Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Cultural y Deportiva Leonesa: Το Κατάρ θέλει να την οδηγήσει σε περισσότερα πράγματα από έναν αγώνα κυπέλλου με τη Real Madrid


Δημήτρης Βαρσάνης


Ένα κύριο προϊόν από κάθε χρονιά στην Ισπανία είναι όταν ένα μικρό κλαμπ χαμηλότερης κατηγορίας "κερδίζει το λαχείο" και αντιμετωπίζει έναν από τους "γίγαντες" της La Liga στο Copa del Rey.



Φέτος οι τηλεοπτικές κάμερες θα είναι στο γήπεδο της ομάδας της Segunda B Cultural y Deportiva Leonesa να συλλάβει τις κραυγές και επευφημίες, καθώς ο ημιεπαγγελματικός σύλλογος έμαθε ότι θα αντιμετωπίσει τη Real Madrid στον γύρο των "32". Οι φετινοί αντίπαλοι των Μαδριλένων δεν είναι συνηθισμένα ψαράκια, ωστόσο παρά τα 93 χρόνια ιστορίας τους περιλαμβάνει μόνο μία σεζόν στην Primera Division. Η Cultural ανήκει στην Aspire Academy του Κατάρ και έχει φιλοδοξίες σύντομα να παίζει με μεγάλα ονόματα απέναντι της σε πιο τακτική βάση.



Όμως πώς η Aspire ήρθε να επενδύσει σε ένα - προηγουμένως - πτωχευμένο κλαμπ στη μικρή Ισπανική πόλη; "Πριν από πέντε χρόνια ο σύλλογος επρόκειτο να εξαφανιστεί με χρέη πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ" αναφέρει ο Γενικός διευθυντής της Cultural Felipe Llamazares και συνεχίζει:"Όλοι οι λογαριασμοί πάγωσαν, οι εργαζόμενοι είχαν φτάσει τον σύλλογο στα δικαστήρια για απλήρωτους μισθούς. Με τη βοήθεια τοπικών επιχειρηματιών ανεβήκαμε, ενώ εστιάσαμε στο σύστημα της ακαδημίας μας. Όμως σε μια στιγμή χρειαζόμασταν περισσότερα χρήματα για να συνεχίσουμε. Ψάχναμε για επενδυτές, ή κάποιος να αγοράσει το σύλλογο και τότε βρήκαμε την Aspire. "



Το καλοκαίρι του 2015 η Aspire ανέλαβε επίσημα τον σύλλογο και  τα χρέη των € 1,7 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια άρχισε αμέσως η εφαρμογή της ανάπτυξης των νέων βασισμένο στο μοντέλο τους ξαναχτίζοντας τα πάντα από το μηδέν:" Η φιλοσοφία της Aspire είναι η ίδια με τη δική μας" λέει ο Llamazares:"Έχουμε 17 ομάδες στην ακαδημία μας φέτος. Έχουμε ακόμα το σχολείο μας να εκπαιδεύουμε τους δικούς μας προπονητές. Δουλεύουμε πάνω στους νέους παίκτες και στη Cantera"



Μετά την εξαγορά ο Llamazares παρέμεινε στη θέση του, αλλά τώρα εργάζεται στενά με τον γενικό διευθυντή του Κατάρ Ivan Bravo, ένας Ισπανός ο οποίος ήταν προηγουμένως διευθυντής στρατηγικής στην Real Madrid.

"Υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με το Κατάρ", λέει ο πρώην Διεθνής διαιτητής μπάσκετ. "Η Aspire διαχειρίζεται όλες τις οικονομικές άκρες. Από την πλευρά του ποδοσφαίρου, έχουμε μια Επιτροπή η οποία περιλαμβάνει τους Ivan Bravo, Ruben de la Barrera [προπονητής] και εμένα"



Ο Bravo θα είναι στο Reino de Leon απόψε για ένα παιχνίδι στο οποίο ο Zidane ενδεχομένως να ξεκουράσει τους σούπερ σταρ Cristiano Ronaldo και Gareth Bale και να βάλει στην ενδεκάδα ποδοσφαιριστές όπως ο Nacho Fernandez, ο Lucas Vazquez και ο Mariano Diaz

«Θέλουμε ο προπονητής της Real Madrid να επιλέξει τους παίκτες που νομίζει ότι είναι οι καταλληλότεροι», λέει ο Llamazares:«Σε τεχνικό επίπεδο είναι μίλια μακριά από πάνω μας, καθώς είναι πρωταθλητές Ευρώπης και εμείς στην Segunda B. Ωστόσο στα κίνητρα, στη στάση και στη δέσμευση δεν θα είναι καλύτεροι από εμάς».



Η Cultural δεν πρέπει να στερείται εμπιστοσύνης. Σήμερα βρίσκεται στη κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Segunda Β κάτω από τον 31χρονο De la Barrera, έχοντας λάβει 26 πόντους από τα πρώτα δέκα παιχνίδια τους και μοιάζει έτοιμη για την είσοδο της στα πλέι-οφ. Η Villareal και η Eibar έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια ότι είναι πιθανόν τα - πιο καλά - διοικούμενα μικρά κλαμπ για να πάνε από την ημιεπαγγελματική κατάσταση στην La Liga και να εδραιωθούν εκεί.



"Έχει γίνει στο παρελθόν, έτσι ώστε να μπορεί να ξανασυμβεί και τώρα" προσθέτει ο Llamazares:"Όμως δεν πρέπει να αποσπαστεί η προσοχή. Το σημαντικό πράγμα είναι να μην δούμε τον τελικό στόχο, αλλά να απολαύσουμε το ταξίδι σε κάθε στάδιο του. Ο στόχος μας για αυτή τη σεζόν είναι να φτάσουμε στα πλέι-οφ. Όταν έρθει η στιγμή, θα δούμε αν μπορούμε να αγωνιστούμε Segunda. πάμε βήμα-βήμα. "



Η Aspire τρέχει τη Βελγική KAS Eupen από το 2012 με το μικρό κλαμπ να κερδίζει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία, ενώ επίσης χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο για τους νεαρούς Καταριανούς και Αφρικανούς παίκτες που έρχονται στην Ευρώπη ως μέρος του πρότζεκτ των ποδοσφαιρικών ονείρων της Aspire.



Το τρέχον ρόστερ της πρώτης ομάδας της Cultural είναι ως επί το πλείστον Ισπανικό, εκτός από τον άλλοτε Ολλανδό αμυντικό της West Brom και της Mallorca Gianni Zuiverloon. Ο πρωταρχικός στόχος στη Leon είναι να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη των τοπικών ταλέντων, αν και κάποιοι νεαροί παίκτες από το Κατάρ και την Αφρική παίζουν ήδη στις επιτυχημένες ομάδες της ακαδημίας τους.

"Το μέλλον της Cultural είναι να αναπτύξει παίκτες από τη Leon και στη συνέχεια να διαθέτει τους καλύτερους νεαρούς παίκτες από όπου και αν προέρχονται. Όλοι κάτω από την ομπρέλα της Aspire. Έχουμε ήδη κάποιους παίκτες από το Κατάρ και την Αφρική εδώ για να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους." λέει ο Llamazares.



Παρά την επιτυχία της πρώτης ομάδας αυτή τη σεζόν, η μέση συμμετοχή από τα 13.000 του Reino de Leon είναι μόνο στις 2.500. Το αποψινό παιχνίδι κατά της Real Madrid και η ρεβάνς στο Bernabeu στις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να προσελκύσει περισσότερους ντόπιους για να λάβουν ένα ενδιαφέρον για το σύλλογο σύμφωνα με τον Llamazares.



"Αυτή είναι η βιτρίνα μας για να προωθήσουμε το όνομα της Cultural σε όλο τον κόσμο όπως επίσης και εδώ στη Leon. Θέλουμε οι άνθρωποι από την πόλη να έρθουν και να δουν τον αγώνα της ομάδας τους εναντίον της Real Madrid. Όλες οι ομάδες χρειάζονται μια ισχυρή κοινωνική βάση για να αναπτυχθούν. Έχουμε 3.400 υποστηρικτές, πρέπει να φτάσουμε στους 6.000. Υπάρχουν τα πάντα εδώ για να γίνει μια κορυφαία ομάδα. Η Cultural δεν έφτασε εκεί μιας και δεν πήγαν τα πράγματα καλά στο παρελθόν. Αυτή είναι η στιγμή να αλλάξουμε την ιστορία. "

Το δυναμικό παραμύθι της Cultural είναι πολύ περίπλοκο από όλες τις προεκτάσεις. Πολλοί άνθρωποι θα το παρακολουθούν στενά - όχι μόνο έναντι της Real Madrid απόψε - για να δούμε πώς θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: