Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Aston Villa: Ο καταλληλότερος άνθρωπος την πιο κρίσιμη στιγμή


Δημήτρης Βαρσάνης


Ο όρος "ειδικός της Championship" συνοδεύει το Steve Bruce σε κάθε ιστορία, σαν να ήταν ο τίτλος της δουλειάς του.  
 

Το νέο αφεντικό της Aston Villa σίγουρα έχεει κερδίσει αυτή την ετικέτα μετά τις δις ανόδους του στην Premier League με τη Birmingham City και τη Hull City. Λαμβάνοντας μια Villa να μαραζώνει στην 18η θέση του βαθμολογικού πίνακα, σημειώνοντας μόνο δύο νίκες σε 12 αγωνιστικές, ο πρώην υποψήφιος της Εθνικής Αγγλίας έχει ένα τιτάνιο έργο στα χέρια του και να επαναλάβει την επιτυχία του μόλις τρία μίλια πιο κάτω και στο St Andrews. Με το καλοκαίρι να δαπανώνται 50 εκατομμύρια λίρες και ένα φιλόδοξο νέο ιδιοκτήτη, τι πρέπει να καθοριστεί προκειμένου να σωθεί αυτή η σεζόν;



"Οι οπαδοί δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν την ομάδας τους να αγωνίζεται σε αυτό το επίπεδο. Υπάρχει μια μεγάλη προσδοκία και θα πρέπει να πάμε και να αποδώσουμε όμως πρέπει να φτάσουμε πρώτα εκεί". Δήλωσε ο Bruce στο Sky Sports μετά από μια απογοητευτική εντός έδρας ισοπαλία με τη Wolves. Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από μόλις πέντε νίκες στα τελευταία 55 παιχνίδια, οι προσδοκίες εξακολουθούν να είναι υψηλες στο Villa Park με τον ιδιοκτήτη Tony Xia να τολμά να αναφέρει ότι το κλαμπ του θα παίζει στο Champions League στα επόμενα πέντε χρόνια.


Η πίεση για την επιτυχία γύρω από το σύλλογο επηρεάζει άμεσα τις επιδόσεις κάτω από το νέο της τεχνικό ο οποίος τόνισε επίσης στο Sky Sports "Υπάρχουν κάποιοι αξιοπρεπείς παίκτες που δυσκολεύονται με το βάρος της προσδοκίας. Μπορώ να καταλάβω γιατί δεχόνται τέρματα, είναι δύσκολο αυτό το πρωτάθλημα. "




Κατά τα τελευταία 28 χρόνια, μόνο το 23,5% των ομάδων που έχουν υποβιβαστεί από την κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας επέστρεψαν με επιτυχία την επόμενη σεζόν, όπερ σημαίνει ότι οι οπαδοί της Villa ελπίζουν για μια επανάσταση υπό τον Steve Bruce. Ίσως ο καθορισμός του ρεαλιστικού στόχους της ανοικοδόμησης και της εδραίωσης μετά από μια καταστροφική περσινή χρονιά μπορεί να συνεισφέρει στην ανύψωση του σύννεφου πάνω από το διάσημο Holte End.




Στον αγωνιστικό χώρο μόνο η Derby (7), η Ipswich (8) η Cardiff (13) και η Wigan (13) έβαλαν λιγότερα γκολ από τη Villa (14) αυτή τη σεζόν, που είναι ένα τρομακτικό στατιστικό στοιχείο καθώς ξόδεψε 23 εκατομμύρια λίρες αυτό το καλοκαίρι μόνο για τις επιλογές της στο σκοράρισμα. Οι Ross McCormack και Jonathan Kodjia πέτυχαν 41 τέρματα στη Championship συνολικά την περασμένη σεζόν, αλλά και οι δύο δυσκολεύονται να εγκληματιστούν τη φετινή σεζόν, μιας και έχουν βάλει έως τώρα έξι γκολ (2 ο McCormack, 4 ο Kodjia). Αν οι "χωριάτες" θέλουν να αναμιχθούν με την "ελίτ" της Ευρώπης στο εγγύς μέλλον, ο Bruce θα πρέπει να πάρει τα γκολ από τους επιθετικούς του για να τους ωθήσει στο πρωτάθλημα.




Ίσως πιο ανησυχητικό από την έλλειψη των γκολ, η Aston Villa έχει πετάξει 13 βαθμούς ενώ προηγούνταν στο σκορ, κάτι που θα την έβαζε στη τέταρτη θέση του πρωταθλήματος μόλις δύο βαθμούς πίσω από την κορυφή και μάλλον θα κρατούσε τον Roberto Di Matteo στην δουλεία του. Αυτό το καλοκαίρι είδαμε το νικητή της Premier League Ritchie De Laet, το αστέρι της Ουαλίας στο Euro 2016 James Chester και τον έμπειρο ποδοσφαιριστή της Championship Tommy Elphick να εντάσσονται στις αμυντικές της τάξεις σε μια προσπάθεια να θέσουν γερά θεμέλια για τη καινούργια χρονιά.  





Παρ 'όλα αυτά, η αμυντική γραμμή φαίνεται να παλεύει να εγκληματιστεί με την σωματικότητα και το ρυθμό της κατηγορίας, κάτι που ήταν εμφανές με το επιθετικό δίδυμο της Wolves Jon Dadi Bodvarsson και Helder Κόστα προκαλώντας στην αμυντική τετράδα συνεχή προβλήματα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ισοπαλίας στην έδρα της. Ο Bruce θα χρησιμοποιήσει τη μαγεία του στην άμυνα έχοντας πραγματοποιήσει μια λαμπρή καριέρα ως ένας ισχυρός και μαχητικός σέντερ μπακ κατά τη διάρκεια μιας καταπληκτικής καριέρας τροπαίων κάτω από το Sir Alex Ferguson.

Έτσι για να σώσει τη σεζόν και να κρατήσει τόσο τους οπαδούς όσο και τον ιδιοκτήτη ευχαριστημένους, ο Bruce πρέπει να πάρει τα γκολ από τους επιθετικούς του, τη σταθερότητα από τους αμυντικούς του και να εισάγει τη νοοτροπία του νικητή σε μια εύθραυστη ομάδα από την έλλειψη εμπιστοσύνης. Λογικά αυτό δεν θα πρέπει να είναι ένα πρόβλημα για έναν "ειδικό" της Championship.

Δεν υπάρχουν σχόλια: