Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Espanyol: Ξένη στην ίδια της τη πόλη


Δημήτρης Βαρσάνης

Φανταστείτε  να ζείτε στο κατώφλι ενός παγκόσμιου μεγαθήριου του ποδοσφαίρου και τη πέντε φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Barcelona. Μια αποθαρρυντική προοπτική. Αυτή είναι η πραγματικότητα για την Espanyol που αγωνίζεται σε μια πόλη όπου η αιώνια αντίπαλος των Blaugrana, η Real Madrid έχει περισσότερα εμπορεύματα προς πώληση.
Επιζεί με όλα τα κανάλια και τη ποδοσφαιρική ενέργεια να βρίσκεται στο Camp Nou. Με λίγα λόγια είναι σαν ξένη στην ίδια της την πόλη. Φαίνεται ακόμη πιο αξιοσημείωτο το γεγονός αν σκεφτεί κανείς ότι πέρασε μόνο τέσσερις χρονιές εκτός της κορυφαίας κατηγορίας της Ισπανίας από την ίδρυση της La Liga το 1928.



Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1900 (ένα χρόνο μετά από το λαμπερό γείτονα της) από τον Angel Rodriguez - ένας φοιτητής του Πολυτεχνείου που σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης - με το όνομα της Sociedad Espanola de Futbol. Αυτό υπήρχε μέχρι το 1912 όπου η ομάδα υιοθέτησε το όνομα της Real Club Deportivo Español όταν ο τότε Βασιλιάς της Ισπανίας Alfonso ο 12ος έγινε υποστηρικτής του συλλόγου χορηγώντας τους ένα βασιλικό τίτλο. Αυτός ο βασιλικός τίτλος επέτρεπε στην Espanyol να ενσωματώσει ένα έμβλημα του Βασιλικού στέμματος της Ισπανίας στο σήμα του κλαμπ. Η Espanyol ήταν επίσης ο πρώτος σύλλογος στην Ισπανία που σχηματίστηκε αποκλειστικά από Ισπανούς οπαδούς και αρχικά τοποθετούσε μόνο παίκτες που γεννήθηκαν στην Ισπανία.



Η Espanyol πήρε το παρατσούκλι "παπαγάλοι" όταν αγωνιζόταν στην περιοχή Sarria της Βαρκελώνης, λόγω ότι υπήρχαν πολλοί φοίνικες γύρω από το γήπεδο και τα ομιλητικά πουλιά τραγουδούσαν. Η δημιουργία της Espanyol θα μπορούσε να θεωρηθεί ως άμεση απάντηση στους ξένους όλης της πόλης, Ο λόγος για την FC Barcelona ​​που ιδρύθηκε από τον Ελβετό Hans Gamper με τη βοήθεια ενός συμπατριώτη του, τριών Άγγλων και δύο Καταλανών. Είναι αρκετά σαφές να δει κάποιος ότι στα πρώτα χρόνια οι δύο ομάδες μπορεί να μοιράζονταν την ίδια πόλη όμως είχαν πολύ διαφορετικές ιδεολογίες. Ενώ η Barcelona ήθελε να εκπροσωπήσει την Καταλονία, η Espanyol ήθελε να εκπροσωπήσει τη χώρα της την Ισπανία.



Στο παρελθόν αυτή η άποψη ότι είναι υπέρ μιας ενωμένης Ισπανίας έχει δει τους οπαδούς της Espanyol να κατηγορούνται ότι σκόπιμα προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κίνηση της περιοχής προς την ανεξαρτησία. Ένα σημαντικό μέρος των οπαδών της Barcelona διέκρινε ότι οι γείτονες τους στην Καταλονία έγιναν υποστηρικτές της δικτατορίας του στρατηγού Francisco Franco (1939-1975) ο οποίος σαν καθεστώς είχε τον Ισπανικό εθνικισμό ως μία από τις βάσεις του. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ισπανία(1936-1939) ένας αριθμός από ακροδεξιούς υποστηρικτές της Espanyol προσχώρησαν στη κίνηση Φάλαγγα του Franco υποστηρίζοντας την ενότητα της Ισπανίας και την εξάλειψη των περιφερειακών αποσχιστικών τάσεων. Στα μάτια των οπαδών της Barcelona όποιος ήταν Espanyol ήταν και αντικαταλανός.

Η FC Barcelona χρησιμοποιήθηκε από την άρχουσα τάξη της Καταλονίας ως εργαλείο για την ενσωμάτωση των μη Καταλανών στην κοινωνία και αυτό βοήθησε στη διάδοση του συλλόγου με τον πληθυσμό των μεταναστών από τις φτωχότερες περιοχές της Ισπανίας. Αυτό οδήγησε στον ισχυρισμό ότι οι μετανάστες οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να αφομοιώσουν την Καταλανική κουλτούρα κλίνουν προς την Espanyol. Ο παραμερισμένος "αδερφός".



Αρκετά όμως με την πολιτική των πρώτων χρόνων. Όπως αναφέραμε παραπάνω η RCD Espanyol έχει περάσει μόνο τέσσερις χρονιές εκτός της κορυφαίας κατηγορία της Ισπανίας, ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει κερδίσει ποτέ κάποιο πολυπόθητο τρόπαιο στο Ισπανικό ποδόσφαιρο. Η μεγαλύτερη - σε διάρκεια - Ισπανική ομάδα στη La Liga δεν έχει κατακτήσει ποτέ το πρωτάθλημα. Η έλλειψη επιτυχίας τους στον αγωνιστικό χώρο έχει οδηγήσει τη Barcelona να βλέπει τη γειτόνισσα της σχεδόν σαν ένα τίποτα.

Τώρα ας συγκρίνουμε τα δύο κλαμπ της Καταλονίας σε δημοτικότητα. Μια γρήγορη ματιά στο Facebook δείχνει το τεράστιο μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Espanyol. Στην επίσημη σελίδα της Espanyol μετά βίας έχουν πατηθεί 375.000 like, πηγαίνοντας στη Barcelona παρατηρούμε αντίστοιχα ότι έχουν πατηθεί κοντά στα 95 εκατομμύρια like. Αυτή είναι μια χαώδης διαφορά, αν συνυπολογίσει κανείς ότι είναι από την ίδια πόλη και παίζουν στην ίδια κατηγορία κάθε χρόνο.

Το καλύτερο; την περασμένη σεζόν οι "παπαγάλοι" είχαν κατά μέσο όρο προσέλευση θεατών μόλις 18.600, ενώ η Barcelona 77.600 θεατές ανά παιχνίδι με το υψηλότερο ποσοστό να είναι οι 98.000 για το «El Clasico» με τη Real Madrid. Αυτό δείχνει ακριβώς με το τι κοντράρεται η Espanyol.



Πρόσφατα, το μουσείο της Barcelona ήταν το πιο επισκέψιμο μουσείο μέσα στη Καταλονία επισκιάζοντας το θέατρο Dali και τα μουσεία του Picasso. Μια περαιτέρω απεικόνιση του σεισμικού χάσματος μεταξύ των δύο συλλόγων. Μια νίκη στο μεταξύ τους ντέρμπι για την Espanyol καθορίζει μια σεζόν, αλλά για τη Barca είναι κάτι το αναμενόμενο. Είναι αυτές οι δύο διαφορετικές στάσεις που τη κάνουν έναντι της Barcelona όλο και πιο γλυκιά.



Το 2007, στη προτελευταία αγωνιστική ένα γκολ στο τελευταίο λεπτό από τον Raul Tamudo χάρισε στην Espanyol μια ισοπαλία (2-2) στο Camp Nou. Εκείνο το γκολ σταμάτησε αποτελεσματικά τη Barcelona να κατακτήσει το πρωτάθλημα και το θυμούνται ακόμα και τώρα έντονα οι οπαδοί του συλλόγου. Μια μικρή νίκη σε μια συνεχή μάχη.



Οι "παπαγάλοι" έχουν σηκώσει συνολικά τέσσερα Copa Del Rey: το 1929, το 1940, το 2000 και το 2006. Επιπρόσθετα έφτασαν σε δύο τελικούς του Κυπέλλου UEFA, που και οι τελείωσαν με οδυνηρό τρόπο. Ο δεύτερος ήταν το 2007 όταν ηττήθηκε στα πέναλτι στον Ισπανικό εμφύλιο εναντίον της Sevilla. Αφού ισοφάρισε στο 115ο λεπτό της παράτασης με τον Jonatas, η Espanyol αστόχησε στις τρεις από τις τέσσερις εκτελέσεις της χάνοντας με 3-1 στα πέναλτι.



Ωστόσο η μνήμη του πρώτου ευρωπαϊκού τελικού το 1988 έδωσε στους οπαδούς της τις πιο άγρυπνες νύχτες. Τότε ο τελικός του Κυπέλλου UEFA διεξάγονταν σε δύο σκέλη. Έχοντας φαινομενικά "τυλίξει" το πρώτο της Ευρωπαϊκό τίτλο τους με το 3-0 στο πρώτο αγώνα, οι "παπαγάλοι" κατάφεραν να χάσουν με το ίδιο σκορ στο δεύτερο αγώνα. Το πιο συγκλονιστικό γεγονός είναι ότι το σκορ στη Γερμανία ήταν στο 0-0 με 30 λεπτά να απομένουν. Αυτά τα φρικιαστικά τελευταία 30 λεπτά οδήγησαν στην αναπόφευκτη ήττα με 3-2 στα πέναλτι.



Θα πρέπει να αναφερθεί ότι παρά την έλλειψη επιτυχιών, ο Ricardo Zamora (αναμφισβήτητα ο καλύτερος Ισπανός τερματοφύλακας) πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο ισπανικό ποδόσφαιρο στην ηλικία των 16 με τη φανέλα της Espanyol το 1916. Παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να βρεθούν πλάνα με τον Zamora σε δράση, ένας δείκτης του πόσο σημαντικός θεωρείται στην Ισπανία είναι η παρουσίαση του «βραβείου Zamora». Αυτό το βραβείο απονέμεται στον τερματοφύλακα της La Liga που έχει κρατήσει τα περισσότερα Clean Sheet κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Η δεκαετία του '90 αποδείχθηκε ότι είναι μια σημαντική δεκαετία στην αφήγηση του συλλόγου, καθώς έγινε πιο «Καταλανική». Άλλαξε τους στίχους της στα Καταλανικά από τα ισπανικά. Όπως και η Καταλανική προφορά (Espanyol) στο όνομα της από την Ισπανική (Español). Όμως ότι και αν έκαναν για να συνδεθούν με τη Καταλονία αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό και καχυποψία από τους οπαδούς της Barcelona.



Η πρόσφατη αγορά του συλλόγου από τον Κινέζο επιχειρηματία Chen Yansheng με τις φιλοδοξίες του να γίνει ένας άμεσος ανταγωνιστής της Barcelona και να πληροί τις προϋποθέσεις για το Champions League μέσα σε τρία χρόνια έχει αυξήσει τις προσδοκίες ... και ίσως να έχει σηκώσει ένα φρύδι στο Camp Nou. Ωστόσο, η φετινή πορεία της έως τώρα μόνο ανταγωνιστική δεν τη κάνει ευρισκόμενη στη ζώνη του υποβιβασμού με τη σκιά της Barcelona να πλησιάζει σε μεγάλο βαθμό πάνω της.

Για να υποστηρίξει κάποιος την Espanyol ένας οπαδός χρειάζεται μεγάλη καρδιά και γερό στομάχι και γι 'αυτό θα πρέπει να επικροτηθεί από κάθε φίλο του ποδοσφαίρου ο οποίος κατανοεί την αληθινή αίσθηση του να είσαι το αουτσάιντερ.