Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Russian Premier League: Η "μπογιά" του Hulk στη Zenit περνά χάρη στις αναπάντεχες επιδόσεις ενός αποξενωμένου "μάγου"


Δημήτρης Βαρσάνης

Με μόλις 13 λεπτά να απομένουν η Zenit ήταν κοντά σε μια ταπεινωτική ήττα χάνοντας με 3-0 από τη Maccabi Tel Aviv για την πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League. Όμως ο Giuliano είχε άλλα σχέδια.

Ο Βραζιλιάνος μέσος κινήθηκε έξυπνα στον ανοικτό χώρο για να πάρει μια ωραία πάσα από τον Axel Witsel και να δημιουργήσει στον Aleksandr Kokorin ένα εύκολο γκολ. Η Zenit στη συνέχεια κέρδισε ένα έμμεσο στην περιοχή του πέναλτι και ο Giuliano έστρωσε την μπάλα στον Mauricio για να μειώσει ακόμα πιο πολύ το σκορ. Με τη Maccabi σε κατάσταση σοκ και με δέκα παίκτες ο Giuliano μύριζε αίμα. Πανηγύρισε έξαλλα μετά το γκολ της ισοφάρισης του στο 86 όμως αυτό δεν ήταν το τέλος της ιστορίας. Στις καθυστερήσεις, η πανέμορφη σέντρα του βρήκε τον Μαυροβούνιο Luka Djordjevic για να σκοράρει με μια κεφαλιά "ψαράκι" και να γυρίσει το παιχνίδι σε 3-4.

Αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του συλλόγου και δύο εβδομάδες αργότερα ο Giuliano συνέχισε με τον ίδιο τρόπο. Σκόραρε μια φορά και συνείσφερε σε δύο γκολ στην "κατεδάφιση" της AZ Alkmaar από τη Zenit 5-0, κάνοντας τη πρόκριση για τον επόμενο γύρο σχεδόν βέβαιη. Δύο τέρματα και πέντε ασίστ σε μόλις δύο Ευρωπαϊκούς αγώνες είναι απίστευτα στατιστικά και στη τοπική σκηνή επίσης το αστέρι του λάμπει.



Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο υπεύθυνος για τη χρονιά της Zenit. Τη τελευταία χρονιά εξαρτιόταν  από τον Hulk, ο οποίος έτρεξε την παράσταση και ήταν μακράν ο καλύτερος παίκτης στη Ρωσία ακόμη και αν η ομάδα του τερμάτισε τελικά τρίτη. Ο βραζιλιάνος όχι μόνο έβαλε 21 γκολ, αλλά παρείχε και σε 20 ασίστ (ένας αριθμός που θα μπορούσε να ήταν πολύ υψηλότερος αν οι συμπαίκτες του έχαναν αμέτρητες ευκαιρίες). Με τον Hulk να πωλείται στη Shanghai SIPG το καλοκαίρι, η ομάδα έπρεπε να αναπροσαρμοστεί και για το καινούργιο προπονητή Mircea Lucescu ήταν δύσκολα τα πράγματα στην αρχή της σεζόν.

Οι δύο πρώτοι αγώνες πρωταθλήματος τελείωσαν χωρίς σκορ και η Zenit βρισκόταν με 2-0 πίσω στο σκορ στο ημίχρονο όταν φιλοξενούσε τη Rostov. Εκείνη τη στιγμή ο Lucescu έδωσε την ευκαιρία στο Giuliano να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του. Ο Βραζιλιάνος μπήκε στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, ανέλαβε την ευθύνη για να εκτελέσει ένα εύστοχο πέναλτι και βοήθησε την ομάδα του να κερδίσει επάξια με 3-2.



Ο Giuliano ποτέ δεν κοίταξε πίσω. Στη συνέχεια σημείωσε δύο τέρματα στη νίκη με 3-0 επί της Amkar, η οποία είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία της σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια της. Έπειτα σκόραρε ξανά όταν η Zenit διέλυσε την Arsenal Tula με 5-0 και τη Rubin Kazan με 4-1. Την Κυριακή παρείχε μια πανέμορφη ασίστ Witsel και ευστόχησε σε ένα πέναλτι στη κομβική νίκη με 4-2 επί της ανταγωνίστρια της για το πρωτάθλημα Spartak Moscow. Η διστακτική αρχή έχει ξεχαστεί. Τώρα μοιάζει ότι η Zenit δεν μπορεί να σταματήσει να σκοράρει και ο Giuliano έχει έξι γκολ και δύο ασίστ στους πρώτους επτά αγώνες πρωταθλήματος. Προσθέστε τα στατιστικά του στο Europa League και έχει εμπλακεί άμεσα σε 15 τέρματα σε μόλις εννέα αγώνες.

Ο Lucescu ήξερε τι έκανε όταν ζήτησε από τη διαχείριση της Zenit να αγοράσει τον Giuliano από τη Gremia για μόλις επτά εκατομμύρια ευρώ και του έδωσε τη φανέλα με το νούμερο "7" που απελευθερώθηκε από τον Hulk. Λίγοι οπαδοί στην Αγία Πετρούπολη γνώριζαν ποιος είναι ο Βραζιλιάνος και ακόμα λιγότεροι περίμεναν από αυτόν να είναι σε θέση να αντικαταστήσει το "μάγο" της ο οποίος άφησε ένα τεράστιο κενό. Η πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο Hulk χρειάστηκε τρία χρόνια για να εγκατασταθεί πλήρως στη Ρωσία και να εκπληρώσει τις δυνατότητές του. Ο Giuliano ήρθε για ένα κλάσμα σε σύγκριση με τα 60 εκατομμύρια ευρώ που κατέβαλλε η Zenit στη Porto για τον προκάτοχό του το 2012 και έχει γίνει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην ταχύτατη επιθετική της γραμμή.



Ενώ όλοι είναι έκπληκτοι, ο Ρουμάνος προπονητής δεν εξεπλάγην καθόλου. Ο Lucescu παρακολουθούσε τον Giuliano στενά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά επειδή οι σκάουτερ στη πρώην ομάδα του Shakhtar Donetsk έκαναν μια εκπληκτική δουλειά στη Νότια Βραζιλία. Ήξεραν τα πάντα για τα κατορθώματά του μέσου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Under-20 τον Οκτώβριο του 2009 όπου ως αρχηγός οδήγησε τη Βραζιλία στη δεύτερη θέση και έλαβε τη "χάλκινη μπάλα".



Ο Alex Teixeira ο οποίος τιμήθηκε με την "αργυρή μπάλα" στο τουρνουά υπεγράφη από την Shakhtar δύο μήνες αργότερα και ήθελε επειγόντως να πάρει και τον Giuliano. Ο Βραζιλιάνος "μάγος" ωστόσο παρέμεινε στην Internacional και ήταν το μεγαλύτερο αστέρι στο συγκλονιστικό θρίαμβο της στο Copa Libertadores, πετυχαίνοντας έξι ζωτικής σημασίας τέρματα, μεταξύ των οποίων τα δύο στον τελικό εναντίον της Guadalajara.

Δεν είναι απορίας άξιο που ο Giuliano κλήθηκε για τη Βραζιλία από τον Mano Menezes, ενώ η Barcelona, η Juventus και η Borussia Dortmund έδειξαν ενδιαφέρον για τον 20χρονο σταρ. Το πιο εκπληκτικό ήταν η τελική αναμέτρηση για την υπογραφή του μεταξύ της Shakhtar του Lucescu και της Dnipro του Juande Ramos. Ο δεύτερος κέρδισε παίρνοντας τον με 11 εκατομμύρια ευρώ με την Internacional τον Ιανουάριο του 2011.



Εκ των υστέρων, μπορούμε να πούμε ότι η κίνηση δεν πήγε καλά για τον Giuliano. Αρκετά συχνά έδειχνε τις αναλαμπές της λάμψης του και όμως δεν κατάφερε να αποδώσει με συνέπεια και δεν ήταν ευτυχισμένος. Το γεγονός ότι ο Ramos προσπάθησε να τον βάλει εκτός θέσης ως αμυντικό μέσο κατά καιρούς δεν βοήθησε, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ο εγκλιματισμός. Η σύζυγός του Giuliano δεν μπόρεσε να εγκατασταθεί στην Ουκρανία και παρέμεινε στη Βραζιλία και έκανε τη ζωή του πολύ δύσκολη.

Ο μέσος προσπάθησε να επιστρέψει στην πατρίδα του και πήγε στη Gremio μόλις ένα χρόνο μετά τη μετάβαση του στη Dnipro. Μάλιστα κατέβηκαν σε απεργία και ο Ramos ήταν έτοιμος να τον αφήσει να φύγει αλλά οι σύλλογοι δεν κατάφεραν να τα βρουν στα λεφτά. Το καλοκαίρι του 2013, έγινε μια άλλη απελπισμένη προσπάθεια και ο Giuliano έγραψε μια επιστολή προς τον ιδιοκτήτη της Dnipro Ihor Kolomoyskyi ζητώντας του να τον αφήσει.

«Η κόρη μας είναι έτοιμη να γεννηθεί και θέλουμε να μεγαλώσει σε διαφορετικό περιβάλλον» υποστήριξε. Ακόμη και αυτό δεν βοήθησε και η Gremio πήρε τελικά τον άνθρωπο της τον Ιούλιο του 2014.



Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, φαινόταν απίθανο ο Βραζιλιάνος να εξετάσει να παίξει ξανά στην Ανατολική Ευρώπη. Ο ίδιος το απολάμβανε πάρα πολύ στην Gremio ακόμα κι αν οι οπαδοί της Internacional τον αποκαλούσαν προδότη για την ένταξή του στην μεγάλη τους αντίπαλο. Αυτό δεν ένοιαζε τον Giuliano, ο οποίος πανηγύρισε αφότου σκόραρε εναντίον της πρώην ομάδα του στο 5-0 της περασμένης χρονιάς. Και όμως, ο Lucescu τα κατάφερε αυτή τη φορά και έπεισε τον μέσο που πιστεύει σε αυτόν.

"Ο Giuliano ήταν ο καλύτερος ξένος παίκτης της Dnipro. Είναι ένας παίκτης εξαιρετικής ποιότητας που έχει ένα δυναμικό που αυξάνεται", δήλωσε ο Lucescu τον Ιούλιο όταν η Zenit πενθούσε ακόμα την αποχώρηση του Hulk.



Η εμπειρία του Lucescu στη γαλούχηση των Βραζιλιάνων στην Shakhtar είναι τεράστια. Οι Fernandinho, Willian και Douglas Costa όλοι τους ξεκίνησαν κάτω από αυτόν πριν γίνουν πρωταγωνιστές σε Manchester City, Chelsea και Bayern Munich αντίστοιχα. Η Zenit δεν είναι ένα κλαμπ που πουλά όμως ο Giuliano εξετάζει τη νέα του περιπέτεια ως εφαλτήριο για έναν από τους καλύτερους συλλόγους στον κόσμο. Στα 26 του είναι στην ακμή του.



Το στυλ του είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο του Hulk. Ο Giuliano είναι αριστεροπόδαρος, λιγότερο ισχυρός αθλητικός, δεν έχει το πολύ δυνατό σουτ από απόσταση και προτιμά να παίζει στο κέντρο και όχι στα άκρα. Και όμως, λιγότερο από δύο μήνες μετά το ντεμπούτο του αισθάνεται σαν να έχει καταφέρει να "πετάξει" από πάνω του τη σύγκριση με τον Hulk. Με τον Giuliano η Zenit μπορεί να ονειρεύεται να κατακτήσει και πάλι το πρωτάθλημα και ο Βραζιλιάνο να κάνει το ντεμπούτο του την επόμενη χρονιά στο Champions League.



Η εξαιρετική φόρμα του επίσης τον οδήγησε και πάλι στην εθνική ομάδα ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια και ο Giuliano πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του για την Selecao σε μια νίκη με 2-1 επί της Κολομβίας τον περασμένο μήνα. Ο Tite τον συμπεριέλαβε στο ρόστερ και πάλι μπροστά από τους αγώνες προκριματικών κατά της Βολιβίας και της Βενεζουέλας.
Ο Hulk ποτέ δεν κατάφερε να αποδείξει την αξία του στην Εθνική Βραζιλίας, αλλά αν όλα πάνε ομαλά ο Giuliano θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία η οποία έχει γίνει το δεύτερο σπίτι του κόντρα σε όλες τις πιθανότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: