Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Frank Lampard: Οι "Top 5" στιγμές του στη Chelsea


Δημήτρης Βαρσάνης


Μετά από το αξιοσημείωτo ρεκόρ των 302 γκολ σε 1018 αγώνες σε συλλογικό και σε Διεθνές επίπεδο κατά τη διάρκεια μιας επιφανούς 20ετής επαγγελματικής σταδιοδρομίας, ο Frank Lampard ίσως να είναι έτοιμος να αποσυρθεί με την Chelsea να φέρεται να ενδιαφέρεται να φέρει πίσω το πρώτο σκόρερ όλων των εποχών στο Stamford Bridge είτε ως πρεσβευτή είτε ως προπονητή.

Καθώς ζυγίζει την επόμενη κίνηση του, ας ρίξουμε μια ματιά στις πέντε κορυφαίες στιγμές του Lampard στη καριέρα του.



Η χαρά του τίτλου της Premier League στο Bolton

Ο Jose Mourinho είχε προβλέψει ότι η Chelsea θα κατακτήσει τον τίτλο της Premier League στο Reebok Stadium στο τέλος του Απριλίου του 2005, και οι παίκτες του έφτασαν γεμάτο πίστη παρότι δεν είχε κερδίσει τη Bolton στις έξι προηγούμενες επισκέψεις της στην έδρα της.

Η Chelsea πήγε στους έντεκα πόντους διαφορά με μόλις τέσσερα παιχνίδια να απομένουν και θα είχαν στεφθεί πρωταθλητές πέντε ημέρες νωρίτερα αν η Arsenal δεν επικρατούσε της Tottenham στο Highbury. Κανείς δεν έθετε την τελική έκβαση υπό αμφισβήτηση, ωστόσο μετά από 50 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, οι "μπλε" εξακολουθούσαν να χρειάζονται κάποιον να αδράξουν την ιστορική στιγμή.
 

Ο Lampard έσπασε το αδιέξοδο με μια ώρα να περνά στον αγώνα και ανταμείφθηκε για την αποφασιστικότητά του και την ακρίβεια του: ακολούθησε τη κεφαλιά του Drogba και νίκησε κατά σειρά τους Candela, Ben Haim και ​​Jussi Jaaskelainen. Η Bolton ξεχύθηκε μπροστά ψάχνοντας την ισοφάριση αφήνοντας χώρο στην Chelsea να το εκμεταλλευτεί. Μετά από ένα κόρνερ απομακρύνθηκε η μπάλα και ο Claude Makelele έδωσε στον Lampard γράφοντας ιστορία για τη Chelsea και εξασφαλίζοντας ότι το όνομά του θα είναι για πάντα συνδεδεμένο με αυτό το πρωτάθλημα.




Δεύτερος πίσω μόνο από τον Ronaldinho

Το τέλος του 2005 έφερε την ατομική αναγνώριση που άρμοζε στον ραγδαία βελτιωμένο Lampard. Τον Νοέμβριο τερμάτισε δεύτερος στη ψηφοφορία για τη "Χρύση μπάλα", ενώ τον επόμενο μήνα πήρε την ίδια θέση στον καλύτερο παίκτη της χρονιάς για τη FIFA.

Ισάριθμες φορές νικήθηκε από τον Ronaldinho, έναν "μάγο" της μπάλας που έδινε συνέχεια παραστάσεις στη Barcelona. Ο Lampard τέσσερα χρόνια μετά την άφιξή του στο Stamford Bridge, διεικδικούσε το βραβείο του καλύτερου μέσου του κόσμου.


"Ήταν η  φιλοδοξία μου για να φτάσω στην κορυφή όμως φαινόταν πολύ μακριά όταν ήμουν νεότερος. Όταν ξεκίνησα στην West Ham μου ασκήθηκε κριτική γιατί ο θείος μου ήταν ο προπονητής [Harry Redknapp] και ο πατέρας μου ο βοηθός [Frank Lampard Senior]. Αυτό με έκανε δυνατότερο άτομο και ποδοσφαιριστή. Μου πήρε 10 χρόνια για να απαντήσω στην κριτική μέσα από πολύ σκληρή δουλειά στην προπόνηση και στα παιχνίδια".


Ο Lampard ήταν ο πρώτος σκόρερ της Chelsea κατά την περίοδο 2004/05 με 19 γκολ σε 58 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνα εναντίον της Barcelona, της Bayern Munich, της Manchester United και της Tottenham καθώς και τα δύο ιστορικά του τέρματα απέναντι στην Bolton για να σφραγίσει τον τίτλο της Premier League.




Σκόραρε στο τελικό της Μόσχας

Η κατάκτηση του Champions League είχε γίνει έμμονη ιδέα στο Stamford Bridge και το Μάιο του 2008 η Chelsea πίστεψε για μια στιγμή ότι το κρατούσε στα χέρια της.

Ο Mourinho δεν ήταν πλέον υπεύθυνος αφού έφυγε κάτω από οξείες συνθήκες τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όμως οι παίκτες του πέρασαν την Liverpool για να παίξουν το μεγαλύτερο παιχνίδι στην της ιστορίας τους έως τότε. Στη Μόσχα η κατάκτηση του Champions League για τον ιδιοκτήτη του συλλόγου Roman Abramovich θα είναι ακόμη πιο γλυκιά.


Ένας συναισθηματικός Lampard είχε επιστρέψει από το πένθος του για το θάνατο της μητέρας του για να βάλει ένα ζωτικό πέναλτι στην νίκη της Chelsea με 3-2 επί της Liverpool στο Stamford Bridge στα ημιτελικά και είχε μια παρόμοια επίδραση στον τελικό του Luzhniki.


Η Manchester United πήρε το προβάδισμα με τη κεφαλιά του Cristiano Ronaldo στο 26' και κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου αλλά λίγο πριν πάνε στα αποδυτήρια οι δύο ομάδες, ένα σουτ του Michael Essien  κόντραρε στους Nemanja Vidic και Rio Ferdinand και η μπάλα κατέληξε με ένα περιπετειώδη τρόπο στον Lampard ο οποίος νίκησε τον Edwin van der Sar.


Στη παράταση ίσως η πιο σημαντική στιγμή στην εξέλιξη του αγώνα ανήκε πάλι σε αυτόν με το οριζόντιο δοκάρι πριν πάει το παιχνίδι στα πέναλτι. Ο ίδιος ευστόχησε στην εκτέλεση του όμως το γλίστρημα του John Terry και το χαμένο πέναλτι του Nicola Anelka τους καταδίκασε σε μια σπαρακτική ήττα.




Το θαύμα του Μονάχου

"Unser Stadt, Unser Stadion, Unser Pokal" τα λόγια από το τεράστιο κόκκινο μωσαϊκό που σχηματίστηκε από τους οπαδούς της Bayern Munich πριν από την έναρξη του τελικού του Champions League το 2012 στο Allianz Arena: "Η πόλη μας, το στάδιο μας, το κύπελλο μας".

Η Chelsea ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ παρότι πέρασε την Barcelona του Pep Guardiola με δραματικό τρόπο στα ημιτελικά. Έκτη στην Premier League και χωρίς τον τιμωρημένο αρχηγό της John Terry καθώς και τους Branislav Ivanovic, Ramires και Raul Meireles στο τελικό.


Ο Lampard στα 33 του πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού λόγω της απουσίας του Terry και αγωνιζόταν σε ένα πιο περιορισμένο ρόλο στη βάση της μεσαίας γραμμής της Chelsea. Πέτυχε λιγότερα τέρματα από τη πορεία του έως το τελικό του 2008, όμως και πάλι είχε μια σημαντική συμβολή με τις υπέροχες μπαλιές του στον Ramires στους δύο αγώνες με τη Barcelona.

 
Ακριβώς όπως στη Μόσχα τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο Lampard έβαλε το τρίτο πέναλτι της Chelsea και ο Drogba έβαλε τη σφραγίδα του στο θαύμα της Chelsea στο Champions League.




Η δική του ιστορία στο Villa Park

Τα γκολ έχουν καθορίσει την καριέρα του Lampard και τα περισσότερα τέρματα που έβαλε ενάντια σε αντίπαλο της Premier League ήταν η Aston Villa (13). Τα δύο τελευταία του στο Villa Park το Μάιο του 2013 βοήθησε τη Chelsea να εξασφαλίσει μια θέση στο Champions League με έναν αγώνα να απομένει και να γράψει τη δική του ιστορία στο Stamford Bridge.

Η Chelsea μπήκε σε μπελάδες από το πρώτο ημίχρονο λόγω του γκολ του Christian Benteke και ο Ramires δέχτηκε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα για ένα αδέξιο μαρκάρισμα πάνω στον Gabriel Agbonlahor. Όμως ο αγώνας γύρισε προς όφελος των φιλοξενούμενων όταν ο Benteke επίσης αποβλήθηκε στο 58'.


Η απόδοση του Lampard υπογράμμισε τις ικανότητες που τον έκανε τόσο μοναδικό. Μετά το δοκάρι που σημάδεψε ύστερα από το φάουλ του κατά το πρώτο ημίχρονο έφτασαν το νούμερο 202 και το νούμερο 203 γκολ του με τη φανέλα της Chelsea. Το ρεκόρ του Bobby Tambling ως ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών της Chelsea που ίσχυε για 47 χρόνια το ξεπέρασε ο μεγαλύτερος μέσος ΄της ομάδας στη γενιά του.


"Αυτός είναι ίσως ο καλύτερος παίκτης της ιστορίας της Chelsea" δήλωσε ο Tambling για το διάδοχο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: