Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Η απίθανη ιστορία ποδοσφαίρου στο ογκώδες νησί της Γροιλανδίας


Δημήτρης Βαρσάνης


Η Γροιλανδία συνήθως συνδέεται με τον πάγο και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Παρά το γεγονός ότι είναι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, είναι η λιγότερο πυκνοκατοικημένη χώρα στη γη με μόλις 57.000 κατοίκους.  



Οι κάτοικοι της είναι κυρίως Εσκιμώοι όμως και Δανοί και μιλάνε Δανέζικα ή Γροιλανδικά. Βρισκόμενο  στο Βόρειο Ατλαντικό είναι μέρος της Δανέζικης Κοινοπολιτείας όπως και τα Νησιά Φερόε, ένα γκρουπ νησιών δυτικά της Σκωτίας. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δρόμοι στη Γροιλανδία, λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ των οικισμών. Αυτό το γεγονός καθιστά το ποδόσφαιρο πολύ δύσκολο όμως το κάνει πιο εντυπωσιακό ότι πάνω από το 10% του πληθυσμού του νησιού ασχολείται με το άθλημα.



Το ποδόσφαιρο είναι το Εθνικό άθλημα της Γροιλανδίας. Το πρώτο πρωτάθλημα διοργανώθηκε το 1958 και η Ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Γροιλανδίας (GBU) ιδρύθηκε το 1971. Τα τελευταία χρόνια με ένα γήπεδο με τεχνητό χλοοτάπητα που χτίστηκε στο Qaqortoq το ποδόσφαιρο έχει προχωρήσει σταθερά. Η Εθνική ομάδα της Γροιλανδίας συμμετέχει στα Island Games από το 1989. Αποκλείστηκε από το τουρνουά στα ημιτελικά στην πρώτη της εμφάνιση όμως έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ακόμα βγήκε δεύτερη στην έκδοση του 2013, χάνοντας στον τελικό από τους διοργανωτές και αναγνωρισμένους από τη FIFA, τις Βερμούδες. Τέτοια επιτεύγματα ενισχύουν το όνειρό τους στο Διεθνές ποδόσφαιρο σε υψηλότερο επίπεδο.



Ωστόσο να παίζεις μόνο ποδόσφαιρο στη Γροιλανδία είναι πιο δύσκολο από ότι μπορεί να φαίνεται. Μια χώρο καλυμμένη με πάγο στο μεγαλύτερο μέρος του έτους ποδόσφαιρο μπορεί να παιχτεί μόνο για περίπου τρεις μήνες το χρόνο. Οι παίκτες πρέπει να ταξιδεύουν με αεροπλάνο ή πλοίο για  να φτάσουν σε άλλους οικισμούς της Γροιλανδίας κάνει την προπόνηση της Εθνικής ομάδας εξαιρετικά δαπανηρή. Προσθέστε την απομακρυσμένη τοποθεσία της Γροιλανδίας στον ήδη μακρύ κατάλογο των εμποδίων και παρουσιάζεται ακόμα ένα πρόβλημα: ένα εισιτήριο με αεροπλάνο κοστίζει 1000 ευρώ.

Αυτές οι επιπλοκές εξηγούν εν μέρει τη συνεχιζόμενη άρνηση της FIFA να επιτρέψει στη Γροιλανδία να συμπεριληφθεί στις Εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου. Τούτου λεχθέντος, η Εθνική ομάδα της Γροιλανδίας έπαιξε ένα αγώνα υψηλού προφίλ το 2001 και κατάφερε να προσελκύσει την προσοχή της παγκόσμιας διακυβέρνησης του σώματος του ποδοσφαίρου, αν και στην περίπτωση της FIFA όχι για τους σωστούς λόγους. 



Ένας νεαρός Δανός με το όνομα Michael Nybrandt επικοινώνησε με την GBU για να ρωτήσει αν η Εθνική τους ομάδα θα ενδιέφερε να αντιμετωπίσει την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Θιβέτ. Η Εθνική ομάδα του Θιβέτ φυσικά δεν απαρτιζόταν από παίκτες από την ίδια την περιοχή, αλλά με ποδοσφαιριστές με την κληρονομιά του Θιβέτ. Η Γροιλανδία το δέχτηκε και ο αγώνας είχε κανονιστεί να διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη. 

Η Κίνα εξαγριώθηκε από αυτό και απείλησε με εμπάργκο στις εξαγωγές γαρίδας στη Γροιλανδίας (μια μεγάλη βιομηχανία στο νησί) εκτός αν ακυρωνόταν το παιχνίδι. Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας υπό τεράστια πίεση αποφάσισε να αφήσει τη ποδοσφαιρική ομοσπονδία να αποφασίσει. Η GBU ενέκρινε τον αγώνα και το Θιβέτ - Γροιλανδία έλαβε χώρα στην Vanlose Arena. Σε μια μονόπλευρη υπόθεση η Γροιλανδία επικράτησε με 4-1. Παρά τις απειλές της Κινεζικής κυβέρνησης τίποτα δεν υλοποιήθηκε και οι εξαγωγές στις γαρίδες συνεχίστηκαν.



Η Γροιλανδία αγωνίστηκε επίσης στο εναλλακτικό Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανικής St. Pauli το 2006, το οποίο πραγματοποιήθηκε περίπου την ίδια στιγμή που έλαβε χώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA στη Γερμανία. Η διοργάνωση με το όνομα «Fifi Wild Cup" απεικονίζονταν με ομάδες όπως η Βόρεια Κύπρος, η Ζανζιβάρη, το πρόσφατα μέλος της UEFA Γιβραλτάρ, το Θιβέτ και τη Δημοκρατία της Sankt Pauli. 



Δυστυχώς, η Γροιλανδία δεν ήταν σε θέση να αφήσει έναν αντίκτυπο στο τουρνουά, χάνοντας με 1-0 από τη Βόρεια Κύπρο (μετέπειτα νικήτρια του τουρνουά) και με 2-4 από τη Ζανζιβάρη. Παρά το γεγονός ότι το τουρνουά έλαβε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο προσοχής, ο κόσμος ήταν απογοητευτικός με μέσο όρο μόλις 400 ανθρώπους να παρακολουθούν τα παιχνίδια. Δυστυχώς, η εναρκτήρια έκδοση του Wild Cup της FIFA ήταν και η τελευταία. 



Ωστόσο μόλις λίγους μήνες αργότερα, η Γροιλανδία ταξίδεψε στην Βόρεια Κύπρο για να διαγωνιστεί στο ELF Cup, στο οποίο συμμετείχαν η Κριμαία, η  Γκαγκαουζία (μια αυτόνομη περιοχή της Μολδαβίας), τα μέλη της FIFA Κιργιστάν και Τατζικιστάν, το Θιβέτ, η Γροιλανδία και φυσικά η  Βόρεια Κύπρος. Η Γροιλανδία τα πήγε σχετικά καλά όμως δεν κατάφερε να πάει πέρα ​​από τη φάση των ομίλων, νικώντας τη Γκαγκαουζία με ένα άνετο 2-0, χάνοντας με 1-0 από το Κιργιστάν και φέρνοντας ισοπαλία (1-1) με την Ζανζιβάρη. 

Παρά το γεγονός ότι έμεινε η απογοήτευση για άλλη μια φορά, ο αμυντικός της  Teller Mortensen κατάφερε να συμπεριληφθεί στη Golden Team, μία ενδεκάδα που απαρτίζεται από τους καλύτερους παίκτες στο τουρνουά, ένα γεγονός που εγχέει λίγη υπερηφάνεια στην καρδιά της απογοητευμένης ομάδας της Γροιλανδίας. Η ίδια πραγματοποίησε μια καλή απόδοση και με τέσσερις βαθμούς δεν πέρασε στη φάση των νοκ-άουτ. Για άλλη μια φορά η Βόρεια Κύπρος αναδείχθηκε νικήτρια, κερδίζοντας μια ομάδα που συμπεριλάμβανε τον Denys Holaydo (τέσσερις συμμετοχές με την Εθνική Ουκρανίας) με 3-1. 



Το Εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γροιλανδία μπορεί να διεξαχθεί μόνο σε μια σειρά ημερών, μιας και οι αποστάσεις μεταξύ των συλλόγων είναι πάρα πολύ μεγάλες. Τα προκριματικά της περιφέρειας παίζονται πριν γίνει το μεγάλο τουρνουά. Αν η FIFA αναγνώριζε τη Γροιλάνδια σαν μέλος της, ίσως τα χρήματα που θα έφερνε να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του πρωταθλήματος και της Εθνικής ομάδας. Η Γροιλανδία είναι επιλέξιμη ως μέλος των Νησιών Φερόε, τα οποία εδρεύουν σήμερα στην αιγίδα της παγκόσμιας διακυβέρνησης σώματος.




Δεν έχει υπάρξει καμία πρόσφατη ώθηση για την ένταξη της στγ FIFA από τη GBU. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή είναι ευχαριστημένη με τη σημερινή της κατάσταση είτε επειδή έχει αποφασίσει να επικεντρωθεί στα Island Games.

Με τους Niklas Kreutzmann και Joorsi Skade να παίζουν σε σεβαστά επαγγελματικά πρωταθλήματα Δανίας και όχι στο πρωτάθλημα τους στη Γροιλανδία, μένει να δούμε πώς θα τα πάνε στα Island Games. Υπήρξε μια εκστρατεία για μια ομάδα από τη Γροιλανδία να παίξει στα Δανέζικα πρωταθλήματα με τον τρόπο που η Guernsey FC αγωνίζεται στη πυραμίδα του Αγγλικού πρωταθλήματος όμως αυτό μοιάζει απίθανο. Ύστερα αν η Γροιλανδία δυσκολεύεται να στείλει μια ομάδα στα Island Games, υπάρχει μικρή ελπίδα για ένα κλαμπ της Γροιλανδίας να στέλνει ένα ρόστερ 18 άτομα στη Δανία κάθε δεκαπενθήμερο.


Σε μια χώρα όπου το ποδόσφαιρο είναι αδύνατο στο μεγαλύτερο κομμάτι του έτους λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που σημαίνει ότι το γρασίδι δεν μπορεί ακόμα και να μεγαλώσει, η επιρροή του αθλήματος είναι αρκετά εκπληκτική. Όχι μόνο διαθέτει Εθνικά πρωταθλήματα αλλά έχει επίσης και μια Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου.  


Το ποδόσφαιρο έχει πολύ δρόμο για να φτάσει στην απομακρυσμένη Γροιλανδία ωστόσο τουλάχιστον έχει ξεκινήσει το ταξίδι του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: