Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Michu: Ένα "πεφταστέρι" που ψάχνει τη τελευταία του ανύψωση


Δημήτρης Βαρσάνης

"Θα ήταν ένα όνειρο να επιστρέψω στην Oviedo και να αποσυρθώ μαζί τους στην κορυφαία κατηγορία, γιατί αυτό είναι το σπίτι μου και νιώθω πολύ αγαπητός εκεί". Αυτά είναι τα λόγια του Michu μετά την αγορά των μετοχών στο σύλλογος της γενέτειρας του για την σωτηρία από τη πτώχευση τους το 2012.



Εκείνη την εποχή ο Miguel Perez Cuesta (το πλήρες όνομα του Michu) ήταν στην κορυφή του κόσμου. Τελειώνοντας την σεζόν ως πέμπτος σκόρερ της Premier League με τη Swansea και με τις φήμες ότι είναι στα πρόθυρα μιας μνημειώδης μεταγραφής σε ένα από τα κλαμπ στην "ελίτ" της Ευρώπης, οι οπαδοί της Oviedo σίγουρα μόνο θα ονειρεύονταν ότι το αστέρι τους - ο οποίος ανακαλύφθηκε από την ομάδα των νέων τους την ίδια χρονιά με τους Juan Mata και Santi Cazorla - θα γύριζε στο σπίτι.

Αυτή τη σεζόν το όνειρο τους πραγματοποιήθηκε όμως μόνο μετά από έναν προσωπικό εφιάλτη του Ισπανού. Πολλοί στη Βρετανία κοιτάζοντας πίσω στην καριέρα του το λένε ένα ανεκπλήρωτο ταλέντο. Ένας παίκτης ο οποίος έπεσε από το χάρτη, προφανώς λόγω έλλειψης φιλοδοξίας ή κακής στάσης ωστόσο η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.



Μετά την απίστευτη πρώτη του χρονιά με την Swansea, η έξοδος στο Europa League με την κατάκτηση του League Cup και τη δική του αίσθηση πίστης τον έπεισαν να αγνοήσει συλλόγους όπως η Liverpool και η Arsenal. Η πίστη του έδωσε χαρά στους οπαδούς της Swansea, οι οποίοι δικαιολογημένα πίστευαν ότι το "φυλαχτό" τους θα μπορούσε να ωθήσει τον σύλλογο στα ανώτερα κλιμάκια της Premier League την ερχόμενη σεζόν. Τα 18 του γκολ στη Premier League προηγήθηκαν τα 15 με τη φανέλα της Rayo Vallecano στη μάχη της παραμονής τότε στη La Liga.



Ο Michu κατάφερε να γίνει Διεθνής στην Ισπανία αγωνιζόμενος στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Λευκορωσίας τον Οκτώβριο του 2013. Αυτή η εμφάνιση ήταν μια σπάνια στιγμή χαράς σε μια χρονιά που ξεκίνησε υπέροχα όμως σύντομα καταστράφηκε από τους τραυματισμούς στο γόνατο και στον αστράγαλο, με αποτέλεσμα μόλις δύο γκολ στο πρωτάθλημα και ένα τέλος στη νεοσύστατη Διεθνή καριέρα του. Ο τραυματισμός στον αστράγαλο ιδίως υπέστη στο ντέρμπι εναντίον της Cardiff προκάλεσε επανειλημμένα προβλήματα, μιας και ο ίδιος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν στο χειρουργείο ή στην Αστούρια να αναρρώνει.



Ακολούθησε ένας δανεισμός στη Napoli τη σεζόν 2014/15, με την ελπίδα ότι το πρόβλημα του στον αστράγαλο θα ξεπεραστεί και θα επανέλθει στο προσκήνιο, ίσως ακόμη και να λάβει ένα άλμα προς τα εμπρός μέσα από το χάος. Η ζωή στη Napoli αποδείχθηκε δύσκολη για τον επιθετικό, αν και περαιτέρω εκτροχιασμοί είχαν ως αποτέλεσμα μόνο μια "χούφτα" εμφανίσεων και ούτε ένα γκολ. Από την 23η Οκτωβρίου του 2014, μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη του δανεισμού του ο Michu αισθάνθηκε τον αστράγαλό του να πονάει σε ένα παιχνίδι του Europa League εναντίον της Young Boys και δεν πραγματοποίησε καμία άλλη εμφάνιση για το σύλλογο.



Ο Αστούριος επέστρεψε στη Swansea στο τέλος της σεζόν και βρήκε το σύλλογο απρόθυμο να συνεχίσει να δουλεύει με έναν παίκτη που είχε παραιτηθεί και αντικατασταθεί. Τα δύο μέρη συμφώνησαν για έναν διακανονισμό για να λύσει το συμβόλαιό του και παρά το ενδιαφέρον από συλλόγους όπως η Sevilla, η Aston Villa και η Celtic αποφάσισε να παραμείνει χωρίς κλαμπ, δηλώνοντας ότι δεν θα ήταν σωστό να υπογράψει σε έναν επαγγελματικό σύλλογο ενώ αισθάνεται ανίκανος ως επαγγελματίας παίκτης.

Ήταν μια σκοτεινή εποχή για τον παίκτη δίχως φως που αναδύεται από το τέλος του τούνελ, αλλά τελικά ο ίδιος αποφάσισε ότι ο αγώνας του θα συνεχιστεί: "Υπήρξε μια στιγμή που σκέφτηκα ότι επρόκειτο να είναι το τέλος, αλλά ένα πρωί σηκώθηκα και είπα ότι θα μπορούσα να συνεχίσω ακόμη και αν ο πόνος υπήρχε ακόμα"

Το ερώτημα ήταν: ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα του Michu; ήξερε ότι ο αγώνας προς τη πλήρης φυσική κατάσταση θα ήταν μεγάλος και επίπονος, αν ήταν δυνατόν ποτέ να επανέλθει στη προηγούμενη του κατάσταση. Οι τραυματισμοί τον άφησαν ανεπαρκή ποσότητα χόνδρου στον αστράγαλό του, όπερ σημαίνει ένας βασανιστικός πόνος καθώς τα οστά έρχονταν σε επαφή.



Αυτό το δίλημμα οδήγησε τον 30χρονο μεσοεπιθετικό να κάνει κάτι που κάποιοι θα θεωρούσαν αδιανόητο από έναν παίκτη που μόλις μια χρονιά νωρίτερα αγωνιζόταν στα πλέι - οφ του Champions League. Ο Michu υπέγραψε για τη Langreo, ένα μικρό κλαμπ λίγο έξω από το Οβιέδο. Η Langreo βρίσκεται στην Tercera Division της Ισπανίας. Ένα όνομα που κολακεύει ένα πρωτάθλημα που στην πραγματικότητα είναι η έκτη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, λόγω της ύπαρξης ενός συστήματος στη Segunda B' που περιέχει τέσσερα ξεχωριστά περιφερειακά πρωταθλήματα, ενώ σε εκείνο είναι χωρισμένο σε 18 γκρουπ των 20 ομάδων.

Με την αγάπη και την υποστήριξη τόσο του αδελφού του - ο προπονητής της Langreo Hernán Pérez Cuesta - όσο και όλων στο σύλλογο, ο Michu έκανε τελικά την επανεμφάνιση του μετά από ένα χρόνο στο περιθώριο. Σιγά-σιγά ανάκτησε τη φυσική του κατάσταση και τη φόρμα του και έβαλε εννέα γκολ σε 16 εμφανίσεις ως μεσοεπιθετικός. Το πρώτο βήμα για την αναγέννησή του είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία.



Στο τέλος της σεζόν ήρθε σε επαφή με την Oviedo για την πραγματοποίηση της επιστροφής του που περιέγραφε τέσσερα χρόνια νωρίτερα όταν βρισκόταν δίπλα στον Luis Suarez και στον Gareth Bale ως ένας από τους μερικούς Killer της Premier League. Από την 19η Αυγούστου ήταν πλέον επίσημο: Ο Michu γύρισε στο σπίτι του. Όπως σχολίασε ο αδελφός του: "Είναι από την Real Oviedo. Το ότι παίζει το οφείλει σε αυτό το συλλόγου. Οι οπαδοί της Oviedo απέδειξαν ότι ήταν μαζί του στις χειρότερες στιγμές του".



Αν και ακόμα δεν έχει σκοράρει στο πρωτάθλημα και σαφώς εξακολουθεί να προσαρμόζεται σε αυτό το επίπεδο, ο έμπειρος επιθετικός έχει βάλει δύο γκολ στη πρώτη του εμφάνιση Copa del Rey και το όνομά του ηχείτε γύρω από το γήπεδο τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Η Oviedo βρίσκεται προς το παρόν στο κάτω μισό του βαθμολογικού πίνακα, αλλά ελπίζει ότι το "φυλαχτό" της θα την εμπνεύσει για μια άνοδο στη βαθμολογική της θέση..

Ίσως το όνομα του Michu να μην αντηχήσει ποτέ γύρω από στάδια μεγάλων Ευρωπαϊκών συλλόγων, ίσως πάλι να αντηχήσει. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: το όνομα του θα συνεχίσει να ακούγεται με τεράστια υπερηφάνεια γύρω από ένα έδαφος που σημαίνει τα περισσότερα για αυτόν από οποιοδήποτε άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: