Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Επίσκεψη του Υπουργού εξωτερικών της Κύπρου στο Esbern Snare


 
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, επισκέφθηκε εχτές τη δανέζικη φρεγάτα «Esbern Snare», η οποία δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της κοινής αποστολής ΟΗΕ – ΟΑΧΟ, κατόπιν πρόσκλησης της Πρεσβείας της Δανίας στην Κύπρο.

Ο κ. Κασουλίδης ενημερώθηκε για την αποστολή, τις δυνατότητες και την επιχειρησιακή δραστηριότητα της φρεγάτας, ενώ ακολούθως ξεναγήθηκε στους χώρους της από το πλήρωμα της φρεγάτας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η δανέζικη φρεγάτα, μαζί με πλοία από τη Νορβηγία, την Κίνα και τη Ρωσία, συνοδεύουν τα φορτηγά πλοία επί των οποίων φορτώνονται τα συστατικά των χημικών όπλων της Συρίας, και τα οποία μεταφέρονται στην Ιταλία, στο λιμάνι κοντά στην Καλάμπρια, όπου τα παραλαμβάνει αμερικάνικο πλοίο.

Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, η όλη διαδικασία είναι μελετημένη με κάθε σοβαρότητα και σε πλήρη συντονισμό και συνεργασία με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του Περιβάλλοντος (UNEP) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Τόνισε επίσης ότι τα χημικά όπλα δεν φορτώνονται απευθείας πάνω στο φορτηγά πλοία, αλλά εξουδετερώνονται προτού τοποθετηθούν σε αυτά για μεταφορά. Όπως εξήγησε, «διαχωρίζονται οι ουσίες που συνθέτουν τα χημικά όπλα, κάτι που στην ουσία τα εξουδετερώνει, καθιστώντας τα μερικώς ανενεργά. Στη συνέχεια, τα χημικά παρασκευάσματα που θα δημιουργηθούν, αναλόγως του τι περιέχουν, θα παραληφθούν από ιταλικές εταιρείες που θα τα αγοράσουν για βιομηχανική χρήση, ή θα υποστούν υδρόλυση πάνω στο αμερικανικό πλοίο. Στη συνέχεια, όλα τα παράγωγα θα πουληθούν σε εταιρείες για ιδία βιομηχανική χρήση.»


Ως εκ τούτου, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, δεν υπάρχει περίπτωση να χυθεί οποιοδήποτε υγρό στη θάλασσα, όπως εσφαλμένα αφέθηκε να νοηθεί. «Το καθετί είναι χρήσιμο για τις βιομηχανίες και διάφορες εταιρείες. Αυτά τα χημικά παρασκευάσματα κυκλοφορούν καθημερινά ανά την υφήλιο με διάφορα μέσα μεταφοράς για βιομηχανική χρήση, χωρίς να αποτελούν κίνδυνο για κανένα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία της υδρόλυσης, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί σε ένα λιμάνι έξω από την Καλάμπρια της Ιταλία, επί ενός ειδικά κατασκευασμένου αμερικανικού πλοίου. Κατόπιν, θα μεταφερθεί σε προορισμό ο οποίος θα γίνει γνωστός στις 15 Φεβρουαρίου όπου θα επιλεγεί η εταιρεία που θα τα αγοράσει. «Δυστυχώς, η φόρτωση καθυστερεί, είναι εντελώς εκτός προθεσμιών, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει μεταφερθεί εκτός Συρίας μόνο το 5% του υλικού που πρέπει να μεταφερθεί εκτός. Και αυτό διότι το καθεστώς Άσαντ καθυστερεί προτάσσοντας διάφορα προσχήματα».

Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο σημαντική είναι η προσφορά της Κύπρου σε μια τόσο μεγάλη προσπάθεια, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η συνεισφορά της Κύπρου είναι αξιοσημείωτη, λόγω του ότι χωρίς αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τόσο εύκολα η επιχείρηση. «Και αυτό γιατί δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος που καλούνται τα πλοία να πάνε μέσα στο λιμάνι της Λατάκειας για τους λόγους ασφαλείας που έχουν λεχθεί. Επομένως, πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμοι να φύγουν για τη Λατάκεια και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να ήταν αλλού».

Όπως σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, η βοήθεια και η επί τόπου εξυπηρέτηση από την Αρχή Λιμένων, την Αρχή Τελωνείων, την Αστυνομία και το Υπουργείο Εξωτερικών επιτρέπουν στην Κύπρο να νιώθει περήφανη για τη συνεισφορά της σε αυτό τον σκοπό, ο οποίος την αφορά άμεσα λόγω και της γειτνίασης.

Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου για παρενόχληση του νορβηγικού σεισμογραφικού πλοίου στο οικόπεδο 7, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι βρίσκεται βορείως των δύο οικοπέδων που έχει η ΤΟΤΑL, το 10 και το 11. Όπως ανέφερε, «συνέβη ένα περιστατικό, το οποίο παρακολουθούσαν οι Αρχές της Δημοκρατίας καθ’ όλη τη διάρκεια και ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με το σκάφος της ΤΟΤΑL. Δεν ήταν παρενόχληση, αλλά επικοινωνία διά ασυρμάτου, όπου το τουρκικό πολεμικό καλούσε το πλοίο της ΤOΤΑL να φύγει από εκεί που ήταν». Πρόσθεσε δε ότι θα προβεί σε διαβήματα προς τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Έθνη για την τουρκική συμπεριφορά, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά, τη στιγμή μάλιστα που τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban ki-Moon, όσο και ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, κ. John Kerry δηλώνουν ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για κοινό ανακοινωθέν.

«Αυτό είναι απαράδεκτο» τόνισε ο κ. Κασουλίδης. «Θα ακολουθήσουν διαβήματα τα οποία δεν θα απευθυνθούν μόνο στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και στη Γαλλία, χώρα της εταιρείας που διεξάγει τις έρευνες, αλλά και στις χώρες καταγωγής των πλοίων που εμπλέκονται».

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι θα βρίσκεται στο Ισραήλ 19 και 20 Φεβρουαρίου, όπου θα έχει την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Avigdor Lieberman και ακολούθως θα μεταβεί στη Ραμάλα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: