Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Κύπρος: Ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Άσκηση NEMESIS - 2016


Στις 12/10/2016 από τις 09:00 μέχρι τις 14:00 πραγματοποιήθηκε η μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Άσκηση με την ονομασία “NEMESIS - 2016”. Η άσκηση έλαβε χώρα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και προσωπικού της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Τον πλήρη συντονισμό της άσκησης είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συμμετεχόντων χωρών.
Το σενάριο της Άσκησης περιλάμβανε επιχειρήσεις νηοψίας από το Πολεμικό Ναυτικό και Ομάδες ΟΥΚ, αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων από την ΜΜΑΔ Αστυνομίας, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης μετά από ναυτικό ατύχημα από αεροναυτικές δυνάμεις της ΚΔ και των φίλιων κρατών καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και Αλιείας με τη συμμετοχή του ειδικού πλοίου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος αλλά και εναέριους αεροψεκασμούς.


Στην άσκηση έλαβαν μέρος συνολικά 5 Πολεμικά πλοία, το Δεξαμενόπλοιου «ALEXANDRIA» της εταιρείας PETRONAV που χρηματοδοτείται από την ΕMSA με διαχειριστή το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, 1 πλοίο υποστήριξης της εταιρείας EDT, 2 Πλοία καταπολέμησης ρύπανσης του Τμ. Αλιείας, 2 σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, 4 Ελικόπτερα (2 από τη ΜΑΕΠ και 2 από τη 460 ΜΕΔ/ΓΕΕΦ) καθώς και 2 Αεροσκάφη (1 Ελληνικό C-130, 1 του Τμ. Δασών). Από πλευράς ειδικών Ομάδων συμμετείχαν η Αερομεταφερόμενη Ομάδα Αλεξιπτωτιστών της 31ης ΜΕΕΔ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφέων του ΓΕΕΦ και ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της ΜΜΑΔ, νοσηλευτές του Υπουργείου Υγείας καθώς επίσης και το σκάφος διάσωσης «ΝΗΡΕΥΣ» της Πολιτικής Άμυνας με νοσηλευτές και διασώστες.
Τέλος, σημειώνεται ότι η φετινή άσκηση «NEMEΣIΣ 2016», διεξήχθη παράλληλα με το δεύτερο συνέδριο της Ειδικής Επιτροπής EUROSAR Task Force του ICAO το οποίο πραγματοποιείται στο ΚΣΕΔ από 11 έως 14 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 15 χώρες και 4 Διεθνής Οργανισμούς.



Στο χαιρετισμό του πριν την έναρξη της άσκησης ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, ανέφερε ότι η ΝΕΜΕΣΙΣ αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή η οποία αναδεικνύει τη νέα, εξωστρεφή διπλωματία ασφάλειας και άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια πολιτική συνέχισε ο κ. Φωκαΐδης που στοχεύει στην αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου σε κόμβο περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας, προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων ασφάλειας, σημείωσε ο κ. Υπουργός απαιτεί κοινή δράση. Και αυτό, στην πράξη, προϋποθέτει συνεργασία στην εκπαίδευση, στη σχεδίαση και στην ανάπτυξη δυνατοτήτων, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στον κοινό μας στόχο.

Αυτός, τόνισε, είναι ο ρόλος της άσκησης ΝΕΜΕΣΙΣ, που εύστοχα πήρε το όνομα μιας θεάς της αρχαιότητας, που σχετιζόταν σύμφωνα με τη μυθολογία, με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ισορροπίας. Σήμερα, υπέδειξε, η αντιμετώπιση της αδικίας και οποιασδήποτε απειλής που προκαλεί τις ανοιχτές και δημοκρατικές μας κοινωνίες, είναι η αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, με βάση τις κοινές μας αξίες και αρχές, για την ειρήνη και τη σταθερότητα.


Ακολούθως, ο κ. Υπουργός είπε ότι η επιτυχία της ΝΕΜΕΣΙΣ βασίζεται στην ειλικρινή και παραγωγική συνεργασία και στο συντονισμό μεταξύ όλων των συμμετεχόντων. Όχι μόνο μεταξύ των διαφόρων κρατών αλλά και μεταξύ των διαφόρων κρατικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα.
Αυτή, διευκρίνισε, αποτελεί άλλη μια κρίσιμη διάσταση που υπογραμμίζει η άσκηση. Την ανάγκη για πολιτικό - στρατιωτική συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι νέες προκλήσεις ασφαλείας.

Λαμβάνοντας υπόψη, συνέχισε, ότι η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια γίνονται όλο και πιο αλληλένδετες, και ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι πολύπλοκος, η ανταπόκρισή μας πρέπει να είναι σφαιρική, πιο ολιστική και πιο ικανή να αντιμετωπίσει τις διάφορες διαστάσεις στην αντιμετώπιση κρίσεων, που αφορούν για παράδειγμα αντιτρομοκρατικές ενέργειες σε πλατφόρμες πετρελαίου, αλλά και περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης και αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης. Όλες αυτές οι διαστάσεις, κατέληξε ο κ. Υπουργός, έχουν ενσωματωθεί με επιτυχία στο πρόγραμμα της ΝΕΜΕΣΙΣ 2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια: