Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Derby County: Το δικό της ιστορικό "κατόρθωμα" στη Premier League


Δημήτρης Βαρσάνης


Όταν μια ομάδα ανεβαίνει στη Premier League αναπόφευκτα προκαλεί μια ιδεολογική σύγκρουση μέσα στην ιεραρχία του συλλόγου ως προς το τι φιλοσοφία θα χρησιμεύσει καλύτερα καθώς μπαίνει στον εξοντωτικό κόσμο του κορυφαίου πρωταθλήματος στην Ευρώπη.

Ορισμένοι σύλλογοι αποφασίζουν να παίξουν και να ταυτιστούν με τους ίδιους παίκτες και το στυλ που τους οδήγησε στην Premier League, ενώ άλλοι προσπαθούν μάταια να υπογράψουν παίκτες που γνωρίζουν Premier League για ένα υψηλό σε μια απελπισμένη προσπάθεια να επιβιώσουν στο πρωτάθλημα.

Οι συγκεκριμένες προσεγγίσεις πάντα φέρνουν ανάμεικτα αποτελέσματα. Μερικές φορές η ομάδα που ανεβαίνει παραμένει σε μια "φλόγα" δόξας, άλλες φορές σπαρταράει και αμέσως υποβιβάζεται. Αυτή είναι η ιστορία μιας τέτοιας ομάδας, μιας ομάδας που πέτυχε το ρεκόρ της χαμηλότερης βαθμολογικής συγκομιδής στη Premier League που ισχύει ακόμα και σήμερα: ο λόγος για τη Derby County.



Είναι το καλοκαίρι του 2007 και η Derby County επικράτησε της West Brom στο τελικό των πλέι-οφ της Championship και κέρδισε μια επιστροφή στην Premier League μετά από μια στάση πέντε ετών. Ο προπονητής της Billy Davies ήταν τυχερός το προηγούμενο καλοκαίρι, μιας και τιμήθηκε με ένα σχετικά μεγάλο προϋπολογισμό για μεταγραφές, το οποίο περιελάμβανε μια μεταγραφή με ένα εκατομμύριο λίρες για τον επιθετικό της Luton Steve Howard, ένα μεγάλο ποσό για μια ομάδα της Championship το 2006, ενώ σπαταλήθηκαν και άλλα πέντε εκατομμύρια λίρες για αγορές για παίκτες όπως ο Gary Teale και ο Jon Macken, όλοι αξιόπιστοι φορείς για το επίπονο πρωτάθλημα της Championship. Ο σύλλογος αναμενόταν να γίνει ανταγωνιστής του πρωταθλήματος και το μακροπρόθεσμο τους σχέδιο ήταν ρεαλιστικό: να κερδίσει την άνοδο ύστερα από τρεις σεζόν. Ο Davies ξεπέρασε τις προσδοκίες κατευθύνοντας τους στην άνοδο στη δεύτερη σεζόν του στον πάγκο.

Οι ομάδες που ανεβαίνουν μέσω των πλέι-οφ συχνά εξαπατώνται από το παραλήρημα της ανόδου και πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι έχουν πολύ λίγο χρόνο για να προετοιμαστούν για την Premier League σε σύγκριση με τις άλλες δύο νεοφώτιστες ομάδες που γνωρίζουν την κατάστασή τους εβδομάδες νωρίτερα . Το πρόβλημα της Derby ήταν ότι είχε χτίσει μια ομάδα που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε παίκτες με μεγάλη εμπειρία στα χαμηλότερα πρωταθλήματα και τώρα έπρεπε να ενισχυθεί για εκείνο το καλοκαίρι.



Τα πέντε εκατομμύρια λίρες ενώ ήταν πάρα πολλά στη Championship, στην Premier League ήταν πάρα πολύ λίγα. Οι σημαντικές μεταγραφές της Derby εκείνο το καλοκαίρι ήταν ο Rob Earnshaw, ο οποίος ήταν ο πρώτος σκόρερ της Norwich στη Championship και ο Kenny Miller, ο πιο παραγωγικός επιθετικός της Rangers. Και οι δύο επιθετικοί είχαν αγωνιστεί στην Premier League νωρίτερα και ο Davies ήλπιζε ότι θα μπορούσαν να συνυπάρξουν στο κορυφαίο επίπεδο.




Ο Matt Oakley όμως δεν ήταν σύμφωνος με αυτό και λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της χρονιάς θρήνησε λέγοντας:"Οι παίκτες δεν πρόκειται να φύγουν από τους συλλόγους τους και να υπογράψουν σε κάποιον που θα νομίζουν ότι θα πέσει. Θα περιμένουν ένα χρόνο για να δουν τη μοίρα της Derby". Αυτή ήταν μια σωστή εκτίμηση που εκ των υστέρων σχεδόν έμοιαζε με μια δήλωση παραίτησης με τον αρχηγό της ομάδας να έχει αμφιβολίες για την έλλειψη ετοιμότητας τους λίγο πριν αρχίσει η Premier League. Παρ 'όλα αυτά, η σεζόν ξεκίνησε με μια λογική αρχή. Τα "κριάρια" έφεραν 2-2 με την Portsmouth, με τον Oakley να σκοράρει, αλλά πρόκειται να ήταν ένα σπάνιο τρεμόπαιγμα φωτός σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την απελπισία.



Ακολούθησαν τέσσερις ήττες στο πρωτάθλημα, συμπεριλαμβανομένου το ευτελές 0-6 από τη Liverpool στο οποίο οι αμυντικοί της Derby δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τον ασυγκράτητο Fernando Torres. Η κατήφεια ήταν διαδεδομένη σε όλο τον σύλλογο μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου του 2007, όταν ένα γκολ του Kenny Miller έδωσε στη Derby τη νίκη με 1-0 επί της Newcastle, η οποία κυριολεκτικά αποδείχθηκε ότι ήταν η μοναδική της νίκη σε όλη τη χρονιά στο πρωτάθλημα. Ένα λυπηρό στατιστικό που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά στη μορφή της Premier League. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, οι σχέσεις κατέρρεαν στα παρασκήνια.



Ο σύλλογος είδε ένα νέο πρόεδρο να έρχεται τον Οκτώβριο. Ο Adam Pearson αντικατέστησε τον Peter Gadsby και από την αρχή υπήρχε τριβή μεταξύ του προέδρου και του προπονητή:"Για να συμμετέχεις σε αυτό το πρωτάθλημα και σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να επενδύσεις σε παίκτες. Πρέπει να επενδύσεις στο προσωπικό σου. Δεν έχω μιλήσει με τον νέο πρόεδρο εδώ και τρεις εβδομάδες ", Ο Davies έπειτα πήγε ένα βήμα παραπέρα και κατέκρινε την ομάδα του: "Η ομάδα δεν είναι αρκετά καλή για την Premier League και δεν είναι μια έλλειψη σεβασμού προς τους παίκτες. Το ξέρουν και οι ίδιοι ότι δεν είναι αρκετά καλοί. Ο Davies μπορεί να έδειξε τη τίμια γραμμή του , αλλά να υπονομεύσει ολόκληρη την ομάδα του δημοσίως σε μια δύσκολη χρονιά δεν ήταν η σοφότερη επιλογή. Την ίδια ημέρα απολύθηκε.



Δύο ημέρες αργότερα, ο Paul Jewell παρουσιάστηκε ως ο νέος προπονητής της. Ένας άνθρωπος που είχε οδηγήσει στις μεγάλες αποδράσεις τόσο της Bradford City όσο και της Wigan την τελευταία αγωνιστική των αντίστοιχων χρόνων τους στην Premier League. Η επίδραση του στην ομάδα ήταν ακόμη πιο επιζήμια καθώς η κατάσταση της ομάδας επιδεινώθηκε από τη στιγμή που ανέλαβε. Στη μέση του πρωταθλήματος - Boxing Day του 2007 - η Derby είχε το πενιχρό ποσοστό των επτά βαθμών σε 19 αγώνες και ο Jewell αποφάσισε να κάνει δραστικές αλλαγές στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.



Ο αρχηγός της Matt Oakley πωλήθηκε στη Leicester, ο επιθετικός Steve Howard - πολύ παραγωγικός στη Championship όμως άφαντος στην Premier League - πωλήθηκε επίσης όπως και ο επιθετικός Jon Macken, ο οποίος ήταν το "κλειδί" του συλλόγου τη προηγούμενη χρονιά. Οι ίδιοι παίκτες που αποτέλεσαν τον πυρήνα της ομάδας μόνο μια σεζόν νωρίτερα, πωλήθηκαν σε μια ξέφρενη προσπάθεια να χτιστεί μια ομάδα που θα μπορούσε να επιβιώσει στην Premier League. Ο Jewell έφερε τον Robbie Savage και αμέσως τον έχρισε αρχηγό. Ακόμα ήρθαν ο Danny Mills και ο πρώην τερματοφύλακας της Manchester United Roy Carroll, παίκτες που είχαν παίξει στην Premier League.



Δυστυχώς, αυτές οι μεταγραφές είχαν μικρή επίδραση στα αποτελέσματα της Derby και μάζεψαν μόλις τέσσερις βαθμούς από τα υπόλοιπα 19 παιχνίδια τους. Το αποτέλεσμα ήταν να υποβιβαστεί με μόλις 11 πόντους, το χαμηλότερο ρεκόρ βαθμών στην Premier League και ένα γεγονός που σίγουρα σημάδεψε πολλούς παίκτες στο υπόλοιπο της καριέρας τους. Μια σάρωση αποτελεσμάτων φέρνει μια βάναυση ανάγνωση: συγκεκριμένα; τρεις "εξάρες" (ήττα στο Pride Park με 6-0 από την Aston Villa και οι δύο εκτός έδρας βαριές ήττες από τη Chelsea με 6-1 και από την Arsenal με 6-2). Ακόμη και η Reading που υποβιβάστηκε εκείνη τη χρονιά, διέλυσε τη Derby με 4-0 στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς.



Η Derby υποβιβάστηκε επίσημα στις 29 Μαρτίου και πέρασε τους δύο τελευταίους μήνες της χρονιάς παίζοντας για την υπερηφάνεια της. Ο Earnshaw - ο επιθετικός που αποκτήθηκε για να σκοράρει - πέτυχε μόνο ένα τέρμα καθ 'όλη την χρονιά, ενώ ο συνεργάτης του στην επίθεση Miller έβαλε μόνο τέσσερα, με όλη την ομάδα να σκοράρει συνολικά 16 τέρματα εκείνη τη χρονιά, ένα ακόμα "ρεκόρ".



Την επόμενη χρονιά στη Championship ο Paul Jewell απολύθηκε το Δεκέμβριο και αντικαταστάθηκε από τον Nigel Clough του οποίου ο πατέρας του, ο μεγάλος Brian Clough είχε οδηγήσει τον σύλλογο σε ευγενή ύψη σε μια άλλη εποχή. Ο Nigel Clough τη καθοδήγησε στη παραμονή της στη Championship τη προτελευταία αγωνιστική. Η Derby δεν έχει ανέβει ξανά από τότε, λες και οι μνήμες του πρωταθλήματος να είναι χαραγμένες στο DNA του συλλόγου.

Αυτό που είναι ξεκάθαρα εμφανές για τη Derby τη σεζόν 2007/08 ήταν η έλλειψη της φιλοσοφίας της. Ο σύλλογος είχε ανέβει νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν και ο Billy Davies δεν είχε το χρόνο για να ενσωματώσει ένα ξεχωριστό στυλ παιχνιδιού σε μια ομάδα ουσιαστικά γεμάτη από τεχνίτες παίκτες που ήταν πολύ καλοί για τη Championship, όχι όμως αρκετά καλοί για την Premier League. Οι υψηλού προφίλ μεταγραφές για Premier League που έγιναν από τον Davies επίσης δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Ιδιαίτερα ο κεντρικός αμυντικός Claude Davis - ο οποίος αποκτήθηκε για τρία εκατομμύρια λίρες από την Sheffield United - βρέθηκε κάτω από ένα φράγμα γελοιοποίησης κατά τη διάρκεια της σεζόν. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο σύλλογος δεν είχε κανέναν ισχυρό ηγέτη εντός και εκτός γηπέδου, ειδικά μετά τα σχόλια του Oakley πριν από την έναρξη της χρονιάς.



Η Derby County όχι μόνο δεν διέθετε το παραμικρό ταλαντούχο ρόστερ στην ιστορία της Premier League, αλλά τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι ήταν η πιο κακή ομάδα που κόσμησε ποτέ το πρωτάθλημα. Η έλλειψη πίστης κρεμόταν πάνω από το κλαμπ σχεδόν αμέσως μόλις ξεκίνησε η χρονιά και αυτό ήταν τελικά που τους κόστισε. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο η ιστορία της τονίζει το χάσμα μεταξύ της Premier League και της Championship. Για πολλούς συλλόγους φαίνεται ως μια κατάρα να ξεπεράσει τις προσδοκίες και να ανέβει εκτός προγράμματος.

Η ιστορία της Derby τη σεζόν 2007/08 θα παραμείνει πάντα στο επίκεντρο ως μια απαλή ιστορία για έναν ουδέτερο, ένα δράμα που είναι απίθανο να ξανασυμβεί στη Premier League όπου οι ομάδες που ανεβαίνουν τώρα έχουν περισσότερα χρήματα να ξοδέψουν για μεταγραφές και μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ τους. Για τους οπαδούς της Derby ωστόσο θα είναι πάντα μια χρονιά που το "Pride" (δόξα) έφυγε από το "Park".

Δεν υπάρχουν σχόλια: