Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Recreativo Huelva: Η "ρίζα" του Ισπανικού ποδοσφαίρου


Δημήτρης Βαρσάνης

Στη νοτιοδυτική ακτή της Ισπανίας βρίσκεται μια νυσταλέα πόλη της Ανδαλουσίας με το όνομα της Ουέλβα. Πολλοί στην Ισπανία το αναφέρουν ως ένα όμορφο θαμπό μέρος της Ανδαλουσίας που δένεται με μεγάλες περιοχές του βάλτου και είναι πασίγνωστη για τα κουνούπια. Έτσι, τι μπορεί να προσέλκυσε κάποιον σε αυτή την μικρή πόλη;



Γυρνώντας στον Σεπτέμβριο του 1874, 39 χρόνια πριν από την ίδρυση της Ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας όταν έλαβε χώρα το πρώτο ανεπίσημο παιχνίδι του ποδοσφαίρου στην Ιβηρική Χερσόνησο. Σε αυτό τον αγώνα παρατηρήθηκαν Βρετανοί στρατιώτες - που συμμετείχαν στους Καρλικούς πολέμους - να παίζουν εναντίον ντόπιων σιδηροδρομικών εργατών που δούλευαν για τη Μεταλλευτική Εταιρεία Rio Tinto, η οποία εκείνη την εποχή κατασκεύαζε τη σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης με τα περίχωρα της Ουέλβα. Ενθαρρυμένοι από τους Βρετανούς και την επιστροφή των Ισπανών φοιτητών από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό το ματς σε αυτή τη ταπεινή περιοχή της Ισπανίας γέννησε αυτό που τώρα είναι μια εμμονή στην Ισπανία.



Παρότι η Athletic Bilbao και η Gimnastic Tarragona (αν και δημιουργήθηκαν το 1886 μέχρι το 1914 δεν είχαν μια ποδοσφαιρική ομάδα) μπορούν να υπερηφανεύονται, η Recreativo Huelva είναι αυτή που δικαιούται να βάλει μια νόμιμη αξίωση για τον τίτλο του παλαιότερου κλαμπ της Ισπανίας. Ονομάστηκε Huelva Recreation Club την 23η Δεκεμβρίου του 1889 από τους Βρετανούς διευθυντές των ορυχείων του Rio Tinto.

Ο σύλλογος δεν σχηματίστηκε για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά για να κρατήσει το ηθικό και την υψηλή παραγωγικότητα μεταξύ των εργαζομένων και να εντυπωσιάσει τους ντόπιους με αυτό το σύμβολο του δικού τους πολιτισμού. Το πρώτο οργανωμένο παιχνίδι της Huelva έλαβε χώρα λίγες μόλις μέρες αργότερα τη περίοδο των Χριστουγέννων έναντι του πληρώματος των Βρετανών που αγκυροβόλησε στο λιμάνι. Για τους στατιστικολόγους η Huelva επικράτησε με 3-1.



Η Huelva σύντομα έγινε ένα χτύπημα, με τους ντόπιους να μην τους παίρνει πολύ καιρό να δουν το πρώτο επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα που επρόκειτο να λάβει χώρα το Μάρτιο του 1890, όταν αντιμετώπισε τη γειτόνισσα της στην Ανδαλουσία Sevilla FC (δημιουργήθηκε στις 25 Γενάρη του 1890) σε ένα προσκλητήριο αγώνα. Καθώς περνούσε ο χρόνος, το κλαμπ αποστασιοποιήθηκε από το προσκλητήρια παιχνίδια και άρχισαν να παίζουν σε τοπικά τουρνουά εναντίον άλλων ποδοσφαιρικών συλλόγων που γεννήθηκαν. Με τον αιώνα να αλλάζει η Huelva είχε κερδίσει τρία περιφερειακά κύπελλα Ανδαλουσίας και έγινε η "must" ομάδα να νικήσει κάποιος στη σκηνή του Ισπανικού ποδοσφαίρου στο Νότο.



Δυστυχώς για τη Recreativo αυτό το γεγονός διήρκεσε για πολύ λίγο. Από αυτές τις πρώτες επιτυχίες η ιστορία του συλλόγου έπειτα ήταν μια απογοήτευση. Η National Football League ιδρύθηκε το 1929 και δεν συμμετείχε μέχρι το 1940. Αφού αγωνίστηκε στα περιφερειακά πρωταθλήματα της Ανδαλουσίας ο σύλλογος έφτασε στη Segunda(η δεύτερη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου). Η διαμονή ήταν σύντομη με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό της κατά την πρώτη της απόπειρα, με το 1957 να είναι η επόμενη φορά που θα παίξει ξανά στη Segunda. Ίσως η πιο λαμπρή στιγμή στην ιστορία του συλλόγου να είναι η άνοδος στην κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας το 1978 για πρώτη φορά από την ίδρυσή του συλλόγου. Όμως και πάλι η εμπειρία ήταν φευγαλέα με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό της ύστερα από μόλις μία σεζόν.



Μέχρι το 1990 η Recreativo βρέθηκε για άλλη μια φορά στην τρίτη κατηγορία για οκτώ χρονιές μιας και το πιο παλιό κλαμπ της Ισπανίας γύρισε στην ύφεση. Μετά από μια περίοδο σταθεροποίησης, οι Ανδαλουσιανοί ανέβηκαν ξανά στην La Liga για τη σεζόν 2002/03. Αν και αυτή ήταν και πάλι μια βραχύβια εμπειρία, εκείνη τη χρονιά έφτασε στο πρώτο της τελικό σε Copa Del Rey χάνοντας με 3-0 από μια εμπνευσμένη RCD Mallorca από τον Samuel Eto'o στο Estadio Manuel Martinez Valero (το γήπεδο της Elche).



Η σεζόν 2006/07 είδε την επιστροφή της Recreativo στην κορυφαία κατηγορία Ισπανίας για τρίτη φορά, φθάνοντας στην υψηλότερη θέση της στο πρωτάθλημα στην ιστορία της (όγδοη) η οποία περιελάμβανε ένα εκπληκτικό 3-0 επί της Real Madrid στο Santiago Bernabeu.Υποβιβάστηκε ξανά στη Segunda το 2009, σε μια χρονολογία που είναι η τελευταία φορά που ο αρχαιότερος σύλλογος της Ισπανίας φιλοξένησε τη ποδοσφαιρική αριστοκρατία της χώρας της.

Παρά τις κατά καιρούς επιτυχίες της στην μακρόχρονη ιστορία της, η Huelva - η γριά του Ισπανικού ποδοσφαίρου - έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητη και παραμελημένη λόγω της έλλειψης συνεχούς επιτυχίας της στο ποδόσφαιρο και της γεωγραφικής της θέσης εντός των συνόρων της Ισπανίας. Ωστόσο κλαμπ όπως η Recreativo Huelva ίσως να αξίζουν μεγαλύτερη αναγνώριση.

Χωρίς την Huelva το ποδόσφαιρο στην Ισπανία ίσως να μην έφτανε ποτέ σε αυτό το επίπεδο που είναι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: