Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Guardian North 16: Βρετανοί και Ιάπωνες σε κοινούς αιθέρες


Για πρώτη φορά από το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, Βρετανοί πιλότοι θα αντιμετωπίσουν Ιάπωνες ομολόγους τους. Οι δύο αεροπορικές δυνάμεις, η Royal Air Force και η Koku Jieitai (Japan Air Self Defense Force) θα συμμετάσχουν σε κοινή αεροπορική άσκηση στην Αεροπορική Βάση Misawa στη βόρεια Ιαπωνία. Είναι η πρώτη φορά που η ιαπωνική πολεμική αεροπορία θα εκπαιδευτεί με κάποιον εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατα την διάρκεια της άσκησης Guardian North 16, 4 βρετανικά Typhoon Eurofighters υποστηριζόμενα απο ένα αεροσκάφος υποστήριξης C-17 ήρθαν αντιμέτωπα με ιαπωνικά F-15 και Mitsubishi F-2.

Στόχος της άσκησης είναι η βελτίωση των αεροπορικών τακτικών και επίγειας υποστήριξης με σκοπό την αντιμετώπιση των πολεμικών αεροποριών της Ρωσίας και της Κίνας . Να σημειωθεί πως τόσο η RAF  όσο και η Koku Jieitai έχουν αντιμετωπίσει την ρωσική αεροπορία σε συνθήκες αναχαιτίσεων.


Επίσης, η Ιαπωνία είναι πολύ θορυβημένη με την συνεχή προσπάθεια του Πεκίνου να αναπτυχθεί και να κυριαρχήσει στην Νότια και Ανατολική κινεζική θάλασσα όπου υπάρχουν πολλά ιαπωνικά νησιά και νησίδες και θεωρεί οτι μια τετοια σύμπραξη με την βρετανική αεροπορία την διασφαλίζει μια ισχυρή αίσθηση ασφαλείας. Επίσης μεσω αυτής της άσκησης η Βρετανία θέλει να δείξει οτι επιστρέφει στα παλιά αυτοκρατορικά της μέρη

Επιπλέον, μέσω αυτής της άσκησης παίρνει μαι καλή γεύση απο τις δυνατότητες ενώς προηγμένου μαχητικού. Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να δαπανήσει το ποσό των 40 δις. ώστε να αντικαταστήσει τα Mitsubishi F-2 με ενα μαχητικό πέμπτης γενεάς. Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι το Eurofighter και το F-22 Raptor.

Την άσκηση παρακολούθησε και ο Ιάπωνας υπουργός αμύνης Tomomi Inada μαζί με τον Βρετανό και Ιάπωνα ομόλογό του Αρχηγό ΓΕΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Ιαπωνίας αντίστοιχα, Πτεράρχους Sir Stephen Hillier και Yoshiyuki Sugiyama.


Δεν υπάρχουν σχόλια: