«130.000 χρόνια προϊστορίας – 30 χρόνια έρευνας – μία έκθεση. Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας» είναι ο τίτλος διάλεξης της Αικατερίνης Κυπαρίσση-Αποστολίκα, Επίτιμης Διευθύντριας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του YΠΠΟΑ, και του Θωμά Τσουκαλά, Αρχιτέκτονα Μηχανικού-Μουσειολόγου, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016, και ώρα 19.00, στο κτήριο του ΣΕΑ (Ερμού 136, Θησείο).
«Η δημιουργία του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας αποτελεί την παρουσίαση και απόδοση στο κοινό των εργασιών αποκάλυψης της ιστορίας του σπηλαίου της Θεόπετρας, εργασίες ανασκαφικής έρευνας και επιστημονικής μελέτης διάρκειας 30 χρόνων» αναφέρουν οι ομιλητές. «Μέσα από τον μουσειολογικό και μουσειογραφικό σχεδιασμό της έκθεσης επιχειρείται η παρουσίαση των πολυπληθών ευρημάτων των πολυετών ανασκαφών, τεκμήρια χρήσης του σπηλαίου δεκάδων χιλιάδων ετών, αλλά και η πολλαπλή διάσταση της σπουδαίας αυτής αρχαιολογικής θέσης».
«Ποικίλα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν κατά την έρευνα απαντώνται, καθώς τα αρχαιολογικά ευρήματα κινούνται παράλληλα με την επιστημονική τεκμηρίωση» επισημαίνουν οι ομιλητές. «Ποια η σχέση της ηφαιστειακής τέφρας με το σπήλαιο της Θεόπετρας; Πώς εξελίχθηκε η τεχνική και η ανθρώπινη δεξιότητα τα τελευταία 130.000 χρόνια; Οι εναλλαγές του κλίματος επηρέασαν τη ζωή και μέσα στο σπήλαιο; Εκτός από τους ανθρώπους, ποιος άλλος ήρθε στο σπήλαιο; Ποιος πάτησε στη λάσπη 130.000 χρόνια πριν; Μοιάζουν τα σημερινά αντικείμενα με εκείνα 100.000 χρόνια πριν; 7.000 χρόνια πριν;
»Τα εκθεσιακά σύνολα δίνουν έμφαση τόσο στη διαχρονική χρήση του σπηλαίου, όσο και στη θεματική ανάπτυξη ιδιαιτεροτήτων της ζωής του σπηλαίου. Το εκθεσιακό περιβάλλον διαμορφώνεται ανάλογα, επιχειρώντας την υποστήριξη κάθε θεματικής ενότητας ξεχωριστά. Από τον σχεδόν ασφυκτικό χώρο του αρχαιολογικού σκάμματος, στη διευρυμένη οπτική επαφή της διαχρονικής χρήσης του σπηλαίου. Από το μυστικιστικό περιβάλλον των προϊστορικών ταφών, στην απόδοση του κοινού καθημερινού ιδιωτικού χώρου. Και το σύνολο της έκθεσης υπό τη γενική ατμόσφαιρα της αίσθησης του εσωτερικού του σπηλαίου. Η έκθεση συμπληρώνεται με εκπαιδευτικά προγράμματα και με την ιστορία και την εξέλιξη της ανασκαφής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου