Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Copa Sudamericana: Η παράλληλη διεξαγωγή του με το Copa Libertadores ίσως να σημαίνει και το τέλος της διοργάνωσης


Δημήτρης Βαρσάνης


Ένα ισχυρό πεδίο πηγαίνει στα προημιτελικά του Copa Sudamericana που ισοδυναμεί με το Europa League της Νοτίου Αμερικής όμως το μέλλον του θεσμού μοιάζει λίγο αβέβαιο.



Τρεις ομάδες από την Κολομβία, δύο από τη Βραζιλία και από μία από την Αργεντινή, τη Χιλή και την Παραγουάη συνθέτουν την τελευταία οκτάδα. Ανάμεσα τους αυτές που συμπεριλαμβάνονται είναι η Atletico Nacional της Κολομβίας, η οποία κατέκτησε το Copa Libertadores τον Ιούλιο. Οι νικητές της διοργάνωσης το 2014 (San Lorenzo) είναι επίσης παρόντες μαζί με τη Cerro Porteno, το πιο δημοφιλές κλαμπ στην Παραγουάη.



Αυτοί οι τρεις "γίγαντες" έχουν λάβει μέρος φέτος και στις δύο διασυλλογικές διοργανώσεις της Νότιας Αμερικής. Η Nacional φυσικά κατέκτησε το Libertadores. Η San Lorenzo έκανε μια κακή πορεία μένοντας έξω από τη φάση των ομίλων. Η Cerro Porteno πήγε λίγο πιο πέρα και συγκεκριμένα στο δεύτερο γύρο πριν αποκλειστεί από τη Boca Juniors.

Στο μέλλον όμως δεν θα υπάρχουν δύο κεράσια σε μια τούρτα. Η CONMEBOL (η Νοτιοαμερικάνικη Συνομοσπονδία) θα αναδιοργανώσει τις Διεθνείς διοργανώσεις της. Όπως έχουν τα πράγματα, το έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα. Το Copa Libertadores που είναι η κύρια διοργάνωση διεξάγεται στο πρώτο εξάμηνο. Το Sudamericana που είναι η δεύτερη διοργάνωση λαμβάνει χώρα στο δεύτερο εξάμηνο.



Από το επόμενο έτος και οι δύο διοργανώσεις θα γίνονται ταυτόχρονο. Το Libertadores θα διεξάγεται όλη τη σεζόν και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο έως τα τέλη Νοεμβρίου. Το Sudamericana εν τω μεταξύ θα ξεκινά τον Ιούνιο και θα πηγαίνει μέχρι το Δεκέμβριο. Ο σαφής και δεδηλωμένος στόχος, είναι να κερδίζουν περισσότερα έσοδα. Όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν το Sudamericana μπορεί να επιβιώσει σε αυτή τη νέα μορφή του.



Στην Ευρώπη φυσικά γίνονται συγχρόνως και οι δύο διοργανώσεις. Ωστόσο η Ευρώπη έχει πολύ περισσότερα χρήματα, πολλές άλλες χώρες και την ενοποιημένη κουλτούρα της ταυτόχρονης διεξαγωγής των Διεθνών εκδηλώσεων της. Σύμφωνα με την τρέχουσα μορφή, το Sudamericana έχει δύο πλεονεκτήματα. Πρώτον, ότι η διοργάνωση της γίνεται μόνη. Επιπλέον, ενώ κυρίως συμπεριλαμβάνονται οι συμμετοχές μικρότερων ομάδων μπορεί να υπολογίζει στις Atletico Nacional, San Lorenzo και Cerro Porteno που δίνουν κάποια ποιότητα και λάμψη.



Τώρα θα χάσει και τα δύο. Δεν θα είναι πλέον δυνατό για αυτά τα τρία κλαμπ και τα άλλα να λάβουν μέρος σε δύο διοργανώσεις. Ο στόχος θα είναι σαφώς να μπουν στο Libertadores. Το Sudamericana θα γίνει τίποτα περισσότερο από ένα βραβείο παρηγοριάς για όσους αδυνατούν να το καταφέρουν στο Libertadores ή για αυτούς που αποκλείονται στο σύντομο προκριματικό γύρο.

Εν συνεχεία το Sudamericana θα χάσει την ίδια στιγμή κάποια ποιότητα, τώρα που οι αγώνες του Libertadores θα γίνονται μαζί. Δεν είναι ακόμα σαφές πώς θα οργανωθεί το χρονοδιάγραμμα. Αν γίνεται δηλαδή όπως στην Ευρώπη (Τρίτη και Τετάρτη το Libertadores και τη Πέμπτη το Sudamericana) ή αν οι δύο διοργανώσεις θα γίνονται σε ξεχωριστές εβδομάδες.

Όμως ένα πράγμα είναι σίγουρο: το Libertadores θα καταβροχθίσει τη συντριπτική πλειοψηφία της προσοχής. Θα έχει απομείνει αρκετό απόθεμα για το Sudamericana να επιβιώσει; μένει να το δούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: