Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Το Πατριωτικό έργο ενός δημοσιογράφου - ενός πολιτευόμενου ανθρώπου


Παρουσία του εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και πλήθους κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα τελετών της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας παρουσίασε σήμερα 27/10/2016 το νέο του έργο «Απο τις εφημερίδες της εποχής - Ο Μακεδονικός Αγώνας - Η Ένοπλη φάση - 1903 - 1908», εκδόσεις Μενανδρος. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Αθανάσιος Καραθανάσης. Επίσης μίλησαν, ο τέως υπουργός και βουλευτής την Νέας Δημοκρατίας,  Κωστής Χατζηδάκης, ο τεως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,τέως υπουργός και βουλευτής Ευάγγελος Βενιζέλος και ο καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης..

Στην εισήγησή του ο κ. Καραθανάσης τόνισε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως « οι συχνές σας παρεμβάσεις στα καίρια και σύγχρονα εθνικά θέματα έχουν απήχηση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Τα σύνορα της καρδιάς μας είναι στην Άνω Μακεδονία, στην Ενιαία Θράκη, στην Μικρά Ασία, είναι στον Πόντο, είναι στην Κύπρο, είναι στην Βόρειο Ήπειρο. Σας ευχαριστούμε ολοκαρδίας».


Ο Κύριος Χατζηδάκης τόνισε στην ομιλία του πως το πόνημα του κ. Γκιουλέκα είναι ενα ταξίδι στο κλίμα της εποχής. και έκανε μια εκτενή αναφορά στα πολιτικά μηνύματα που βγαίνουν απο την μελέτη εκείνης της εποχής και εστίασε στους παράγοντες που οδήγησαν στην εξάπλωση του μικρού τότε Ελληνικού βασιλείου. (ο αναπτυγμένος ελληνισμός της Μακεδονίας, η συσπείρωση της προσοχής όλων των Ελλήνων γύρω απο την Μακεδονία, η μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους οικονομική ανασύσταση της Ελλάδας η στοχευμένη και ρεαλιστική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας).

Απο την μεριά του ο κ. Βενιζέλος έκανε περιληπτική αναφορά στην αξία του έργου του κ. Γκιουλέκα και στην συνέχεια προχώρησε μια περιεκτική και ουσιαστική αναφορά στο κοινωνικό πολιτικό καθεστώς της εποχής σε συνδυασμό με τον μακεδονικό αγώνα« Ο Μακεδονικός αγώνας ήταν το καθαρτήριο του πολέμου του 1897» τόνισε στον λόγο του. Στην συνέχεια προχώρησε στην σημασία του μακεδονικού αγώνα διαχρονικά και πως ιστορικά τα προτάγματα του αλλα και ο απόηχος του φτάνει μέχρι σήμερα. «Ο Μακεδονικός αγώνας ήταν το έναυσμα του Ανατολικού ζητήματος που ζούμε έως σήμερα»

«Αυτό το έργο του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα είναι ένα πατριωτικό έργο και μας καλεί με αυτό το πόνημα να συλλογιστούμε γύρω απο το τι είναι πράγματι πατριωτικό. Πατριωτικό έργο και πατριωτισμός δεν είναι ρητορεία, δεν είναι ο πανηγυρικός της ημέρας, δεν είναι η επίδειξη κάποιου σθένους. Πατριωτισμός σημαίνει καλή γνώση της ιστορίας προσεκτική και εις βάθος γνώση και αξιολόγηση του συσχετισμού δυνάμεων και διαμόρφωση και εκτέλεση χειρισμών αν γίνεται σιωπηλά προκειμένου να διαφυλάξεις και αν μπορείς να επεκτείνεις τον Εθνικό χώρο και επιρροή και να διαφυλάξεις την κοινή εθνική συνείδηση και μνήμη» τόνισε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος.


Τον λόγο στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης ο οποίος απάντησε στο ερώτημα προς τη το έργο του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα αφού οι ιστορικοί έχουν αναλύσει διεξοδικά αυτή την περίοδο. «το έργο αυτό εκλαϊκεύει και οπτικοποιεί την επιστημονική γνώση και με το έργο αυτό ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν της Μακεδονίας που πραγματοποιείται με αυτο το πόνημα σε τρεις διαστάσεις προσωπικό (εγγονός μακεδονομάχου - βαλκανιομάχου), δημοσιογραφικό (να καταγράψει την δημοσιογραφική αίσθηση της εποχής γύρω απο τον μακεδονικό αγώνα) και τον πολιτικό» ήταν η δική του απάντηση σε αυτή την ερώτηση.

Τέλος ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας τόνισε στον λόγο του γιατί έγραψε αυτό το βιβλίο ότι « ως πολιτευόμενος άνθρωπος συναισθάνθηκα την ευθύνη να κρατήσω άσβεστη την εθνική μνήμη και οτι η ιστορία δεν είναι ενα μουσειακό στοιχείο. Αλλα αυτή η ιστορία που γνωρίζουμε είναι η μεγάλη γενική ιστορία που όμως αποτελείτε απο μικρές προσωπικές ιστορίες που πολλές απο αυτές αξίζουν ν αναδειχθούν και να βγουν στην δημοσιότητα και σαν σεβασμό σε εκείνους τους δημοσιογράφους αναδημοσιεύω με αυτό το έργο τα δικά τους δημοσιεύματα μερικά απο αυτά δεν αναδείχτηκαν όσο θα έπρεπε». Στο τέλος ο κ. Γκιουλέκας δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενα αντίτυπο του έργου του.

ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να την ακούσετε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: