστή χρησιμοποιώντας ένα χειριστήριο και δίνοντας στον χρήστη την αίσθηση ότι βρίσκεται μέσα στο πιλοτήριο ενός αεροσκάφους μικρογραφία.

Οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν περαιτέρω την κάμερα του DelFly Micro έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο και παράλληλα, εργάζονται για να του δώσουν τη δυνατότητα να αιωρείται σαν κολιμπρί και να πετάει προς τα πίσω, όπως έκανε και το DelFly II
Στα επόμενα σχέδια των ερευνητών επίσης, είναι το DelFly NaNo, που θα ζυγίσει ένα μόνο γραμμάριο και άνοιγμα φτερών πέντε εκατοστών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: