Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο: Μήπως ήρθε η ώρα να θεσπιστεί ο κανονισμός του Rooney;


Δημήτρης Βαρσάνης


Το Σεπτέμβριο είχαμε αποχωρήσεις προπονητών σε Grêmio και Corinthians, δύο από τους μεγαλύτερους συλλόγους του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Ο Roger ο οποίος ήταν στη Grêmio παραιτήθηκε μετά από πέντε παιχνίδια χωρίς νίκη, ίσως μια περίπτωση του φεύγω πριν με διώξουν. Ο Cristóvão Borges της Corinthians απολύθηκε ύστερα από μια άσχημη πορεία που κορυφώθηκε με την ήττα 0-2 από το φαβορί του πρωταθλήματος Palmeiras. Η πρώτη εντός έδρας ήττα της Timão εδώ και ένα χρόνο.

Αυτό το γεγονός βέβαια δεν αποτελεί καμία έκπληξη. Στην αναζήτηση για τη στιγμιαία επιτυχία οι πρόεδροι των ποδοσφαιρικών συλλόγων αλλάζουν το προπονητή τους πιο συχνά από τη γραβάτα τους. Το "έλα - φύγε" είναι κάτι που ο καθένας πρέπει να το συνηθίσει γρήγορα στο Βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο.




Ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρχε ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί σε ένα ευρύτερο πρόβλημα για το Βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Και οι δύο άνδρες τυχαίνει να είναι μαύροι και οι αντίστοιχες απορροφήσεις τους έχουν αφήσει μόνο δύο μαύρους ή μιγάδες προπονητές μεταξύ των 20 ομάδα στη κορυφαία κατηγορία στη Βραζιλία. Ο Jair Ventura της Botafogo (γιος του νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μύθου Jairzinho) και ο - σύντομα απολυμένος; - Celso Roth της Internacional.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου είχε αναρίθμητους παίκτες - αστέρια Αφρικανικής προέλευσης συμπεριλαμβανομένων του προαναφερθέντα Jairzinho, καθώς και τους Pele, Carlos Alberto και Djalma Santos και πιο πρόσφατα τους Rivaldo, Ronaldinho και Neymar.




Η αφθονία των ποιοτικών ποδοσφαιριστών δεν μεταφράζεται σε ένα μεγάλο αριθμό από Βραζιλιάνους και Αφρικανούς προπονητές. Έπρεπε να έρθει το 2009 ώστε ένας μαύρος προπονητής να οδηγήσει μια ομάδα στο τίτλο του Βραζιλιάνικου πρωταθλήματος όταν ο Andrade κατεύθυνε την Flamengo προς τη δόξα. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα - ειδικά για τη Βραζιλία - όμως σε μια χώρα όπου πάνω από το 50% του πληθυσμού είναι μαύροι ή μικτής κληρονομιάς άνδρες αισθάνεται σαν να είναι ιδιαίτερα σημαντικό.


Το γεγονός ότι οι αποχωρήσεις τους έχουν αφήσει μόνο δύο μαύρους προπονητές στην κορυφαία κατηγορία δεν έχει λάβει σχεδόν καμία προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό ίσως είναι ενδεικτικό της σιωπηλής αποδοχής του βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικού ρατσισμού που εξακολουθεί να επικρατεί στη χώρα.




Είναι σχετικά σπάνιο στη Βραζιλία να βρεις κάποιον που να είναι ανοιχτά ρατσιστής, ακόμη οι στάσεις της κοινωνικής και ίσως πνευματικής ανωτερότητα των λευκών ανθρώπων παραμένουν αδιάσπαστες ανάμεσα σε ένα σημαντικό τμήμα των πλουσίων στην λευκή "ελίτ". Όποιος ρίξει μια ματιά στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του Προέδρου Michel Temer - δεν υπάρχουν γυναίκες και άτομα άλλου χρώματος - θα διαπιστώσει τις οπισθοδρομικές νοοτροπίες που επικρατούνται στη κορυφή της κοινωνίας της Βραζιλιάς και όχι μόνο.



 
Σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν σε σχέση με τον Roger και τον Cristóvão ήταν τα ρατσιστικά κίνητρα. Ο Roger παρά το θαυμάσιο ξεκίνημα στη δουλειά του στη Grêmio, είχε χτυπήσει μια δύσκολη περίοδο και αυτό συνήθως οδηγεί στο ταμείο ανεργίας για ένα Βραζιλιάνο προπονητή οποιασδήποτε Εθνικότητας.


Ο Cristóvão επίσης φάνηκε απλώς ότι είναι ο λάθος άνθρωπος, στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Λίγοι ήταν ικανοί να ακολουθήσουν το έργο του αγαπημένου Tite στη Corinthians, ιδιαίτερα αφότου είδε τα αποδυτήρια της να αποδεκατίζονται από τη νοοτροπία νικητή.


Το πρόβλημα είναι μάλλον στο άλλο άκρο της διαδικασίας. Οι Αφρο-Βραζιλιάνοι προπονητές δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες όπως οι λευκοί συνάδελφοι τους για να αναλάβουν θέσεις εργασίας σε κορυφαίο επίπεδο. Αυτό είναι σαφώς ένα ζήτημα των κοινωνικών στάσεων στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως.


Ο Marcel Diego Tonini (ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο) διερωτάται για το ποδόσφαιρο της χώρας που ζει:"Αν παρατηρήσετε κάτω στην ιεραρχία, θα δείτε περισσότερους μαύρους ανθρώπους, μασέρ, προπονητές τερματοφυλάκων, μασκότ. Όμως ο προπονητής και ο τεχνικός διευθυντής είναι οι μεγαλύτερες θέσεις εργασίας και οι πρόεδροι των κλαμπ δεν θέλουν να τις καλύψουν με μαύρους ανθρώπους ... δεν είναι έτοιμοι να δουν ένα μαύρο πρόσωπο να διευθύνει μια ομάδα".




Αντιμέτωπη με ένα παρόμοιο πρόβλημα, η National Football League των ΗΠΑ το αποκατάστησε κάτι που είναι γνωστό ως «Rooney Rule» (ο κανονισμός του Rooney). Πρόκειται για μια πολιτική η οποία αναφέρει ότι κατά τη συνέντευξη των υποψηφίων για τη κάλυψη της θέσης του προπονητή ή του Γενικού Διευθυντή τουλάχιστον μία από αυτές τις θέσεις πρέπει να πιάνονται από μια Εθνοτική μειονότητα.


Ο συγκεκριμένος κανόνας θεσπίστηκε από τον Dan Rooney (άλλοτε Επικεφαλής της Επιτροπής της ποικιλομορφίας του πρωταθλήματος), εισήχθη στο NFL το 2003 και υπήρξε μια ολοκληρωτική επιτυχία.



Στα 80 περίεργα χρόνια της ύπαρξής του πρωταθλήματος πριν από την πολιτική υπήρξαν οκτώ μαύροι προπονητές. Στην επόμενη δεκαετία 12 μαύροι προπονητές είχαν προσληφθεί. Οι ίδιοι πέτυχαν στον αγωνιστικό χώρο και τουλάχιστον ένας μαύρος προπονητής έπιανε δουλειά κάθε χρόνο μεταξύ του 2006 και του 2013. Μια απόδειξη - αν χρειάζεται -  ότι δεν είναι η ικανότητά που κρατούσε πίσω τους Αφρο-Αμερικάνους προπονητές ποδοσφαίρου.




Ούτε θα πρέπει κάποιος να αμφιβάλλει ότι υπάρχουν εκατοντάδες επίδοξοι μαύροι προπονητές ποδοσφαίρου στη Βραζιλία με το ταλέντο να πετύχουν στα διάφορα επίπεδα παιχνιδιού. Ο Roger είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μετά από δύο χρόνια ως βοηθός στη Grêmio και τις σύντομες περιόδους του ως προπονητής της Novo Hamburgo και της club Juventude στη Serie C, του δόθηκε η ευκαιρία να γίνει ο υπεύθυνος της Grêmio. Αποδείχτηκε περισσότερο από ικανός αλλάζοντας εντελώς το στυλ τους και την μετατρέποντας τους σε μια ελκυστική ομάδα παίρνοντας καλά αποτελέσματα μέχρι τη πρόσφατη παραίτηση του.


Φέρνοντας το "Rooney Rule" ή κάτι παρόμοιο θα οδηγήσει σε πολύ περισσότερα από αυτά τα είδη ευκαιριών να δοθούν σε νέους και ταλαντούχους μαύρους προπονητές.


Μερικοί έχουν υποστηρίξει ότι ο "κανονισμός Rooney" δεν έχει τραβηξει και πολύ. Αυτό ισχύει μόνο για τους ρόλους των προπονητών και των Γενικών Διευθυντών, αλλά όχι για οποιαδήποτε από τις θέσεις των βοηθών προπονητών που πρέπει ο καθένας τις υπηρετήσει πριν φτάσει στη κορυφαία δουλειά. Οι ευκαιρίες θα πρέπει να δοθούν στα πιο στοιχειώδη επίπεδα προκειμένου να υπάρξει μια δεξαμενή ταλέντων με επαρκή εμπειρία για επιλογή.


Στο Βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο η συγκεκριμένη ιδέα είναι εξίσου εφαρμόσιμη. Ο "Κανονισμός Rooney" όπως λειτουργεί στο NFL δεν θα ήταν αρκετός. Οι Αφρο-Βραζιλιάνοι υποψήφιοι πρέπει να συμπεριληφθούν στη διαδικασία της συνέντευξης για όλες τις θέσεις στο προπονητικό τιμ του κάθε συλλόγου από το φυσιοθεραπευτή της ακαδημίας έως το προπονητή της πρώτης ομάδας.


Ακόμα κι αν υπάρχουν περισσότεροι μαύροι και μιγάδες άνθρωποι ήδη σε αυτές τις χαμηλότερες θέσεις δεν θα πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό. Η συμπερίληψη των συγκεκριμένω ρόλων σε μια πολιτική αυτού του τύπου θα ήταν ένα εξαιρετικά προοδευτικό βήμα. Μόνο με αυτή την πολιτική τα ριζωμένα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι μαύροι Βραζιλιάνοι προπονητές, τους περιορίζουν αρκετά για να δώσουν στον αγωνιστικό χώρο κάποια ομοιότητα επιπεδότητας.


Δυστυχώς η CBF και οι περισσότερες ομοσπονδίες ποδοσφαίρου διοικούνται από ανθρώπους με το είδος της νοοτροπίας του 19ου αιώνα που περιγράφηκε προηγουμένως, έτσι φαίνεται εξαιρετικά απίθανο ότι ένα τέτοιο πράγμα θα προβλεφθεί από τις δυνάμεις που ισχύουν. Αυτή είναι μια φοβερή ντροπή μιας και η "πισίνα" των Βραζιλιάνων προπονητών που διατίθενται σήμερα είναι φρικτά μπαγιάτικη και οι ιδέες τους στο τρόπο παιχνιδιού είναι ξεπερασμένες εδώ και αρκετό καιρό. 


Ένας κανονισμός όπως του Rooney θα παρείχε όχι μόνο τη θετική δράση για την καταπολέμηση των διακρίσεων, αλλά θα μπορούσε επίσης να φέρει μια ανάσα φρέσκου αέρα που χρειάζεται απεγνωσμένα το Βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: