Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ολλανδία: Όρκος vs διαφθορά!


«Ορκίζομαι ότι θα κάνω τα πάντα για να διαφυλάξω και να ενισχύσω την εμπιστοσύνη στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Μάρτυρας μου ο Θεός». Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι ολλανδικές αρχές προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες τους δεν θα επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος. Η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υιοθέτησε δεσμευτικό όρκο για τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει έναν κλάδο με περιουσιακά στοιχεία πάνω από τέσσερις φορές το μέγεθος της οικονομίας της.

Συνολικά 90.000 τραπεζικοί υπάλληλοι στην Ολλανδία θα πρέπει να πάρουν τον όρκο ή μια αντίστοιχη μη-θρησκευτική δέσμευση, από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναφέρει το πρακτορείο σε σημερινό του δημοσίευμα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ολλανδικών Τραπεζών, Chris Buijink: «Σε περίπτωση που παραβιάσουν τους νέους κώδικες δεοντολογίας θα τους επιβάλλονται κυρώσεις. Οι τραπεζίτες που δεν θα καταφέρουν να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς ενδεχομένως να μπουν σε μια μαύρη λίστα ή να αντιμετωπίσουν πρόστιμα και άλλες κυρώσεις. Ο αναθεωρημένος κώδικας θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και οι πειθαρχικές κυρώσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται από την έναρξη του επόμενου έτους».

Το συγκεκριμένο μέτρο εντάσεται στην προσπάθεια των τραπεζιτών, σε ολόκληρο τον κόσμο, να πείσουν το κοινό ότι καταπολεμούν την ανήθικη συμπεριφορά που συνέβαλε στο ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης το 2008 οδηγώντας σε παρεμβάσεις διάσωσης με κόστος δισεκατομμυρίων για τους φορολογούμενους.

Η Ολλανδία, σύμφωνα με το Bloomberg, απαιτεί από τους τραπεζίτες να επιβάλουν αυστηρότερους κώδικες δεοντολογίας έχοντας ήδη δαπανήσει 95 δισ. ευρώ σε κεφάλαια και εγγυήσεις τα τελευταία έξι χρόνια σε διασώσεις τραπεζών. Η ολλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε να κρατικοποιήσει τις Fortis και SNS Reaal NV, ενώ διοχέτευσε κεφάλαια στην ING Groep NV, τη μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη χώρα και στην ασφαλιστική  Aegon NV.
Επίσης, κόστος των τραπεζικών διασώσεων στην Ολλανδία συνέβαλε στην αύξηση του χρέους της χώρας στο 75% του ΑΕΠ το 2013 από μόλις 46% το 2007. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξήθηκε μέχρι το 5,6% του ΑΕΠ από την κρίση, το υψηλότερο από το 1995.

Ήδη, Ο Bert Bruggink, επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών (CFO) της Rabobank Groep, πήρε τον όρκο το περασμένο έτος σε μια τελετή με τον Lense Koopmans, πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου ο οποίος έχει αποχωρήσει από την εταιρεία. Οι αρχές επέβαλαν τον περασμένο Οκτώβριο πρόστιμα 774 εκατ. ευρώ στην τράπεζα για τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο σκάνδαλο της χειραγώγησης επιτοκίων.

Πολλές πτυχές του νέου πειθαρχικού συστήματος παραμένουν ασαφείς. Οι ολλανδικές τράπεζες έχουν σχεδόν ένα χρόνο για να το δημιουργήσουν. Θα δημιουργηθεί μια πειθαρχική επιτροπή ή ένα δικαστήριο που θα μοιάζουν με τα αντίστοιχα όργανα που δημιουργήθηκαν για τους brokers, συμβούλων επενδύσεων και τους γιατρούς. Το σύστημα θα ισχύει για όλους τους υπαλλήλους των τραπεζών που θα υιοθετούν τον όρκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: