Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ralph Hasenhuttl: Ο "θαυματοποιός" που κατευθύνει τη Leipzig σε μεγάλα πράγματα


Δημήτρης Βαρσάνης


Το 2002 ο προπονητής των ρεζερβών της Bayern Munich Hermann Gerland έψαχνε για έναν βετεράνο για να τον βοηθήσει στην ανάπτυξη των νέων.



Πάντα πρόσθετε έναν έμπειρο παίκτη στο ρόστερ του και η επιλογή του ήταν ο Ralph Hasenhuttl. Ο 35χρονος Αυστριακός επιθετικός, ο οποίος έκανε τη μετακίνηση του από τη Greuther Furth μόνο ευχαριστημένος πρέπει να ήταν για να λάβει μια ευκαιρία να γίνει μέρος του μεγαλύτερου συλλόγου στη Γερμανία. Οι Phillip Lahm και Bastian Schweinsteiger ήταν μεταξύ των συμπαικτών πριν μάθει ο φίλαθλος κόσμος ποιοι ήταν.




"Μπορούσα να εμπιστευτώ τον Hasi. Είναι ένα εξαιρετικό πρόσωπο με ένα μεγάλο χαρακτήρα. Είναι πολύ έξυπνος και το φανταζόμασταν ότι θα γίνει ένας προπονητής," δήλωσε ο Gerland για τα δύο χρόνια που πέρασαν μαζί.



Εκείνη την εποχή μάλλον κανείς δεν θα πίστευε ότι ο Hasenhuttl θα βρισκόταν στη κορυφή της Bundesliga και μπροστά από τη Bayern με τη RB Leipzig. Θα περνούσαν τον καθένα για φαντασιόπληκτο αν μη τι άλλο επειδή ο εν λόγω σύλλογος δεν υπήρχε τότε μιας και ιδρύθηκε το 2009.




Η άνοδος της RB Leipzig ήταν εξίσου ραγδαία όπως και εκείνη του προπονητή τους. Συγκροτήθηκε από τους γίγαντες του ενεργειακού ποτού τη Red Bull όμως δεν πρέπει να συγχέεται με τη Lokomotive Leipzig, η οποία έχασε από τον Ajax στο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1987 και έπαιξε στην Bundesliga τη σεζόν 1993-94 όπως και η VfB Leipzig. Οι εμπορικούς λόγοι πίσω από την ομάδα και η έλλειψη μιας κληρονομιάς κάνουν τη Leipzig το πιο κλαμπ στη Γερμανία. Ξεπέρασε ακόμα και τη Hoffenheim που είναι βαθιά αντιπαθής για τον ίδιο λόγο.




Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο πρόσωπο έχει παίξει κάποιο ρόλο στις επιτυχίες και των δύο συλλόγων. Ο Ralf Rangnick κέρδισε δύο διαδοχικές ανόδους με τη Hoffenheim και για ένα σημείο βρέθηκε στην κορυφή της Bundesliga στην πρώτη της χρονιά τη σεζόν 2008-09. Το 2012 εντάχθηκε στο πρότζεκτ της Red Bull το 2012, εποπτεύοντας τη Red Bull Salzburg και τη RB Leipzig ως αθλητικός διευθυντής.




Η Leipzig ανέβηκε στη τρίτη κατηγορία το 2013 και στη δεύτερη το 2014, ωστόσο δεν κατάφερε να κάνει το 3/3 ένα χρόνο αργότερα και ο Rangnick ανέλαβε ως προπονητής τη τελευταία χρονιά. Όταν επιτεύχθηκε η ιστορική άνοδος δεν ήθελε να μείνει στον πάγκο και έπρεπε να βρει τό σωστό διάδοχο. Ο Hasenhuttl ήταν μια φυσιολογική επιλογή γιατί είναι ένας έξυπνος οργανωτής και ένας εμπνευσμένος καθοδηγητής.  Ενας άνδρας που χρειάζονταν να τροφοδοτηθεί στο νεανικό της
ρόστερ.



Είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής όμως η Leipzig χτίζει τα θεμέλια με το σωστό τρόπο. Δεν υπάρχει καμία έλλειψη χρημάτων όμως δεν έχει αγοράσει και πάρα πολλά ακριβά αστέρια, προτιμώντας να διατηρήσει τον αρχικό της πυρήνα ενώ η ομάδα κάνει πρόοδο. Οι μόνες σημαντικές μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι ήταν ο 19χρονος εξτρέμ Oliver Burke από τη Nottingham Forest (15 εκατομμύρια ευρώ), ο 20χρονος επιθετικός Timo Werner από την υποβιβασμένη Stuttgart (10 εκατομμύρια) και τον 21χρονο μέσο Naby Keita από την Red Bull Salzburg (10 εκατομμύρια). Οι περισσότεροι από τους παίκτες πρωταγωνίστησαν στη δεύτερη κατηγορία τη τελευταία χρονιά και χρειάζονταν καθοδήγηση για να κάνουν το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.






Ο Hasenhuttl έχει ένα ιστορικό αυτών των επιτευγμάτων. Στην πραγματικότητα ο ίδιος έχει κάνει θαύματα παντού. Αφού προωθήθηκε από προπονητής των νέων στην πρώτη ομάδα της μικροσκοπικής Unterhaching, την κατεύθυνε στην τρίτη κατηγορία το 2008. Το 2011 ανέλαβε την Aalen που ήταν σε βαθιά κρίση και στη ζώνη του υποβιβασμού στη τρίτη κατηγορία. Κατάφερε να τη σώσει και στη συνέχεια κέρδισε άμεσα την άνοδο στη δεύτερη κατηγορία.


Η ανάκαμψη ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτη στην Ingolstadt η οποία φαινόταν σε απελπιστική κατάσταση στο πάτο του βαθμολογικού πίνακα της δεύτερης κατηγορίας, όταν ο Αυστριακός αντικατέστησε τον Marco Kurtz τον Οκτώβριο του 2013. Εκείνη την χρονιά τερμάτισε άνετα στη μέση της βαθμολογίας και έπειτα κέρδισε μια ιστορική άνοδο στην Bundesliga για πρώτη της φορά το 2015. Ομως δεν είναι μόνο αυτό, καθώς ο Hasenhuttl τους έκανε εξαιρετικά δύσκολο να νικηθούν στην κορυφαία κατηγορία.





Μόνο η Bayern, η Dortmund και η Leverkusen δέχτηκαν λιγότερα τέρματα από την Ingolstadt τη τελευταία χρονιά. Η μικρή Βαυαρική ομάδα δέχτηκε μόλις 42 γκολ και ξεκίνησε τη σεζόν με τέσσερα Clean Sheet σε πέντε αγώνες. Κινούνταν πολύ χωρίς την μπάλα και πίεζαν τους αντιπάλους τους σε όλο το γήπεδο. Η επίθεση δεν ήταν ιδιαίτερα παραγωγική - πέτυχε μόνο 33 γκολ - όμως αυτό ήταν αρκετό για να κερδίσει δέκα παιχνίδια και δεν βρέθηκε ποτέ σε κίνδυνο να υποβιβαστεί.







Ο Hasenhuttl είναι ο πιο διασκεδαστικός λόγος για να τους παρακολουθήσεις. Αγαπά να κάνει ένα show και ζει την κάθε στιγμή του παιχνιδιού. Αποκόμισε το παρατσούκλι ο "Αλπικός Klopp" και οι παίκτες τον λατρεύουν όπως ακριβώς και εκείνοι το προπονητή της Liverpool. Είναι έτοιμοι να τον ακολουθήσουν τυφλά σχεδόν κυριολεκτικά. Πριν από κάθε αγώνα ο Hasenhuttl ζητά από όλους να σταθούν σε έναν κύκλο, κλείνουν τα μάτια τους και ακούν την ομιλία του.



Οι μεθόδοι
του λειτουργούν τέλεια. Οι νεοφώτιστοι δεν περίμεναν να παλέψουν για τη παραμονή, αλλά ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα είναι η πρώτη νεοφώτιστη ομάδα που θα είναι αήττητη ύστερα από τους 11 πρώτους αγώνες της. Στο πρώτο της αγώνα θα μπορούσε να χάσει εύκολα από τη Hoffenheim όμως ο Marcel Sabitzer έβαλε το γκολ της ισοφάρισης τη τελευταία στιγμή. Η πορεία είχε αρχίσει και τώρα μετράει οκτώ νίκες και τρεις ισοπαλίες.




Στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα τους ο Hasenhuttl κέρδισε κατά κράτος στη μάχη των πάγκων τον Thomas Tuchel και νίκησε με 1-0 τη Borussia Dortmund η οποία είχε κάνει μόνο ένα σουτ στο στόχο. Η αμυντική οργάνωση ήταν πάντα το ισχυρότερο σημείο του Αυστριακού και αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι ιδανικός για να δουλέψει κάτω από τον Αθλητικό Διευθυντή του. Ως προπονητής ο Rangnick του άρεσε να επιτίθεται - ίσως να θυμάστε τη συναρπαστική νίκη με 5-2 της Schalke επί της Inter στο Giuseppe Meazza στο Champions League το 2011 - όμως οι ομάδες πολύ συχνά δεν αμύνονταν σωστά. Με τον Hasenhuttl στον πάγκο η Leipzig είναι υπεροχή και στα δύο άκρα.






Σταθερή στην αμυντική γραμμή, εφευρετική στην επίθεση και θανατηφόρα στις αντεπιθέσεις, η θέση της στην κορυφή δεν είναι λανθασμένη. Ο Hasenhuttl έχει καταφέρει να βελτιώσει τους παίκτες του και σημειώνουν πρόοδο σε εβδομαδιαία βάση. Το "θαύμα" της Σουηδίας Emil Forsberg πραγματοποιεί μια εκπληκτική σεζόν με πέντε γκολ και πέντε ασίστ. Ο ταχύτατος Werner ανθεί επίσης με πέντε γκολ. Ο Naby Keita είναι ένας εξαιρετικός ντριμπλέρ και επίμονος κεντρικός μέσος.






Στην άμυνα ο 31χρονος κεντρικός αμυντικός Marvin Compper είναι ο ηγέτης και φέρνει έναν ακόμα κρίκο από τη Hoffenheim όντας μέρος εκείνης της πρώτης καταπληκτικής σεζόν το 2008-09. Στο τέλος η Hoffenheim τερμάτισε έβδομη εκείνη τη χρονιά και η Leipzig μπορεί μόνο να είναι ευχαριστημένη με ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αλλά προς το παρόν δεν έχει κανένα λόγο να μην ονειρεύεται και κάτι μεγαλύτερο. 


Εν τω μεταξύ ο εξαιρετικός προπονητής τους φτιάχνει το δικό του όνομα. Μην εκπλαγείτε αν ο Hasenhuttl επιστρέψει μια μέρα στην Bayern ως προπονητής, ειδικά αν οι Lahm και Schweinsteiger - οι οποίοι έπαιξαν μαζί του όντας έφηβοι και γνωρίζουν τις προσωπικές του ικανότητες πολύ καλά - επιστρέψουν και αυτοί από τη πλευρά τους σε διάφορα πόστα του συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια: