Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Κύπρος: Η στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου



Tην 1η Οκτωβρίου 2016 έλαβε χώρα στρατιωτική Παρέλαση για την 56η Επέτειο της Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου παρέλασαν με υπερηφάνια και λεβεντιά τιμώντας την ημέρα της Ανεξαρτησίας.

     Το τελετουργικό άρχισε με ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών, έπαρση της σημαίας και ανάκρουση του Εθνικού ύμνου. Ακολούθησε η Στρατιωτική Παρέλαση με μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Άμυνας. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης πραγματοποιήθηκαν διελεύσεις στρατιωτικών ελικοπτέρων MΙ-35, AW-139 και SA Gazelle της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας.


     Η παρέλαση διεξάχθηκε ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και παρέστει η Πολιτική, Θρησκευτική και Στρατιωτική Ηγεσία. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ.

Μιλώντας μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 56η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το αίσθημα υπερηφάνειας που έχει δώσει η Εθνική Φρουρά μέσα από την άρτια διοργάνωση και την επίδειξη ικανοτήτων. Τόνισε, ωστόσο, ότι η προσοχή δεν πρέπει να επικεντρώνεται σε αμυντικούς σχεδιασμούς και εξοπλισμούς, αλλά στο «πώς θα οπλιστούμε με θάρρος για να βρούμε τον δρόμο για την ειρήνη».


Πρόσθεσε ότι, μέσα από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν, ολόκληρος ο λαός, μακριά από τα όποια βαρίδια του παρελθόντος, να συμβιώσει σε ένα σύγχρονο κράτος που θα σέβεται απόλυτα τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος, που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην παρέλαση, τόνισε πως η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου μέχρι την εξεύρεση λύσης που θα προνοεί την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων. Μιλώντας μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης, ο κ. Καμένος είπε ότι σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, δεν χρειάζονται ούτε μεσολαβητές, ούτε εγγυητές.

Μετά την παρέλαση, ο κ. Αναστασιάδης δέχθηκε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας και ακολούθως παρέθεσε δεξίωση προς το Διπλωματικό και το Προξενικό Σώμα στο Προεδρικό Μέγαρο.


Αξίζει να σημειωθεί οτι η 1η Οκτωβρίου δεν είναι η πραγματική ημέρα κατά την οποία έγινε πράξη η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιθέτως, η ημερομηνία κατά την οποία τέθηκαν σε ισχύ οι συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η 16η Αυγούστου του 1960.

Ωστόσο, στις 11 Ιουλίου του 1963 το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο τότε αποτελείτο από επτά Ελληνοκύπριους και τρεις Τουρκοκύπριους, αποφάσισε να θεσπίσει ως επίσημη Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου την 1η Οκτωβρίου, έτσι ώστε να μπορεί να γιορτάζεται όπως αρμόζει, με όλες τις τιμές και στην παρουσία διεθνών διπλωματικών σωμάτων.

Επίσης, Η σημαία της Κύπρου προέκυψε μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί τότε ήταν:

Α) στη σημαία να μην εικονίζεται σταυρός ή ημισέληνος

Β) να μην περιέχονται το μπλε και το κόκκινο χρώμα, σύμβολα και τα δυο της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Το σχέδιο που κέρδισε το διαγωνισμό ήταν του Τουρκοκύπριου ζωγράφου Ισμέτ Γκιουνέι.

Στη σημαία προβάλλεται το σχήμα της Κύπρου με πορτοκαλί χρώμα σε άσπρο φόντο. Το πορτοκαλί χρώμα παραπέμπει στο χαλκό, ο οποίος υπήρχε σε αφθονία παλιότερα στο νησί και είχε καθορίσει σε μεγάλο βαθμό, την εξέλιξη και την οικονομία της Κύπρου. Το λευκό χρώμα στο φόντο συμβολίζει την ειρήνη και την ελευθερία.

Κάτω από την Κύπρο δύο πράσινα κλαδιά ελιάς, ενωμένα στις άκρες που συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου.

Μιας ειρήνης ωστόσο που δεν ήταν γραπτό να διαρκέσει πολύ καθώς εντός της Κύπρου δεν είχε στεριώσει στις δυο πλευρές η αίσθηση της πραγματικής και αγνής συνύπαρξης.













Δεν υπάρχουν σχόλια: