Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Welsh Premier League: Το μέλλον είναι "πράσινο" για την Aberystwyth


Δημήτρης Βαρσάνης


Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη πίσω από μια σειρά μεγάλων λόγων στη δυτική ακτή της Ουαλίας ένα γήπεδο ποδοσφαίρου έχει μετατοπιστεί στο Park Avenue. Λεηλατημενή από τις θυελλώδεις καιρικές συνθήκες στις προηγούμενες χρονιές, η Aberystwyth Town έχει βάλει εν τέλει τα σχέδια της σε δράση για μια τρίτη γενιά τεχνητής επιφάνειας στο Park Avenue, το οποίο είναι εδώ καιπέντε χρόνια στα σκαριά.

Τα θετικά αποτελέσματα και επιδόσεις της Εθνικής ομάας στα προκριματικά και στο Euro 2016 αναμφισβήτητα έγιναν αισθητά σε όλη την Ουαλία με δύο ομάδες της Ουαλικής Premier League, την Aberystwyth Town και τη Bala Town να βλέπουν να εγκαθιστώνται 3G γήπεδα αυτό το καλοκαίρι.

Η εγκατάσταση της τεχνητής επιφάνειας στην Aberystwyth όχι μόνο θα βοηθήσει να αποτρέψει την αναβολή παιχνιδιών (πέντε παιχνίδια είχαν αναβληθεί πέρυσι), αλλά θα συνεισφέρει τους "Seasiders" να γίνουν μια πραγματική κοινότητα ενός κλαμπ. Η γυναικεία ομάδα, οι ομάδες νέων, οι ντόπιοι και οι φοιτητές θα επωφεληθούν όλοι τους. Οι "Μαύροι και Πράσινοι" θα πρέπει να ελπίζουν ότι η νέα τους επιφάνεια θα βοηθήσει στις επιδόσεις τους μέσα στο γήπεδο μετά τον απογοητευτικό τερματισμό τους στο κάτω μισό της Ουαλικής Premier League τη περασμένη σεζόν.




Αν το πρώτο παιχνίδι στη νέα επιφάνεια 3G (4-0 νίκη επί της Rhyl) σημαίνει κάτι, αυτή θα μπορούσε να είναι μια συναρπαστική σεζόν για την αυτήν. Το πρώτο γκολ στη νέα επιφάνεια του Park Avenue προήλθε από ένα βολέ 60 μέτρων απόστασης από το τερματοφύλακα Chris Mullock. Ο θρύλος του κλαμπ Geoff Kellaway πρόσθεσε μια κεφαλιά και δύο γκολ στο τέλος από το νεοαποκτηθέντα Luke Borrelli ολοκλήρωσε την κατατρόπωση μπροστά από ένα πλήθος - ρεκόρ των 1.168 ατόμων.



Η Ουαλική Premier League έχει συσταθεί παρομοίως με εκείνη της Σκωτίας που ισοδυναμεί με δώδεκα ομάδες διασπασμένες σε δύο γκρουπ των έξι στα μισά της σεζόν. Όλα τα κλαμπ αγωνίζονται για εκείνες τις έξι υπερπολύτιμες πρώτες θέσεις στο πρώτο μισό της σεζόν, γνωρίζοντας ότι αν μπουν στο πρώτο γκρουπ θα προκριθούν στα πλέι - οφ για μια θέση στην Ευρώπη. Η αντίστοιχη τεράστια οικονομική δυνατότητα άνω των 200.000 λιρών από μια Ευρωπαϊκή συμμετοχή για μια ημι-επαγγελματική ομάδα σημαίνει ότι τίποτα λιγότερο από μια είσοδο στη πρώτη εξάδα μπορεί να θεωρηθεί ως απογοήτευση.




Με το Irn-Bru Challenge Cup στη Σκωτία να καλεί τις δύο πρώτες ομάδες της Ουαλίας και τις ομάδες της Βόρειας Ιρλανδίας για πρώτη φορά φέτος, υπάρχει ακόμη ένα κίνητρο για τις Ουαλικές ομάδες να έχουν καλές επιδόσεις στο πρωτάθλημα. Παρά το γεγονός αυτό είναι ένα συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός για το πρότυπο του ποδοσφαίρου της και αναμφίβολα ένα σημάδι μιας καλής προόδου για τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.


 
Ενώ η TNS (η μόνη ομάδα της Ουαλικής Premier League με έδρα την Αγγλία) δίνεται ως γερό φαβορί από τους bookmakers για να σηκώσει τον τίτλο της Ουαλικής Premier League για έκτη διαδοχική χρονιά, οι ανταγωνιστές της δεν είναι πάρα πολύ πίσω όπως μπορεί να υποθέσει κανείς.  




Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις στην Ευρώπη από την Connah's Quay και τη Bala Town αυτό το καλοκαίρι (απέναντι στην Stabaek και στην AIK αντίστοιχα), καθώς και ένα πολύ καλό ντεμπούτο από την Llandudno Town πέρυσι δημιουργεί ένα σφιχτό γκρουπ ομάδων που ανταγωνίζονται στην κορυφή της Ουαλικής Premier League. Προσθέστε σε αυτές και τη πρόσφατα ανεβασμένη ομάδα πανεπιστημίου από τη πρωτεύουσα Cardiff Met και αυτό το μοναδικό αξιαγάπητο πρωτάθλημα υπόσχεται πολλά περισσότερα από μια πρώτη οπτική.



Και τώρα πάμε στην Aberystwyth Town. Μια άγνωστη ποσότητα συναρμολογούμενη από μια επιλογή παικτών από όλη την Ουαλία και από το νέο της προπονητή στο τιμόνι Matthew Bishop. Ο "Bish" όπως είναι στοργικά γνωστός έρχεται στην Aber ύστερα από μια πολύ επιτυχημένη χρονιά ως Βοηθός προπονητή στην Hereford FC (Hereford United Phoenix club) όπου ολοκλήρωσε ένα τρεμπλ στην όγδοη κατηγορία, καθώς έφτασε και στο τελικό του FA Vase (το κύπελλο ερασιτεχνών στην Αγγλία) στο Wembley.



Η αποχώρηση του τρεις φορές νικητή του "χρυσού παπουτσιού" της WPL (Welsh Premier League) και θρύλου του κλαμπ Chris Venables για τη Bala Town - ένας παίκτης που συναγωνίζεται τα ρεκόρ και τα γκολ του Messi και του Cristiano Ronaldo το 2014 - θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα να το συνειδητοποιήσουν οι "Μαύροι και Πράσινοι". Ωστόσο η αλλαγή του προσωπικού θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνει για να επανέλθει στο επίπεδο απόδοσης που τους είδε να παίζουν κόντρα στη Derry City για το Europa League δύο καλοκαίρια νωρίτερα.

Με δώδεκα ολοκληρωμένες μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού  νέων, αυτή η ομάδα είναι μια άγνωστη ποσότητα όμως η πείνα της για επιτυχία είναι αναμφισβήτητη. Ότι πετύχει αυτή η ομάδα από αναπόδεικτους παίκτες φέτος, του χρόνου ή ακόμα και μέσα στα δύο επόμενα χρόνια που θα έρθουν είναι ένα πλήρες μυστήριο, αλλά εφόσον οι φίλαθλοι έχουν υπομονή και πίστη οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί. 

Ίσως να μην αργήσει το θέμα να δούμε κάποιους Σκωτσέζους, Κροάτες ή ακόμα και Πορτογάλους να δυσκολεύονται με την ορθογραφία του Aberystwyth καθώς έρχονται σε αυτές τις ακτές θυελλώδεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: