Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Premier League: Η σημασία των συμβόλων των 20 ομάδων


Δημήτρης Βαρσάνης

Το κανόνι της Arsenal, το πουλί στην West Brom, το δέντρο στη Southampton, ο ποδοσφαιριστής στη Bournemouth, εάν αναρωτιέστε γιατί οι σύλλογοι της Premier League έχουν αυτά τα σήματα τότε εδώ σας έχουμε τις απαντήσεις.
Η Premier League είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν την ιστορία της κάθε ομάδας, ιδιαίτερα από που προήλθε το σήμα της κάθε ομάδας.
Η Premier League πλέον κυριαρχείται από τις “φουσκωμένες” μεταγραφές, τους υψηλούς μισθούς και το δραματοποιημένο ποδόσφαιρο, το οποίο έχει πάρει ίσως μερική από τη λάμψη που πραγματικά αντιπροσωπεύει κάθε ποδοσφαιρικός σύλλογος.
Όμως και οι 20 ομάδες της Premier League έχουν δημιουργήσει τα σήματα τους όλα αυτά τα χρόνια με ένα συγκεκριμένο νόημα πίσω από αυτό ωστόσο πολλά άτομα δεν γνωρίζουν ποιο είναι.
Πάμε να σας το παρουσιάσουμε λοιπόν.



Arsenal

Το διάσημο κανόνι προέρχεται από το Woolwich Arsenal - το όνομα και η τοποθεσία του συλλόγου - όπου τα όπλα που συμπεριλαμβάνονται στα κανόνια φτιάχτηκαν για τους Βρετανούς στρατιώτες.
Το τρέχων σήμα τέθηκε σε λειτουργία μπροστά από την σεζόν 2001/2002, στην εμπορευματοποίηση του προηγούμενου πιο παραδοσιακού σήματος.



Bournemouth

Ο ποδοσφαιριστής που έχει την μπάλα στο κεφάλι του είναι ο Gilbert James "Dickie» Dowsett, ένας παραγωγικός επιθετικός που πραγματοποίησε 169 εμφανίσεις μεταξύ της περιόδου 1957-1962 για τον σύλλογο ο οποίος τότε ήταν γνωστός ως Bournemouth & Boscombe Athletic.
Αυτό το σήμα εισήχθη για πρώτη φορά το 1972 και πιο πρόσφατα ενημερώθηκε το 2013 με την πιο καινούργια έκδοση του.
Οι μαύρες ρίγες προστέθηκαν για να αντανακλούν τις φανέλες που φοριούνται από τους παίκτες των “κερασιών” για περισσότερα από 40 χρόνια και η χρυσή λεπτομέρεια δηλώνει την πρόσφατη επιτυχία του συλλόγου.



Burnley

Το Λιοντάρι που παραπέμπει στο Turf Moor είναι το πρώτο στάδιο που επισκέφθηκε η Βασιλική οικογένεια της Αγγλίας.
Το 1886 ο εγγονός της βασίλισσας Βικτωρίας, ο πρίγκιπας Albert Victor επισκέφθηκε την πόλη για να ανοίξει ένα νοσοκομείο και στη συνέχεια παρακολούθησε ένα φιλικό εναντίον της Bolton..Το χέρι και οι μέλισσες αποτελούν μέρος του παλτού των όπλων του Burnley Borough. Τα έντομα αντιπροσωπεύουν τον κλάδο του Burnley και του Padiham. Το χέρι είναι μια αναφορά στο σύνθημα της πόλης, "Κρατείστε την Αλήθεια".
Ο πελαργός στην κορυφή του σήματος αντιπροσωπεύει την τοπική αριστοκρατία (οικογένεια Starkie), ενώ τα φτερά που κρέμονται από το στόμα του αντιπροσωπεύουν το κόμβο Lacy, το σήμα της οικογένειας DeLacy που εμφανίζεται επίσης στο παλτό όπλων της Burnley.



Chelsea

Το τρέχων σήμα εισήχθη το 2005 και θύμιζε το έμβλημα που χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο 1953 - 1986.
Το μπλε λιοντάρι το οποίο κρατά τη ράβδο έχει ληφθεί από το παλτό όπλων του κόμη του Cadogan του όγδοου, (πρώτος δήμαρχος της Μητρόπολης Borough of Chelsea),Charles Cadogan ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος του κλαμπ τη σεζόν 1981-82. Τα κόκκινα τριαντάφυλλα αντιπροσωπεύουν την Αγγλία.



Crystal Palace

Εμπνευσμένος από τη Benfica, ο αετός ήρθε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Σήμερα έχει ενωθεί με το προηγούμενο σήμα που εμφανιζόταν το διάσημο κτίριο της Crystal Palace
Το έτος που ιδρύθηκε ο σύλλογος, το 1905 προστέθηκε ως αίτημα των οπαδών του συλλόγου.



Everton

Ο πύργος, που πλαισιώνεται από δύο στεφάνια δάφνης είναι ο Πύργος του Πρίγκιπα Rupert, μια παλιά φυλακή στο Everton Brow στη Netherfield Road του Everton.
Το Λάτιν σύνθημα του κλαμπ: "Nil satis nisi optimum”, μεταφράζεται ως “Τίποτα δεν είναι αρκετά καλό εκτός από το καλύτερο"
Τέλος, το 1878 σηματοδοτεί το έτος που ιδρύθηκε ο σύλλογος.



Hull

Η συγκεκριμένη έκδοση του 2014 αλλάζει οποιαδήποτε αναφορά στη Hull ή στους “Τίγρεις” από την ίδρυση του κλαμπ το 1904.
Η “Τίγρης” συνδέεται με τον σύλλογο λόγω των χρωμάτων της ομάδας που έχουν χρησιμοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής της Hull.




Leicester

Το έμβλημα συνδυάζει το παλτό όπλων του Κόμη του Leicester, το οποίο εμφανίζεται ένα λευκό Πεντάφυλλο,καθώς και οι ιστορικοί δεσμοί του Leictershire με το κυνήγι της αλεπούς.
Η πρώτη αλεπού εμφανίστηκε το 1948 και υποβλήθηκε σε δύο ανανεώσεις μέχρι το σημερινό πρόσωπο, μια κίτρινη αλεπού που μπήκε το 1992. Από τότε παραμένει το ίδιο.



Liverpool

Οι αιώνιες φλόγες είναι στη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή του Hillsborough, ενώ η πύλη είναι ένα νεύμα στη πύλη του Bill Shankly.
Το πουλί στην κορυφή είναι συνώνυμο με την πόλη. Η χρήση ενός πουλιού εκπροσωπεί τις ημερομηνίες της πόλης στη μεσαιωνική εποχή, αλλά η ιδέα ότι είναι ένα μυθικό πλάσμα ειδικά για το Liverpool εξελίχθηκε κατά τον 20ο αιώνα.
Ένα νέο σήμα αυτό το καλοκαίρι, το οποίο είναι σχεδιασμένο από εκείνο της περιόδου 1972-1997.



Manchester City

Το πλοίο συμβολίζει τους εκτεταμένους εμπορικούς δεσμούς της πόλης. Οι τρεις μπλε ρίγες στην κορυφή αντιπροσωπεύουν τους τρεις ποταμούς της περιοχής: το Irwell, το Medlock και το Irk. Το κόκκινο επίσης έχει ξαναμπεί από το παλτό των όπλων του Μάντσεστερ
Και για πρώτη φορά, περιλαμβάνει επίσης το  «1894», τη χρονιά που ιδρύθηκε ο σύλλογος.



Manchester United

Το πλοίο HMS Manchester έχει ληφθεί από το παλτό των όπλων της πόλης. Ο “κόκκινος Διάβολος” μπήκε όταν ο Sir Matt Busby διέδωσε τη φράση.



Middlesbrough


Το Λιοντάρι είναι από το παλτό των όπλων στη περιοχή του Middlesbrough
Το τρέχων σήμα εισήχθη το 2007, αντικαθιστώντας ένα σήμα κυκλικού σχήματος που υπήρχε από την αναγέννηση του συλλόγου μετά την εκκαθάριση του το 1986, μια χρονιά που απεικονίζονταν στην προηγούμενη έκδοση πριν αλλάξει σε 1876, το έτος γέννησης του συλλόγου.



Stoke

Αυτή η έκδοση του σήματος εισήχθη το 2001 και εμφανίζει το ψευδώνυμο του συλλόγου "The Potters” κάτω από τη χρονιά ίδρυσης του συλλόγου το 1863, το οποίο βρίσκεται κάτω από τρεις παχύς κόκκινες κάθετες ρίγες που αντιπροσωπεύουν τα χρώματα του συλλόγου.
Δεν ήταν πολύ αρεστό αρχικά στους οπαδούς μιας και θεώρησαν ότι αντικαθιστά τον παραδοσιακό σχεδιασμό χρησιμοποιώντας το παλτό των όπλων του Stoke-on-Trent για μια πιο έντονη και πιο εμπορική εμφάνιση που χάνει κάτι από την ταυτότητα του συλλόγου.



Southampton

Το φωτοστέφανο παραπέμπει στο ψευδώνυμο του συλλόγου (οι Άγιοι), το κασκόλ είναι ένα νεύμα στους υποστηρικτές του συλλόγου. Το δέντρο μοιάζει με το τοπικό New Forest, το νερό αναφέρεται στο νερό του Solent και στο κοντινό ποταμό. Το λευκό τριαντάφυλλο είναι από το παλτό των όπλων της πόλης.



Sunderland

Τα δύο τέταρτα στο κέντρο του σήματος αντιπροσωπεύουν τα τοπικά αξιοθέατα.
Κάτω δεξιά: Η γέφυρα του Wearmouth. Επάνω αριστερά: Το Penshaw Momument. Ενώ τα χρώματα του συλλόγου καταλαμβάνουν τα άλλα δύο τέταρτα
Το σύνθημα “Consectatio Excellentiae'' σημαίνει “Σε αναζήτηση της υπεροχής”. Ο τροχός στην κορυφή του σήματος είναι ένας τροχός ανθρακωρυχείου που σχετίζεται με την επιχείρηση της εξόρυξης βιομηχανίας.
Οι “Μαύρες Γάτες” και στις δύο πλευρές είναι εμπνευσμένες από το ψευδώνυμο του συλλόγου, το οποίο πηγάζει από τη στιγμή που μια αδέσποτη μαύρη γάτα εμφανίστηκε στα αποδυτήρια πριν από μια νίκη επί της Bury το 1909. Τα δύο μαύρα λιοντάρια προέρχονται από το παλτό των όπλων της πόλης. Τα λιοντάρια υποδηλώνουν τη Deira, το νότιο τμήμα του Βασιλείου Northumbrian.



Swansea

Ένα φρεσκοστολισμένο σήμα από την νέα ιδιοκτησία το 2002 και μια επιστροφή στο ασπρόμαυρο συμπεριλήφθηκε επίσης μετά από ένα κόκκινο κύκνο που χρησιμοποιήθηκε από το 1998. Το ίδιο λογότυπο - περισσότερο έφερνε σε πάπια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 - συνδέεται άμεσα με το όνομα της πόλης .
Η προέλευση του ονόματος της πόλης όπως συμβαίνει, πηγάζει από τις μέρες που το Σουόνσι  ανέπτυξε τη θέση του στις εμπορικές συναλλαγές με τους Βίκινγκ. Η αγγλική ονομασία του μπορεί να προέρχεται από το νησί Σβέιν.



Tottenham

Ο κόκορας εμφανίστηκε από τη νίκη της στο τελικό του FA Cup το 1921. Το πουλί με τα σπιρούνια λέγεται ότι έχει βασιστεί στο 15ο αιώνα από τον Sir Harry Hotspur γνωστός και ως Henry Percy, του οποίου οι απόγονοι του κατείχαν τη γη του στη γειτονιά του πρώτου εδάφους του συλλόγου στους βάλτους του Tottenham.  Ο ίδιος συνήθιζε να απολαμβάνει και να διοργανώνει τις κοκορομαχίες …



Watford

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του σήματος που το είδαμε για πρώτη φορά το 1977, είναι ένα κεφάλι ενός αρσενικού ελαφιού μέσα σε ένα πεντάγωνο και όχι μια άλκη όπως αναφέρεται συχνά λανθασμένα. Ένα αρσενικό ελάφι εμφανίζεται επίσης στη κομητεία του Hertfordshire.



West Brom

Στο κέντρο του σήματος σε περίοπτη θέση εμφανίζεται μια τσίχλα, ένα ωδικό πτηνό που φωλιάζει καθήμενη στα λευκάγκαθα, ένα φυτό το οποίο λέγεται ότι κάλυπτε την περιοχή που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή νέων σπιτιών στο West Brom το 1990, το υψηλότερο έδαφος πάνω από το επίπεδο της θάλασσας στο Ηνωμένο Βασίλειο στα 167 μέτρα.. Το ψευδώνυμο και το σήμα ακολούθησε ως αποτέλεσμα.



West Ham

Το νέο σχέδιο που οι οπαδοί ψήφισαν υπέρ του δεν θα έχει το παραδοσιακό κάστρο πια το οποίο συνδέεται με το Boleyn Ground. Τα δύο σταυρωτά σφυριά παραμένουν όπως και το όνομα του συλλόγου. Όμως μια νέα προσθήκη είναι το «Λονδίνο» γραμμένο στη βάση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: