Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Ποιος είναι ο Abramovich εκτός Chelsea


Δημήτρης Βαρσάνης

Όταν μιλάμε για το Ρωσικό ποδόσφαιρο σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο το πρώτο όνομα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο Roman Abramovich Arkadyevich. 

Από την αγορά της Chelsea το 2003 και μετατρέποντάς την έπειτα σε έναν γίγαντα του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο δισεκατομμυριούχος έχει γίνει το δημόσιο πρόσωπο για το Ρώσικο ποδόσφαιρο παρότι ποτέ δεν ήταν μια σημαντική φυσιογνωμία στην εγχώρια σκηνή.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι παγκοσμίως γνωστός και διάσημος για τις επιτυχίες του ως ιδιοκτήτης ενός "γίγαντα" του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη προσωπική του ζωή μιας και ο ίδιος τη προστατεύει αδιάλειπτα και σπάνια μιλάει σε δημοσιογράφους.

"Ποτέ δεν έκανα οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις, τουλάχιστον προσπάθησα να μην κάνω ποτέ οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις" είπε κατά τη διάρκεια μιας δικαστικής υπόθεσης εναντίον του πρώην συνεργάτη του Boris Berezovsky το 2012:"Ξέρω ότι δεν μπορώ να το χειριστώ πολύ καλά, γίνομαι πολύ νευρικός, ξεχνάω τι θέλω να πω. Δεν μπορώ να μεταφέρω τη λογική μου και τις σκέψεις μου στους δημοσιογράφους, έτσι αποφάσισα ότι αυτή δεν είναι η ασχολία μου, πραγματικά δεν μπορώ να το κάνω".



Κοιτάζοντας πίσω, στο νεαρό Roman Abramovich πριν γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Όταν ήταν μόλις 18 μηνών, η μητέρα του πέθανε από μια έκτρωση και 18 μήνες αργότερα ο πατέρας του σκοτώθηκε από ατύχημα στο εργοτάξιο όπου εργάστηκε.

Μεγαλώνοντας χωρίς τους γονείς του, ανατράφηκε από την οικογένεια του θείου του που εν συνεχεία μετακόμισε στη Μόσχα, όπου ο Abramovich πήγε στο σχολείο και αργότερα στο πανεπιστήμιο. Τα περισσότερα ρεπορτάζ τον περιέγραφαν ως έναν μεσαίου επιπέδου μαθητή, αλλά ήταν καινοτόμος και είχε ένα επιχειρηματικό πνεύμα.

Παρά το γεγονός ότι ήταν δύσκολο να γίνεις πλούσιο στη Σοβιετική Ένωση, έκανε το καλύτερό του πουλώντας πάπιες από καουτσούκ από το διαμέρισμά του στην πρωτεύουσα της χώρας. Αργότερα, αφού οι γονείς της πρώτης συζύγου του Olga του έδωσαν 2.000 ρούβλια ως γαμήλιο δώρο, μεγάλωσε το απόθεμα του πουλώντας επίσης πιο ακριβά προϊόντα όπως αποσμητικά και αρώματα.



Όταν ο Mikhail Gorbachov άνοιξε την πόρτα για ιδιωτικοποίηση στη δεκαετία του '80, ο Abramovich πήρε την ευκαιρία που έψαχνε και κατάφερε να κάνει πολλές νόμιμες επιχειρήσεις. Η τύχη του άρχισε να αυξάνεται, καθώς είχε επενδύσει σε μια μακρά σειρά διαφόρων προϊόντων.

Ωστόσο, δεν ήρθε μέχρι να συναντήσει τον Berezovsky - ένας άνθρωπος των επιχειρήσεων με στενούς δεσμούς με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Boris Yeltsin - το 1995 που ξεκίνησε το ταξίδι του για να γίνει ο ολιγαρκής που τον γνωρίζουμε ως σήμερα. Ο Berezovsky είχε μια πανεθνική αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και έτρεχε τον κατασκευαστή αυτοκινήτων Lada. Μέσα από αυτόν, ο Abramovich απέκτησε πρόσβαση σε πιο ισχυρούς άνδρες της χώρας, κάτι που χρειαζόταν για να πετύχει στην μετα-σοβιετική Ρωσία και το 1996 μετακόμισε ακόμα και σε ένα διαμέρισμα μέσα στο Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια μιας από τις πολλές διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του Yeltsin στη Ρωσία, ο Berezovsky έπεισε τον πρόεδρο να συμπεριλάβει τη πετρελαϊκή εταιρεία Sibneft στη λίστα. Πριν να είναι σε θέση να αγοράσουν την εταιρεία, οι δύο εταίροι έπρεπε να ξεπεράσουν μια σειρά από ζητήματα. 

Πρώτα απ 'όλα οι δύο επιχειρηματίες έπρεπε να πείσουν τον επικεφαλής του διυλιστηρίου πετρελαίου Omsk Ivan Litkevich για να υποστηρίξει το σχηματισμό μιας νέας εταιρείας, το οποίο αμέσως αρνήθηκε να κάνει. Δύο ημέρες πριν ιδρυθεί η εταιρεία, Litskevich βρέθηκε πνιγμένος στον ποταμό Ιρτίς. Ο οδηγός του, ο οποίος ήταν ο μόνος μάρτυρας αργότερα σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού

Έπειτα ο Berezovsky και ο Abramovich έπεισαν σημαντικούς ανθρώπους στην πλάτη της νέας εταιρείας τους, προσφέροντάς τους στους ίδιους ή στα μέλη της οικογένειάς τους θέσεις εργασίας. Στην περίπτωση του Viktor Gorodilov - επικεφαλής της Neftegas, μια εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου - ο γιος του Andrei έλαβε μια δουλειά και αργότερα την υποστήριξη για την πολιτική του καριέρα.



Στο τέλος, ο Berezovsky και ο Abramovich κατέβαλαν 100 εκατομμύρια δολάρια για την εταιρεία, η οποία αποτιμάται σε 600 εκατομμύρια δολάρια και δημιούργησε τα θεμέλια για τον πλούτο του Abramovich. Τα χρήματα που βρέθηκαν για να αγοράσει την εταιρεία προήλθαν από τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα δάνεια στις μετοχές που μπήκαν το 1995. Προκειμένου να χρηματοδοτήσει την προεδρική εκστρατεία του, ο Yeltsin μίσθωσε κρατικές εταιρείες - όπως η Sibneft - στις τράπεζες, και αν η κυβέρνηση δεν κατάφερνε να εξοφλήσει τα δάνεια, οι τράπεζες φύλαγαν τα μερίδιά τους στις εταιρείες.

Όντας ένας από τους πλουσιότερους και πιο ισχυρούς άνδρες της χώρας, ο Abramovich ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 1999, όταν εξελέγη για τη Ρωσική Δούμα ως εκπρόσωπος για την αυτόνομη περιοχή της Τσουκότκα. Την ίδια χρονιά έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πρότεινε στον Yeltsin να διορίσει τον Vladimir Putin ως διάδοχο του, δύο άνδρες που έως και σήμερα παραμένουν φίλοι και στενοί συνεργάτες.



Την επόμενη χρονιά εξελέγη ως κυβερνήτης για την Τσουκότκα, μια θέση που κατείχε μέχρι το 2008. Κατά τη διάρκεια του χρόνου του ως κυβερνήτης, ο Abramovich επένδυσε ένα μεγάλο ποσό από την προσωπική του περιουσία για την ανάπτυξη της Ανατολικής Περιφέρειας, αλλά επίσης επικρίθηκε συχνά για τη μη επαφή του με τους πολίτες, μιας και ο ίδιος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο Λονδίνο. Υπήρξαν επίσης φήμες ότι η Sibneft έλαβε σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις στις περισσότερες βορειοανατολικές περιοχές της Ρωσίας.



Τρία χρόνια αργότερα, το 2003 έγινε ο ιδιοκτήτης της Chelsea και άρχισε το ταξίδι που θα τον μετέτρεπε σε πρωταθλητή Ευρώπης και "γίγαντα" του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Η εξαγορά της Chelsea ώθησε ένα αυξημένο ενδιαφέρον της Ρωσίας για το Αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά ο σύλλογος ήταν ήδη αρκετά δημοφιλής στην πατρίδα του ιδιοκτήτη τους λόγω του τερματοφύλακα Dmitri Kharine ο οποίος αγωνίστηκε στους "μπλε" μεταξύ του 1992 και του 1999. 

Παρά το γεγονός ότι το Αγγλικό ποδόσφαιρο έλαβε μια ώθηση μετά από την είσοδο του Abramovich, δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι με την απόφασή του. Κατηγορήθηκε ως "μη πατριώτης" από το πρώην δήμαρχο της Μόσχας Yuri Luzhkov, ο οποίος ακόμη πρόσθεσε ότι ο Abramovich "έφτυσε τη Ρωσία", επενδύοντας στην Chelsea αντί μιας τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας.

Τα σχόλια του Luzhkov υποστηρίχθηκαν από τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχη Κύριλλο.

Για να καλύψει κάπως αυτήν την κριτική ο Abramovich και η Sibneft το 2004 υπέγραψαν μια συμφωνία χορηγίας τριών ετών με την CSKA Moscow, η οποία είχε κατακτήσει τη ρωσική Premier League υπό την καθοδήγηση του Valeriy Gazzaev. Πέντε μήνες μετά την υπογραφή του Deal. η CSKA κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο με την Chelsea στο Champions League, το οποία προκάλεσε την UEFA να ξεκινήσει τη διερεύνηση της σχέσης του Abramovich με την CSKA μιας και κανείς δεν είχε το δικαίωμα να κατέχει περισσότερα από ένα σωματείο στη διοργάνωση

Η επιτυχία του Abramovich στον αθλητισμό εμπνέεται από το παλιό συνεργάτη του Berezovsky ο οποίος ίδρυσε τη Media Sports Investment την ίδια χρονιά. Η MSI έκλεισε μια συμφωνία με τη Corinthian όπου εξασφάλισε τα δικαιώματα της μεταγραφής των Javier Mascherano και Carlos Tevez, μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι τυχόν μελλοντικών κερδών που πραγματοποιούνται από τον σύλλογο, και με αυτόν τον τρόπο ο Berezovsky ήταν ένας βασικός παράγοντας στις δύο άκρως αμφιλεγόμενες μεταγραφές των Αργεντινών στην West Ham.

Ευτυχώς για τον Abramovich και τη Sibneft, επετράπη να προχωρήσει η χορηγία τους, δεδομένου ότι αποδείχθηκε ότι ο Abramovich δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για την CSKA. Η Chelsea νίκησε τη CSKA δύο φορές, αλλά οι Ρώσσοι κατάφεραν να πάρουν την τρίτη θέση σε ένα σκληρό όμιλο με τη Porto και τη PSG

Το Deal χορηγίας της Sibneft με την CSKA τερματίστηκε το 2005, λίγους μήνες μετά τη κατάκτηση του του Κυπέλλου UEFA, όταν ο Abramovich πούλησε τις μετοχές του στην Gazprom, η οποία αγόρασε με τη σειρά της τη Zenit.



Η χορηγία της CSKA δεν ήταν το μόνο που έπραξε ο Abramovich. Το 2004 έφτιαξε επίσης την Arena Omsk, ένα γήπεδο χόκεϊ επί πάγου για την Avangard Omsk - το οποίο το δώρισε χωρίς αντίτιμο στο σύλλογο - η οποία εν τέλει κατέκτησε τη Ρώσικη Superleague το ίδιο έτος.



Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι ίδρυσε το ταμείο Εθνικής Ακαδημίας Ποδοσφαίρου (NFA), το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη της βάσης του ποδοσφαίρου στη Ρωσία, ώστε να καλύψει το κενό στην ανάπτυξη της ακαδημίας που άφησε η πτώση της πανίσχυρης Σοβιετικής Ένωσης. Μεταξύ του 2004 και του 2013, όταν ένας εκπρόσωπος του Abramovich ανακοίνωσε ότι το NFA είχε «εκπληρώσει τους στόχους του», ο Abramovich επένδυσε μέχρι και 200 εκατομμύρια δολάρια. Με αυτά τα λεφτά χτίστηκαν 130 γήπεδα ποδοσφαίρου, οι προπονητές ήταν μορφωμένοι και οι εγκαταστάσεις βελτιώθηκαν σε όλη τη χώρα, ενώ οι εκδρομές προς διάφορους προορισμούς στην Ευρώπη ήταν επίσης πληρωμένες.

Τέλος, ο Abramovich ανέλαβε τον έλεγχο μιας από τις πιο επιτυχημένες ακαδημίες νέων της Ρωσίας. Την Ακαδημία Ποδοσφαίρου Konoplov το 2006, όταν ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης Yuri Konoplev πέθανε από καρδιακή προσβολή. Λίγους μήνες νωρίτερα, ανακαλύφθηκε και ο 16χρονος τότε μέσος Alan Dzagoev.



Η Εθνική Ακαδημία Ποδοσφαίρου βοήθησε επίσης να χρηματοδοτήσει τη Ρωσική Ποδοσφαιρική Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των 7 εκατομμυρίων του ετήσιο μισθού του Ολλανδού προπονητής Guus Hiddink που καθοδήγησε τη "Ρώσικη Αρκούδα" στα ημιτελικά του Euro το 2008 (το καλύτερο αποτέλεσμα της Εθνικής ομάδας της Ρωσίας).



Μετά από πολλές διαμάχες μεταξύ του Abramovich και του Berezovsky οι δύο πρώην συνεργάτες κατέληξαν σε ένα Βρετανικό δικαστήριο το 2011, όταν ο Berezovsky κατηγόρησε τον Abramovich για εκβιασμό και προσπάθησε να λάβει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Η υπόθεση αργότερα απορρίφθηκε λόγω έλλειψης πειστικών αποδεικτικών στοιχείων από τα δύο μέρη, αλλά αναγκάστηκε ο Abramovich για πρώτη φορά να μιλήσει ανοιχτά για το πώς έκανε την περιουσία του και τις ενέργειές του κατά τα πρώτα του χρόνια στη Ρωσία, κάτι που απέφευγε για χρόνια.



Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει αφήσει το Ρωσικό ποδόσφαιρο πίσω για τώρα, παραμένει ο ιδιοκτήτης της Chelsea. Ίσως όμως να μην είναι ο τελευταίος Abramovich που αγοράζει ένα ποδοσφαιρικό σύλλογο. Το 2010 ο μεγαλύτερος γιος του, ο Arkadiy πραγματοποίησε αρκετές συναντήσεις στην Κοπεγχάγη και στο Λονδίνο σε μια προσπάθεια να αναλάβει τη Copenhagen μιας και προετοιμαζόταν για την ημέρα που θα πάρει ο ίδιος τα ηνία της Chelsea. Εν τέλει, η διαπραγμάτευση δεν προχώρησε με τους Δανούς παρότι ο μικρός Abramovich ήταν έτοιμος να βάλει 60 εκατομμύρια ευρώ στο κλαμπ. 

Στον κόσμο του ποδοσφαίρου, το αριστούργημα του Abramovich έχει φέρει πολλούς τίτλους στη Chelsea, αλλά η πιο σημαντική συνεισφορά του στο Ρωσικό ποδόσφαιρο είναι οι επενδύσεις του στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου Konoplov. Στην κορυφή φυσικά είναι τα αποτελέσματα που πέτυχε η Εθνική ομάδα της Ρωσίας στο Euro του 2008 - η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον Abramovich - που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστούν μιας και επανέφερε την "Ρώσικη Αρκούδα" ξανά στο χάρτη της Ευρώπης.

Αρεστός ή μη πολλοί στο ποδόσφαιρο πρέπει να ευχαριστήσουν τον Abramovich για αυτά που έχει κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: