Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Μπροστά στο φάσμα της κατεδάφισης το σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ


Το σπίτι που γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ στο Braunau am Inn και που κατα καιρούς ήταν τόπος συγκέντρωσης και ιερός χώρος για Γερμανούς και Αυστριακούς εθνικιστές και νεοναζί βαίνει προς κατεδάφιση σύμφωνα με την ανακοίνωση των σχεδίων της Αυστριακής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας, Wolfgang Sobotka είπε ότι επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποφάσισε ότι ο πρώην ξενώνας στο Braunau am Inn θα πρέπει να κατεδαφιστεί, αφήνοντας τα θεμέλια και στην θέση του θα ανεγερθεί ένα νέο κτήριο το οποίο θα φιλοξενεί διοικητικές υπηρεσίες ή ενδεχομένως, φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το θέμα παραμένει υπο εξέταση αν και έχει περιπλακεί καθώς ο σημερινός ιδιοκτήτης του κ. Pommer ο οποίος καταβάλει στο αυστριακό δημόσιο το ποσό των $ 5.300 το μήνα και το χρησιμοποιεί ως ξενώνα, αρνήθηκε να το πουλήσει στην κυβέρνηση. Στο τριώροφο νεοκλασικό τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες ανακαίνισης.

Πάντως η απόφαση δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς προέχει να τελεσιδικήσει η αντιδικία μεταξύ του αυστριακού δημοσίου και του κ. Pommer. Η τοπική κοινωνία πάντως έχει ταχθεί κατα της κατεδάφισης  Κάποιοι επιθυμούν να δουν το κτίριο να γίνει ένα κέντρο για τους πρόσφυγες, ενώ άλλοι θέλουν να γίνει ένα μουσείο ως ανάμνηση της απελευθέρωσης της Αυστρίας από το ναζιστικό καθεστώς. Μια ομάδα πολιτιστικών συλλόγων που είναι κατά της κατεδάφισης πιστεύει ότι πρέπει να σωθεί, διότι είναι ένα μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης, δήλωσαν στο BBC News.

Δεν υπάρχουν σχόλια: