Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Eredivisie: Η ιστορία ελπίδας του Harvey Esajas


Δημήτρης Βαρσάνης


Το ποδόσφαιρο είναι ένα άστατο παιχνίδι. Για κάθε υποσχόμενο νεαρό που κάνει εντύπωση υπάρχουν και άλλοι 20 που αποτυγχάνουν.  

Για τους συγκεκριμένους οι πιθανότητες να ανακτήσουν την ευκαιρία και να κάνουν καριέρα είναι συχνά ανύπαρκτες. Ωστόσο υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις. Υπάρχουν και μερικοί άνδρες που η τύχη τους χαμογελά. Ο Harvey Esajas ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος. 

Γεννημένος στο Άμστερνταμ το 1973 η ποδοσφαιρική καριέρα του Esajas ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία όταν είχε προσκληθεί να προπονηθεί στην αριστοκρατική ακαδημία του Ajax. Εκεί, ο πολλά υποσχόμενος αμυντικός σήκωσε τους ώμους του με την αναμφισβήτητα καλύτερη ομάδα νέων του Ajax στην ιστορία του συλλόγου. Κάθε μέρα ο Esajas αντιμετώπιζε παίκτες όπως ο Kanu, ο Clarence Seedorf και ο Patrick Kluivert. Εκπαιδευόταν κάθε μέρα με τη καλλιέργεια των παικτών που θα βοηθούσαν τον γίγαντα της Ολλανδίας να κατακτήσει το Champions League το 1995. Οι ελπίδες ήταν υψηλές ότι ο Esajas θα βγει μέσα από τις τάξεις της, αλλά οι προπονητές στο σύλλογο σύντομα άρχισαν να αναρωτιούνται για το αν ή όχι ο Harvey ήταν ένα πρότυπο του Ajax. Σύντομα πάρθηκε η σκληρή απόφαση να επιτραπεί στον Esajas να φύγει από τον σύλλογο. 



Μπροστά από τη σεζόν 1993/1994 στην Eredivisie, ο Esajas πήγε από τον Ajax στην Feyenoord. Ενώ ο ίδιος δεν πραγματοποίησε καμία συμμετοχή με τη πρώτη ομάδα του Ajax, αρχικά φάνηκε σαν μια απώλεια για τον "Αίαντα" και ένα κέρδος για τη Feyenoord. Στο ντεμπούτο του εκείνη τη χρονιά ο Esajas σκόραρε για τη Feyenoord εναντίον της πρώην ομάδας του. Ήταν ένα παραμύθι που ξεκινούσε στο "Klassieker" της Ολλανδίας, ένα από τα πιο σκληρά ντέρμπι του κόσμου. Δυστυχώς, η περιουσία του σύντομα άρχισε να φθίνει για το νεαρό αμυντικό. Πρώτα ο Esajas είχε "υποβιβαστεί" στον πάγκο και έπειτα έμεινε εκτός αποστολής για τους αγώνες της ομάδας. Τέλος διεμήνυσαν στον Esajas ότι ήταν πλεόνασμα στις απαιτήσεις τους. 



Μέχρι τη στιγμή που ο Esajas έφυγε από το σύλλογο το 1998, αγωνίστηκε μόνο σε πέντε επίσημους αγώνες έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στον πάγκο ή να παρακολουθεί τα παιχνίδια από τις κερκίδες. Μετά την αποχώρηση του από το Ρότερνταμ ο Esajas μετακόμισε στην FC Groningen όμως τα θέματα ελάχιστα βελτιώθηκαν. Εννέα συμμετοχές με τη Groningen και στον Esajas είπαν ότι δεν ήταν πλέον απαραίτητος. Ένα γνωστό μοτίβο άρχισε να αναδύεται στην καριέρα του, αλλά παρ 'όλα αυτά ο Harvey συνέχισε να ψάχνει για μια καριέρα σε μια από τις πιο δύσκολες βιομηχανίες εκεί έξω.  Η SC Cambuur στη δεύτερη κατηγορία της Ολλανδίας ήταν ο επόμενος προορισμός του. Εκεί ο Esajas δεν έπαιξε κανέναν αγώνα. Ατάραχος ο Esajas άφησε τις Κάτω Χώρες για νέα βοσκοτόπια. 

Οι δοκιμές στο εξωτερικό με τις Fiorentina και Torino στην Ιταλία αποδείχθηκαν ότι είναι ένα αδιέξοδο για τον Ολλανδό. Η Ισπανία ήταν ο επόμενος λιμένας του όμως οι βραχυπρόθεσμες περιόδους του στη Real Madrid Castilla, στη Zamora CF και στη CD Móstoles στάθηκαν μια μικρή χρησιμότητα για τον Esajas. Οι ομάδες δεν του πρόσφεραν μακροχρόνια συμβόλαια και τα ταξίδια του σε όλη την Ευρώπη χτυπούσαν καμπανάκι. Αισθανόμενος ότι δεν ανήκει στο ποδόσφαιρο ο Harvey πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο το 2001. Σύμφωνα με το μύθο ο ίδιος βρήκε δουλειά και σε ένα Ισπανικό τσίρκο για να πληρώσει τους λογαριασμούς του.



Στα επόμενα τρία χρόνια ο Harvey Esajas προσπάθησε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Εργάστηκε σε πολλές δουλειές, ταξίδεψε και κοινωνικοποιήθηκε όμως ποτέ δεν μπορούσε να ξεχάσει το όμορφο άθλημα. Το ποδόσφαιρο δεν ήταν το είδος του Harvey όμως ήταν πρόθυμος να δώσει άλλη μία ευκαιρία. Το 2004,η ευκαιρία ήρθε μέσα από μια συνάντηση με τον Clarence Seedorf, το παλιό συμπαίκτη του στον Ajax. Αφού αναπόλησαν τις στιγμές τους στον Ajax,  ο Esajas μίλησε στον Seedorf για την επιθυμία του να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο. Ο Seedorf είχε ακολουθήσει μια πολύ διαφορετική πορεία από το φίλο του και εκείνη την εποχή ήταν μέλος της Milan που έσπειρε τρόμο τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ευρώπη.



Ο Seedorf δεν αγνόησε τα λόγια του φίλου του. Μέχρι τότε ο Esajas ζύγιζε 100 κιλά και δεν είχε κλωτσήσει μια μπάλα ποδοσφαίρου για τρία χρόνια. Παρ 'όλα αυτά ως χάρη στον παλιό του φίλο ο Seedorf του υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει. Ζώντας με την υπόσχεσή του, ο Seedorf πήγε στο προπονητή του εκείνη την εποχή Carlo Ancelotti και αστειεύτηκε ότι θα μπορούσε να πάρει η Milan έναν ελεύθερο αμυντικό. Ο Ancelotti ωστόσο το σκέφτηκε σοβαρά.


Ο ίδιος δέχτηκε ο Esajas να προπονείται στο Milanello για να επανακτήσει την ικανότητά του. Δεν του υποσχέθηκε συμβόλαια όμως αυτό δεν πείραξε καθόλου τον Harvey. Άρπαξε την ευκαιρία και με τα δύο χέρια. Μέσα σε τρεις μήνες είχε χάσει 15 κιλά και μέχρι τον Ιούνιο του 2004 ο Esajas ήταν σε θέση να παίξει ξανά ποδόσφαιρο. Εντυπωσιασμένος από την αφοσίωσή του, την δουλειά του και το καλό του χιούμορ, ο Ancelotti πρόσφερε εν τέλει συμβόλαιο στον Esajas. Πέντε χρόνια νωρίτερα, ο Esajas δυσκολευόταν να βρει ένα σύλλογο στην Segunda División της Ισπανίας. Τώρα προπονούνταν μαζί με μερικούς από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Επιτέλους οι θεοί του ποδοσφαίρου είχαν χαμογελάσει στον Ολλανδό αμυντικό.







Όταν ξεκίνησε η σεζόν 2004/05 στη Serie A ο Esajas βρέθηκε στον πάγκο της Milan, ένα μέρος όπου πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας του. Η μεγαλύτερη στιγμή του στους Rossoneri εκείνη τη χρονιά ήρθε τον Ιανουάριο του 2005 όταν ο Esajas αντικατέστησε τον Massimo Ambrosini τρία λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα έναντι στη Palermo για το Coppa Italia. Για τον Ολλανδό ήταν μια γλυκιά ανταμοιβή για όλη τη σκληρή δουλειά του. Καθώς περνούσαν τα δευτερόλεπτα ο Esajas κατάφερε να δημιουργήσει μια ευκαιρία για τον Jon Dahl Tomasson ο οποίος δυστυχώς για αυτόν έστειλε τη μπάλα πάνω από το δοκάρι.


Ήταν επίσης μέρος της ομάδας του 2005 που έχασε το Champions League από την Liverpool στον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Η καριέρα του Esajas μπορεί να ήταν σύντομη - ο Ολλανδός έπαιξε μόνο έναν επίσημο αγώνα για τους Rossoneri - όμως δεν τον ενόχλησε καθόλου. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς ένας παίκτης που κανείς δεν τον ήθελε αγωνίστηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης. Μια ιστορία παραμυθιού που δεν άρχισε με τη δικαιοσύνη. 


Μετά τη Milan ο Esajas στράφηκε στην ομάδα της Serie C Α.Ο. Legnano και στη συνέχεια στη Calcio Lecco 1912 τη σεζόν 2005/06 πριν τελειώσει την καριέρα του για δεύτερη φορά. Μια αποχώρηση που αυτή τη φορά ήταν οριστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: