Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Kongsvinger: Τα "αγγελούδια" της Νορβηγίας είναι έτοιμα να εκτοπίσουν το "θηρίο" της Rosenborg


Δημήτρης Βαρσάνης


Στις 20 Νοεμβρίου η Kongsvinger (ομάδα δεύτερης κατηγορίας) θα βιώσει την πιο περήφανη στιγμή της στα 124 χρόνια της ιστορίας της, όταν θα αντιμετωπίσει τη Rosenborg στο διάσημο στάδιο του Ullevaal στο Όσλο και θα διεκδικήσει το κύπελλο στο πρώτο της τελικό Νορβηγίας.



Το μέτριο κλαμπ της First Division συναντήθηκε με τη Juventus στο Κύπελλο UEFA το 1993 όμως αυτή η ευκαιρία είναι ακόμη πιο συναισθηματική. Το κύπελλο ήταν πάντα ένας εξαιρετικά δημοφιλής και σημαντικός ανταγωνισμός στη Νορβηγία και το να φτάσει η Kongsvinger σε έναν τελικό ήταν κάτι το αδιανόητο πριν από τρία χρόνια, όταν ο σύλλογος ήταν σε απελπιστικά οικονομική και επαγγελματική κρίση. Ωστόσο δύο ανορθόδοξες αποφάσεις άλλαξαν τα πάντα.





Κατ'αρχάς το 2013 προσφέρθηκαν στον Espen Nystuen οι θέσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Αθλητικού διευθυντή, μια πρωτοφανή κίνηση δεδομένου ότι στα 31 του ήταν ακόμα παίκτης της Lillestrom εκείνη την χρονιά. Γεννημένος στη Κόνγκσβινγκερ, ο Nystuen πέρασε τα πρώτα χρόνια του στο σύλλογο ως μέσος πριν μεταβεί σε μεγαλύτερα πράγματα το 2005. Η επιστροφή του να διεκδικήσει εκ νέου τη φανέλα με το νούμερο "10" (ακόμα κι αν είναι ένας κεντρικός αμυντικός τώρα) ήταν μια τολμηρή απόφαση.




"Το Κόνγκσβινγκερ είναι μια μικρή πόλη και είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με τον άλλο" λέει ο Nystuen και συνεχίζει:"Ο Roy Holth, ο κύριος επενδυτής του συλλόγου ήξερε ότι έχω ακαδημαϊκούς τίτλους στον αθλητισμό της επιστήμης και της οικονομίας και σκέφτηκε ότι ήμουν ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά. Θα μπορούσα να συνέχιζα να παίζω στην πρώτη κατηγορία, όμως ήταν σημαντικό να σκεφτώ μακροπρόθεσμα και μου δόθηκε μια καλή ευκαιρία για να εξασφαλίσω τη καριέρα μου και μετά τη ποδοσφαιρική σταδιοδρομία μου. Επέλεξα να επιστρέψω στην πατρίδα μου και να βοηθήσουν την ομάδα μου που ήταν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση στη δεύτερη κατηγορία".


Έτσι, ενώ εξακολουθεί να παίζει 90 λεπτά σε κάθε παιχνίδι ο Nystuen ξεκίνησε μια επανάσταση στο σύλλογο:"Ως μια μικρή ομάδα πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά για να βρούμε το δρόμο μας" τονίζει:"Εμείς είχαμε ως προτεραιότητα το οικονομικό και αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τους νέους για να αντιστρέψουμε τα πράγματα. Αναπτύξαμε ντόπια ταλέντα αντί να αγοράζουμε παίκτες από αλλού. Εμείς σταματήσαμε να πληρώνουμε μεγάλους μισθούς στους παίκτες, ωστόσο προτιμήσαμε να διαθέσουμε τον προϋπολογισμό μας στο προσωπικό μας, συμπεριλαμβανομένων των προπονητών φυσικής κατάστασης και το σεφ".




Φυσικά, οι αλλαγές δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα αμέσως. Η Kongsvinger υποβιβάστηκε στην Second Division (τρίτη κατηγορία) το 2013, αλλά μέσα σε αυτή τη δυσκολία, μια δεύτερη ασυνήθιστη απόφαση ελήφθη όταν ο σύλλογος προσέλαβε τον άγνωστο 34χρονο προπονητή Luis Berkemeier Pimenta τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ο Pimenta - ο οποίος μιλάει επτά γλώσσες και μετακόμισε στο Λουξεμβούργο στην ηλικία των 5 ετών - ακολούθησε μια μακρά σειρά Πορτογάλων προπονητών οι οποίοι δεν έχουν παίξει ποτέ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένου του Carlos Queiroz, του Jose Mourinho, του Andre Villas Boas και του Leonardo Jardim.


"Κατάλαβα αρκετά νωρίς ότι δεν έχω το ταλέντο να είmαι ένας ποδοσφαιριστής και το όνειρό μου ήταν πάντα να γίνv ένας προπονητής" αναφέρει. Έτσι, σπούδασε προπονητική στη Λισαβόνα και αθλητική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του John Moores στο Λίβερπουλ.


Ενώ στην Αγγλία ο Pimenta συναντήθηκε με δύο νεαρούς Νορβηγούς προπονητές - τον Leif Gunnar Smerud και τον Haakon Lunov - όταν προσχώρησαν στην Honefoss (η οποία είχε ανέβει στη Tippeligaen το 2011), ζήτησαν ο Πορτογάλος να ενταχθεί στο προσωπικό τους. Ο Pimenta, ο οποίος είχε εργαστεί ως βοηθός στην Under 17 της Belenenses και συνέβαλε στην ακαδημία του Queiroz που παρατηρήθηκε ως ένα βήμα προς τα εμπρός.


Τρία χρόνια αργότερα πήρε τη πρώτη δική του δουλειά. Η Kongsvinger τον κάλεσε καθώς ο Nystuen ήταν σε θέση να επιλέξει το δικό του αφεντικό:"Πήραμε ένα ρίσκο στον Luis, αλλά αυτό ήταν στα πλαίσια της στρατηγικής μας. Ψάχναμε για έναν νεαρό και φιλόδοξο προπονητή για τους νέους παίκτες μας», λέει ο Nystuen. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας, μας άρεσε ο τρόπος που σκεφτόταν το ποδόσφαιρο."


«Στο γήπεδο είμαι το αφεντικό του Espen όπως και στο γραφείο είναι το αφεντικό μου», είπε ο Pimenta με ένα χαμόγελο: "Ήταν καλό για μένα να έρθω προς το τέλος της σεζόν 2013 - 2014 όταν δεν είχαμε πιθανότητες ανόδου. Γνώρισα την ομάδα και θέσαμε τις βάσεις για την επόμενη σεζόν μαζί."


Οι συγκεκριμένες βάσεις ήταν καλά χτισμένες. Η Kongsvinger έγινε ασταμάτητη το 2015 κερδίζοντας τον όμιλο της στην τρίτη κατηγορίας με 20 πόντους διαφορά από το δεύτερο και απόλαυσε ένα τέλειο ρεκόρ στην έδρα της. Αυτή τη σεζόν η μετεωρική άνοδος της ομάδας συνεχίστηκε μιας και η Kongsvinger σκόρπισε όλες τις ομάδες της δεύτερης κατηγορίας βάζοντας 56 γκολ σε 30 αγώνες. Τερμάτισε πέμπτη στο πρωτάθλημα αφού ηττήθηκε μόλις δύο φορές από τις αρχές Ιουλίου, πέρασε στα πλέι - οφ ανόδου και έχει μια αξιοπρεπή ευκαιρία να ανέβει ξανά. Ωστόσο το έπραξε και με ένα πολύ όμορφο ποδόσφαιρο που έφερε πολλή υποστήριξη από τους ουδέτερους.



"Ένας από τους στόχους μας ήταν να χτίσουμε μια ταυτότητα. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε διαφορετικά στυλ όμως θέλουμε την μπάλα όλη την ώρα. Είναι σημαντικό να το χαίρονται οι οπαδοί που έρχονται για να μας παρακολουθήσουν" λέει ο Pimenta:"Όταν ήρθα εδώ, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους στις κερκίδες ήταν παλαιότερης γενιάς, εκείνους που θυμούνται τις καλές μέρες τη δεκαετία του '80 και του '90 [όταν πάλευε για το τίτλο της κορυφαίας κατηγορίας της Νορβηγίας]. Τώρα δημιουργούμε μια νέα γενιά οπαδών που τους αρέσει αυτή η ομάδα. "


Παρασκηνιακά το προσωπικό δουλεύει καλά μαζί επίσης. Ο Pimenta και Ο Nystuen συνεργάζονται με τέλεια αρμονία και το γεγονός ότι και οι δύο γεννήθηκαν το 1981 τους επιτρέπει να είναι πιο κοντά στους παίκτες, ενώ ο βοηθός προπονητή Goncalo Pereira είναι μόλις 27.


"Υπάρχει μια μικρή απόσταση μεταξύ των Διευθυντών, των προπονητών και των ποδοσφαιριστών και αυτό συμβάλλει στη δημιουργία φιλίας μέσα στην ομάδα. Δουλεύουμε σε ένα πολύ καλό περιβάλλον" επιμένει ο Nystuen:"Ο Luis έχει ένα μεγάλο ταλέντο προπονητικής, μια σαφή στρατηγική και μια ισχυρή νοοτροπία. Οι προσωρινές αναποδιές δεν τον επηρεάζουν. Είναι ένας επιθετικογενής προπονητής που θέλει να κυριαρχεί σε κάθε παιχνίδι."




Η Kongsvinger μπορεί να πραγματοποιούσε μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα όμως η συγκλονιστική παρουσία της στο κύπελλο ήρθε σαν ένα τεράστιο μπόνους. Συναντήθηκε με ομάδες κατώτερης κατηγορίας σε προγενέστερα στάδια, αλλά κληρώθηκε να παίξει εκτός ενάντια στη Stromsgodet στα ημιτελικά η οποία υποτίθεται ότι θα ήταν το τέλος του δρόμου:"Η Stromsgodset έχει κερδίσει και τους επτά εντός έδρας αγώνες της στα ημιτελικά στην ιστορία της, ενώ η Kongsvinger αποκλείστηκε και στους τέσσερις ημιτελικούς στην ιστορία της, ο τελευταίος εκ των οποίων πριν από 20 χρόνια" αναφέρει ο Pimenta.




Το έργο ήταν τεράστιο όμως κέρδισε με 2-1 και ο νεαρός προπονητής ήταν με δάκρυα στα μάτια μετά το τελικό σφύριγμα:"Αυτό σημαίνει πολλά για όλους μας και για την περιοχή, να κερδίζουμε τόσο δυνατούς αντιπάλους αποδεικνύουμε ότι κάνουμε κάτι σωστό. Να βλέπεις ένα τοπικό αγόρι, τον αμυντικό μέσο Harald Holter να δίνει τη πάσα σε ένα άλλο τοπικό αγόρι, τον δεξιό μπακ Fredrik Palerud ώστε να σκοράρει το πρώτο γκολ ήταν κάτι εκπληκτικό."




Ένα άλλο αστέρι που έλαμψε ήταν ο κεντρικός αμυντικός Adrian Ovlien ο οποίος ήρθε στην αρχική ενδεκάδα το καλοκαίρι, όταν ο Nystuen τραυματίστηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλο έμεινε στον πάγκο για το υπόλοιπο της σεζόν:"Έχω περισσότερο κίνητρο με την δουλειά εκτός γηπέδου στις μέρες μας και είναι καιρός για μένα να κάνω ένα βήμα πίσω" λέει ο Nystuen αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο απόσυρσης του στο τέλος της σεζόν:" Ο Adrian είναι ένα τοπικό παλικάρι. Τον υπογράψαμε το 2013. Ήταν ο αρχηγός της Under 16 της Νορβηγίας και είμαι περήφανος που παίζει τώρα για μας".







Όμως πριν από αυτό ο Nystuen θα ήθελε να διαδραματίσει ένα ρόλο στον ιστορικό τελικό εναντίον της πρωταθλήτριας Rosenborg, παρόλο που ξέρει ότι δεν θα είναι στην αρχική ενδεκάδα:"Ελπίζω η ομάδα να με χρειαστεί στα τελευταία λεπτά και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε το προβάδισμα μας" υποστηρίζει.


Αυτό δεν είναι αστείο. Η Kongsvinger δεν θα αλλάξει το στυλ παιχνιδιού της ενάντια στην ισχυρότερη ομάδα της χώρας και προτίθεται να προσπαθήσεί να πάρει ακόμη και το προβάδισμα. Το αν θα τα καταφέρει θα το διαπιστώσουμε σε πέντε μέρες από τώρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: