Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ο Παρθενώνας των απαγορευμένων βιβλίων


Ένα τεράστιο αντίγραφο  του Παρθενώνα, από 100.000 απαγορευμένα βιβλία, θα ανεγερθεί την επόμενη χρονιά, στην πλατεία Φρειδερίκου, στο Κάσελ, στην Γερμανία. Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει βιβλία τα οποία παρέμειναν λογοκριμένα σε διάφορες περιοχές, καθώς και βιβλία που προσφάτως επανεκδόθηκαν μετά την απαγόρευσή τους στο παρελθόν.


Ένα τεράστιο αντίγραφο  του Παρθενώνα, από 100.000 απαγορευμένα βιβλία, θα ανεγερθεί την επόμενη χρονιά, στην πλατεία Φρειδερίκου, στο Κάσελ, στην Γερμανία.

Το έργο είναι αναβίωση του έργου «Ο Παρθενώνας των Βιβλίων» της καλλιτέχνιδος Μάρτα Μινουχίν από την Αργεντινή, η οποία το κατασκεύασε στο Μπουένος Άιρες, το 1983, λίγο μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος στη χώρα της.

Το έργο στο Κάσελ θα ανεγερθεί στο πλαίσιο της Documenta 14 (Αθήνα, 8 Απριλίου μέχρι 16 Ιουλίου 2017 και Κάσελ, 10 Ιουνίου μέχρι 17 Σεπτεμβρίου 2017). Όπως σημειώνει ο επιμελητής της Documenta 14,  Άνταμ Σίμτσικ, «Η λογοκρισία είναι και σήμερα διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Το έργο αυτό θέλει να αποτελέσει ένα παράδειγμα ενάντια στη βία, τις διακρίσεις και τη μισαλλοδοξία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: