Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Aleksander Ceferin: Ο νέος πρόεδρος της UEFA που επιδιώκει να κερδίσει την "ελίτ" του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου


Δημήτρης Βαρσάνης

Σε μια εποχή που η λαϊκίστικη πολιτική βρίσκεται σε άνοδο σε όλη την Ευρώπη παίρνοντας θάρρος από την αυξανόμενη δυσπιστία των συστημάτων, των πολιτικών και της δημιουργίας, η UEFA έχει εκλέξει ένα νέο πρόεδρο: τον Alexander Ceferin, ο πρώην επικεφαλής της Σλοβενικής Ομοσπονδίας με φόντο το νόμο και το αυτοκηρυσσόμενο αουτσάιντερ.

Παρουσιάζει τον εαυτό του ως πρωταθλητή των μικροαστών, όταν πρόκειται για την ισορροπία της εξουσίας και του χρήματος στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ένας αντίπαλος στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Super League, ο ίδιος προς το παρόν έχει αγωνιστεί σε μια πλατφόρμα για να στηρίξει τις περιφέρειες και τους συλλόγους που είναι επισκιασμένοι από τους συνήθεις υπόπτους και τις υπερδυνάμεις που κυριαρχούν στις διοργανώσεις της UEFA.



Στην τελική ψηφοφορία για να αποφασιστεί ποιος θα διαδεχθεί τον Michel Platini ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, ο Ceferin νίκησε τον αντίπαλό του Michael van Praag - ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ένας υποψήφιος ο οποίος θα προστάτευε τα συμφέροντα των μεγαλύτερων και πλουσιότερων ομάδων - με 43 ψήφους υπέρ και 13 κατά. Μόνο 28 ψήφοι απαιτούνται για να κερδίσει κάποιος.



Στα 48 του μια μαύρη ζώνη στο καράτε και μια δάδα που τη κρατά δίχως φόβο για τους πολιτικούς εχθρούς μεταξύ εκείνων που μπορούν και προσπαθούν να εκτροχιάσουν τη πρωθυπουργία του ανεξάρτητα από την εντολή που του παρέχεται από την εκλογική του νίκη, ο Ceferin έχει ήδη μιλήσει για ένα νέο σύστημα του Champions League που θα δώσει προτεραιότητα τα συμφέροντα και τις θέσεις πρόκρισης στις πλουσιότερες και πιο επιτυχημένες χώρες έναντι στις φτωχότερες και πιο περιθωριοποιημένες περιοχές.


Αυτός άρχισε να ασχολείται επίσημα με το ποδόσφαιρο από το 2005 όταν πήρε μια θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο της ερασιτεχνικής ομάδας της Σλοβενίας FC Ljubljana Lawyers και στο κλαμπ του Futsal FC Litija. Ο Ceferin στο παρελθόν εργάστηκε ως διευθυντής εταιρείας του δικηγορικού γραφείου της οικογένειας του, που ειδικεύεται στην αντιπροσώπευση των αθλητών και των αθλητικών συλλόγων. Το 2006 ενεπλάκη με την NK Olimpija Ljubljana που αγωνίζεται τώρα στη πρώτη κατηγορία της Σλοβενίας πριν εκλεγεί πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σλοβενίας το 2011.


Τελευταία, ο νέος πρόεδρος της UEFA θα θέλει να δει περισσότερες ομάδες από την Premier League, τη La Liga, τη Bundesliga και τη Serie A και είναι αναγκασμένος να το κάνει μέσω ενός συστήματος play-off για να φτάσουν στη φάση των ομίλων, αντί να τους δώσει μια απευθείας θέση και ο λόγος είναι για να κρατήσει και τις υπόλοιπες χώρες ευχαριστημένες με τη διοργάνωση. Με αυτόν τον τρόπο, οι ομάδες από τα μικρότερα και λιγότερο επιτυχημένα Έθνη θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να κλείσουν το χάσμα, αργά αλλά σταθερά και να βελτιώσουν την ποικιλία, το βάθος και την ποιότητα του ανταγωνισμού.



Σε μια συνέντευξη του ο Ceferin κατηγόρησε την UEFA ότι υποκύπτει στις απαιτήσεις των συλλόγων από την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία για να γεμίσει τις 16 από τις 32 θέσεις στη φάση των ομίλων του Champions League. Η απειλή είναι ότι οι μεγαλύτεροι σύλλογοι της Ευρώπης θα μπορούσαν μια μέρα να φύγουν για να σχηματίσουν το δικό τους διοικητικό όργανο και τη διοργάνωση της Super League, αν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν θεωρείται ένα σημαντικό ζήτημα σε σχέση με την προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και την αμφισβήτηση της εξουσία τους.
Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος θεωρεί ότι όλη η ιδέα είναι μια μπλόφα:" Είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί. Θα ήταν βαρετό να παίξουν σε ένα κλειστό πρωτάθλημα και αυτό θα σημαίνει πόλεμος με την UEFA. Το πίεσαν περισσότερο επειδή δεν είχαμε καμία ηγεσία και αυτό ήταν ένα πρόβλημα με την UEFA. "
Ο Σλοβένος βλέπει καθαρά τον εαυτό του ως το σωστό είδος ισχυρού άνδρα για να στείλει πίσω την επιρροή και τη δυναμική γκρουπ όπως η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών συλλόγων (ECA). Ένα σώμα που προεδρεύεται από τον Διευθύνων Σύμβουλο της Bayern Munich Karl-Heinz Rummenigge και φροντίζει τα συμφέροντά του κάθε κλαμπ μέλος, πολλά από τα οποία αντιπροσωπεύουν την "ελίτ" που ο Ceferin στέκεται εναντίον της.
Ακόμη και πριν ρίξει τους άλλους διεκδικητές του στις εκλογές, ο νέος πρόεδρος της UEFA ήταν ο μόνος υποψήφιος ο οποίος δεσμεύτηκε να αμφισβητήσει και να ελέγχει την εξουσία των λεγόμενων σούπερ κλαμπ όπως η Real Madrid, η Barcelona, η Bayern, η Paris Saint-Germain όπως και η οικονομική δύναμη της Premier League, με τις μεγάλες ομάδες να έχουν επιρροή από τους δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες τους.
Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει ως προς το εάν ο Ceferin μπορεί να είναι αποτελεσματικός μιας και ο ίδιος προσπαθεί να πάει ενάντια στις κατεστημένες εξουσίες του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο ίδιος έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της διοικητικής καριέρας του στα εσωτερικά της Σλοβενίας, όπου μεγάλωσε με τη φήμη του εκσυγχρονιστή και του μεταρρυθμιστή όμως η UEFA θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό θηρίο. Σήμερα μπορεί να έχει την υποστήριξη των 32 από των 55 Ενώσεων, ωστόσο η μεγάλη δοκιμασία θα είναι να κρατήσει ανέπαφη και σταθερή τη βάση αυτής της δύναμης ως πρόεδρος.
Υπήρξαν επίσης ανησυχίες για την υποστήριξη της Ρωσίας στην υποψηφιότητά του μιας και διαφωνεί στο να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 όπως έχει και αμφιβολίες για τους δεσμούς μεταξύ της κυβέρνησης του Vladimir Putin και των Ρώσων χούλιγκαν που προκάλεσαν χάος στο Euro 2016.



Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν ότι ο Ceferin βρίσκεται σε κίνδυνο δεδομένης της διαφθοράς που έχει εκτεθεί στην κορυφή των διοικητικών οργάνων, ο διορισμός του θα απαιτήσει ένα ορισμένο επίπεδο σκεπτικισμού όσον αφορά τις συνδέσεις και τις συνεργασίες.


Ο Ceferin επίσης θα ζητήσει και πάλι εκλογές πριν από την επόμενη μεγάλη εκδήλωση της UEFA. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020 που έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί σε πολλές πόλεις και όχι σε μια χώρα. Άλλη μια κίνηση που αντιτίθεται ο Σλοβένος και θα επιδιώξει να την αντιμετωπίσει.
Απηχώντας την πολιτική κατάσταση σε όλη την Ευρώπη, ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχει δηλώσει ότι είναι ένα πρόσωπο εκτός του κατεστημένου του ποδοσφαίρου. Μένει να το δούμε αν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ορμή του και την έκκληση της μάζας του για να έχει μια πραγματική επίδραση.



Όπως και τόσα άλλα μέρη και υποψήφιοι οι οποίοι έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο μέσα από μια λαϊκίστικη πολιτική,  μπορεί να δυσκολευτεί να βάλει τις ιδέες και τις προθέσεις του σε πράξη. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη υποστήριξη θα έχει από τους οπαδούς οι οποίοι θα επιθυμούσαν να δουν ένα πιο δίκαιο μοντέλο της διοργάνωσης να τίθεται σε εφαρμογή.
Μετά τη νίκη του για την προεδρία της UEFA η πραγματική δουλειά για τον Ceferin αρχίζει τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: