Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Bundesliga: Η Red Bull δίνει "φτερά" στη Λειψία


Δημήτρης Βαρσάνης

Η RB Leipzig κέρδισε την άνοδο στη Bundesliga τη περασμένη χρονιά, μόλις επτά χρόνια μετά την ολοκληρωτική αναμόρφωση του συλλόγου.
Στην επιφάνεια, αυτή φαίνεται να είναι η πιο μετεωρική άνθηση από τις πιο μετεωρικές ανθήσεις. Τέσσερις άνοδοι σε επτά χρόνια και ένα παραμύθι που μοιάζει με εκείνο της Wimbledon τρεις δεκαετίες νωρίτερα. Ωστόσο αν ερευνήσουμε λίγο βαθύτερα την ιστορία πίσω από τη RB Leipzig δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την μυστικιστική νοσταλγία για την οποία λαχταρούν οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου.



Το 2009, ο συνιδρυτής του ενεργειακού ποτού Red Bull Dietrich Mateschitz ολοκλήρωσε την αγορά της SSV Markranstädt (ομάδα πέμπτης κατηγορίας) και προχώρησε στην εφαρμογή μιας χονδρικής αλλαγής στο σύλλογος της Ανατολικής Γερμανίας. Το όνομα του συλλόγου, οι φανέλες και το σήμα εφευρέθηκαν εκ νέου και ιδού: γεννήθηκε η RB Leipzig. Και ενώ ο Αυστριακός είχε κάνει το ίδιο και στην πατρίδα του με τη Red Bull Salzburg, καθώς και πραγματοποίησε μια διακλάδωση στη Νέα Υόρκη και στη Βραζιλία αυτό είναι κάτι εντελώς ξένο. Η δυναστεία της Red Bull και του Mateschitz τώρα ισχύει και στη Γερμανία.



Μια χώρα που υπερηφανεύεται τόσο πιστά για τις αρχές του ποδοσφαίρου της, η Γερμανία είναι ένα εντελώς αφύσικο κλίμα μέσα στο οποίο καλλιεργείται ένα brand-name club. Απεναντίας έχει κανονισμούς σε ισχύ ειδικά για να αποτρέψει αυτού του είδους τη καπιταλιστική εισβολής που ενόχλησε τους οπαδούς και τους άλλους συλλόγους. Ωστόσο ο Mateschitz είναι ένας έξυπνος άνθρωπος και δεν θα άφηνε μια απλή γραφειοκρατία να αρνηθεί την αυτοκρατορία του.

Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Γερμανίας πρέπει να είναι υπόλογοι στα μέλη τους όταν εκλέγεται ένα Διοικητικό Συμβούλιο (αυτό είναι γνωστό ως ο κανόνας 50 + 1). Οι οπαδοί καταβάλλουν ένα μικρό ποσό για να γίνουν μέλοι και επ 'αυτού ένα εγγενές κομμάτι του μέλλοντος του συλλόγου. Ωστόσο προκειμένου να διατηρήσει τον απόλυτο έλεγχο, η RB έχουν ένα κόστος ένταξης στα 800 ευρώ, δέκα φορές μεγαλύτερο από την Bayern Munich. Η Leipzig συνολικά διαθέτει 17 μέλη που έχουν όλη τη δύναμη ψήφου, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμφέροντα του Mateschitz και της Red Bull είναι εξασφαλισμένα.



Οι κανονισμοί είναι επίσης σε θέση να απαγορεύσουν από τους συλλόγους στο να έχουν έναν χορηγό στο όνομά τους. Ωστόσο είναι ένας ακόμη κανόνας που δεν σημαίνει τίποτα για τον Mateschitz. Το "RB" δίπλα από τη Leipzig όπως πολλοί θα ισχυρίζονται δεν αφορά τη Red Bull. Στην πραγματικότητα ολογράφως λέγεται RasenBallsport. Τα αρχικά του "RB" παραμένουν στην ονομασία του συλλόγου όπως και οι ταύροι με διακριτικό ύφος στο σήματα και έτσι απίστευτα οι κανονισμοί δεν μπορούν να αγγίξουν το τεράστιο χορηγό τους.



Όμως ας αφήσουμε την ηθική του γερμανικού ποδοσφαίρου προς τη μία πλευρά για μια στιγμή και να επικεντρωθούμε στην άνθιση τους τους. Στην RB άμεσα έκαναν αντιληπτό ότι θέλουν να γίνουν μια δύναμη στο Γερμανικό ποδόσφαιρο και τώρα έχουν την ευκαιρία να μπουν και στην Ευρωπαϊκή σκηνή. Στα επτά τους χρόνια έχουν μαζέψει περιουσιακά στοιχεία τα οποία πολλά κλαμπ στον κόσμο εξακολουθούν να μην μπορούν να καυχηθούν σε μια ιστορία εκατό χρόνων, πόσο μάλλον σε λιγότερο από δέκα. Πριν από έξι χρόνια μετακόμισε σε ένα νέο γήπεδο με χωρητικότητα πάνω από 40.000 (η Red Bull Arena-ποιος να το φανταζόταν ε;).



Το 2011 διορίστηκε ο πρώτος αθλητικός διευθυντής τους με τη μορφή του γερμανικού ποδοσφαίρου: ο Ralf Rangnick ο οποίος έχει χειριστεί το κολοσσιαίο προϋπολογισμό μεταγραφών πολύ καλά. Τούτη η άνθηση της ακολουθεί μια πορεία η οποία έχει ανησυχήσει τους υπόλοιπους της Γερμανίας. Οι "ταύροι" πέτυχαν το στόχο της Bundesliga μέσα σε επτά χρόνια και τώρα έχουν στρέψει τα μάτια τους στη κατάκτηση του πρωταθλήματος έως το 2020.



Η RB Leipzig μπήκε σε αυτή τη σεζόν με μερικά ονόματα που ενδεχομένως να αναγνωρίζεται. Πρώτο και πιο κοντινό του Κυριάκου Παπαδόπουλου ο οποίος μετά από πολλούς τραυματισμούς στοχεύει να γίνει ο ηγέτης της στην άμυνα. Έπειτα είναι ο Rani Khedira, ο νεότερος αδελφός του Sami που απέτυχε να αφήσει το σημάδι του στη Stuttgart και ανήκει στη RB από το 2014. Ο Αυστριακός της επιθετικός Marcel Sabitzer εμφανίστηκε και στους τρεις αγώνες της χώρας του στο Euro 2016.


Η RB επίσης κατάφερε να "κλέψει" τους νέους Oliver Burke από τη Nottigham Forest φέτος και τον Davie Selke από την Werder Bremen τη προηγούμενη χρονιά. έναν ταλαντούχο σέντερ φορ που κατάφερε να βάλει "φωτιά" στη Leipzig προς την άνοδο στην πρώτη του σεζόν. Ωστόσο το κλειδί για την επιτυχία τους ήταν το γεγονός ότι παρά τον πλούτο τους δεν μπήκαν στον πειρασμό να πάρουν μεγάλα ονόματα αμέσως. Αρμοδίως κατάρτισαν ένα ρόστερ από πεινασμένους και νέους παίκτες και τα στατιστικά στοιχεία το πιστοποιούν αυτό. Τα τέρματα μοιράστηκαν σε όλη την ομάδα την περασμένη σεζόν, με ποδοσφαιριστές όπως ο Sabitzer και οι μέσοι Dominic Kaiser και Emil Forsberg να σκοράρουν όλοι τους τακτικά πίσω από το Selke, το πρώτο της σκόρερ. Παρά την μεγαλομανία του ιδιοκτήτη της, δεν υπάρχουν εγωισμοί στο προσωπικό του παιχνιδιού.



Πέρα από όλα αυτά είναι και γεωγραφικής σημασίας η επιτυχίας της RB. Εδώ και χρόνια η Bundesliga φωνάζει για μια ομάδα από την Ανατολική Γερμανία να θέσει τον εαυτό της στο χάρτη. Πράγματι, η επανένωση ήταν ένα τίποτα για το ποδόσφαιρο στη Γερμανία. Οι ομάδες από τη Δυτική Γερμανία κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό όπως και οι δυτικογεννημένοι παίκτες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι από το ρόστερ της κατάκτησης του Παγκόσμιο Κυπέλλου το 2014 μόνο ο Toni Kroos καταγόταν από την Ανατολική Γερμανία. Έτσι είναι αναμφισβήτητα μια αναζωογονητική αλλαγή να υπάρχει μια ομάδα που να αμφισβητεί εν τέλει την περιφερειακή ανισότητα που έχει υποστεί η Bundesliga.



Ότι πρεσβεύει και ότι κάνει η Leipzig σε καμία περίπτωση δεν είναι κακό. Κανείς δεν μπορεί να έχει κανένα ενδοιασμό για το στυλ ποδοσφαίρου τους ή τη σύνθεση της ομάδας τους, έχει αναβιώσει το ποδόσφαιρο της Ανατολικής Γερμανίας, είναι μια συναρπαστική προσθήκη στην Bundesliga και παρά την τεράστια κριτική δεν έχει "σπάσει" κανένα κανόνα. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως τα έκαναν όλα αυτά.

Οι "ταύροι¨μόλυναν ουσιαστικά τις παραδόσεις στις οποίες χτίστηκε το Γερμανικό ποδόσφαιρο. Αν ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά τους, τότε η Leipzig θα είναι δικαίως γνωστή ως το επίκεντρο του εταιρικού κινήματος που απειλεί να αλλάξει το ποδοσφαιρικό τοπίο της Γερμανίας μια για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: