Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Η θέση του Δήμου Νεάπολης - Συκεών για την περίπτωση του τυφλού μαθητή


Παρέμβαση στο ζήτημα  σχετικά με το μαθητή της Γ΄ τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Πεύκων Αργύρη Κουμτζή, ο οποίος στερείται της όρασής του, λόγος για τον οποίο απορρίφθηκε καταρχήν η αίτηση του για εισαγωγή στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στην εφημερίδα «Μακεδονία». Συγκεκριμένα προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η λειτουργία μιας κοινωνίας που βάζει φραγμό στα όνειρα και τις σπουδές νέων ανθρώπων και συμπολιτών μας ατόμων με αναπηρία βρίσκει το δήμο μας κατηγορηματικά αντίθετο. Είναι απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι σ’ έναν άξιο νέο, ο οποίος έχει δώσει σπουδαία δείγματα ζωής και ικανοτήτων με τις επανειλημμένες σχολικές επιτυχίες και τις άριστες επιδόσεις του με ό,τι κι αν έχει ασχοληθεί. Πρόκειται για ένα υπόδειγμα νέου παιδιού με γενναία ψυχή, αρχές, ιδανικά, αστείρευτη διάθεση για μόρφωση και κοινωνική προσφορά.

»Αμέσως μόλις ενημερώθηκα πριν από λίγες μέρες για τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά του να σπουδάσει, εξέφρασα τη δεδομένη αλληλεγγύη και υποστήριξή μας στον Αργύρη και την οικογένειά του, με την οποία βρίσκομαι σε συνεχή επαφή και την οποία έχω ενημερώσει για την πρωτοβουλία να θέσουμε το όλο θέμα σε κεντρικότερο επίπεδο. Μάλιστα, με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, θα εισηγηθώ στο Διοικητικό Συμβούλιο να πάρουμε σχετική απόφαση και να ζητήσουμε την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση του ιδίου του υπουργού Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλου στο ζήτημα του Αργύρη Κουμτζή, αλλά και όλων των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάλογη θέση.

»Συνάντηση, άλλωστε, με τον υπουργό Παιδείας ζήτησα αμέσως μόλις πληροφορήθηκα το όλο θέμα, με αφορμή μάλιστα την πρόσφατη βράβευση του Αργύρη για τις θαυμάσιες σχολικές του επιδόσεις στο πλαίσιο θεσμικής εκδήλωσης με την ευκαιρία της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, και στη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες πολίτες, εκπρόσωποι του δήμου και της εκκλησίας, φορέων της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, καταχειροκρότησαν το σπάνιο αυτό μαθητή.

»Ως δήμος Νεάπολης-Συκεών είμαστε στο πλευρό όλων των παιδιών και όλων των οικογενειών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Είμαστε από τους πρώτους δήμους στη χώρα που λειτουργήσαμε οργανωμένες δημοτικές υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, επαγγελματικής κατάρτισης, ημιαυτόνομης και αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία.

»Επίσης, πολύ πρόσφατα εξοπλίσαμε 31 Ειδικά Σχολεία και Τμήματα Ένταξης σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων, με πλούσιο και σύγχρονο υλικό (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μηχανές γραφείου, συσκευές ήχου και εικόνας, διαδραστικούς πίνακες, ειδικά λογισμικά ανάγνωσης και μεγέθυνσης της οθόνης, σύνθεσης φωνής, γραφομηχανές κι εκτυπωτές BRAILLE, κ.ά.), που καλύπτει τις ανάγκες σε 12 διαφορετικούς τομείς εκπαίδευσης και, με το συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 340.610,37 ευρώ.

»Η ελληνική πολιτεία οφείλει να σταθεί υπεύθυνα απέναντι σε αυτόν το νέο άνθρωπο που έχει ίσα δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους πολίτες, και να προετοιμάσει το δρόμο της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής του ζωής με όρους κοινωνικής ισότητας και ισονομίας.

»Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Αργύρης θα κερδίσει στις προκλήσεις της ζωής, ακόμα και στις δυσκολότερες. Εμείς είμαστε και θα είμαστε μαζί του όταν θα βγει και από αυτή τη μάχη νικητής».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: