Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Το μοναδικό πρωτάθλημα στα πανέμορφα Νησιά Σίλι


Δημήτρης Βαρσάνης


Τα Νησιά Σίλι είναι ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται 28 μίλια νότια της Κορνουάλης με πέντε κατοικημένα νησιά - το St Mary's, το Tresco, το St Martin's, το St Agnes και το Bryher - δημιουργώντας ένα συνολικό πληθυσμό των 2.200 ατόμων.  



Τα Νησιά Σίλι είναι τακτικά επιρρεπή σε ακραίες καιρικές συνθήκες και έχουν πληγεί από άγριες​​θύελλες το χειμώνα και ακραίες βροχοπτώσεις σε άλλες περιόδους του έτους. Η έλλειψη ενός λυκείου σήμαινε ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων τείνουν να φεύγουν από τα Νησιά και αυτό συμβάλλει στο χαμηλό πληθυσμό τους. Παρά αυτό το γεγονός τα Νησιά Σίλι έχουν το δικό τους πρωτάθλημα αν και μάλλον το πιο περίεργο.



Η Football League των Νησιών Σίλι αρχικά αποτελούνταν από τέσσερις ομάδες, δύο από το St Mary's, ένα από το Tresco και ένα από το St Martin's. Όμως καθώς περνούσαν τα χρόνια και ένας μεγάλος αριθμός νέων μετακινούνταν από τα Νησιά για μια αναζήτηση εργασίας, το πρωτάθλημα συρρικνώθηκε και από τη δεκαετία του '50 μόλις δύο ομάδες παρέμειναν, και οι δύο από το νησί του St Mary's. Το πρωτάθλημα ήταν ανανεωμένο τη δεκαετία του '80 με δύο νέες ομάδες να αναδύονται. Οι Garrison Gunners και οι Woolpack Wanderers για να αντικαταστήσουν τις ομάδες του St Mary's.




Η Football League των Νησιών κίλι συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, με μόλις δύο ομάδες να παίζουν στο γήπεδο των Gunners κάθε Σάββατο σε όλη την σεζόν των 18 αγωνιστικών συνολικά. Οι συγκεκριμένες ομάδες παίζουν επίσης για το Wholesalers Cup και το Foredeck Cup όπως διεκδικούν και το Charity Shield πριν από την έναρξη της σεζόν.




Με ένα πρωτάθλημα που χαρακτηρίζεται μόνο από δύο συλλόγους θα ήταν εύκολο να υποθέσουμε ότι πρόκειται για μια βαρετή και απεγνωσμένη υπόθεση, αλλά ο Πρόεδρος της St Mary's FC Martin Tomkinson υποστηρίζει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.


"Υποθέτω ότι οι άνθρωποι που το βλέπουν από το εξωτερικό θα μπορούσα να πουν ότι είναι βαρετό όμως εμείς δεν το βλέπουμε έτσι. Πάντα μιλάμε για πόντους, για κλειστά παιχνίδια και μερικές φορές για μεγάλα σκορ. Είμαστε ανταγωνιστές και εχθροί για 90 λεπτά και έξω από αυτό συνάδελφοι και φίλοι. Δουλεύουμε σκληρά και παίζουμε σκληρά. Οπότε όχι, δεν νομίζω ότι είναι βαρετό".




Η St Mary's FC είναι η αντιπροσωπευτική πλευρά του νησιού, ένα μίγμα των Garrison Gunners και των Woolpack Wanderers. Είναι επίσης ένα διοικητικό όργανο που οργανώνει το ποδόσφαιρο στα νησιά. Ο Πρόεδρος Tomkinson αναγνωρίζει τα προβλήματα στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα, αλλά πιστεύει ότι - αν και υπάρχει έλλειψη νεαρών ποδοσφαιριστών - το πρόβλημα δεν είναι πολύ σοβαρο:"Έχουμε ένα μίγμα από 16 έως 60 ετών, ο πρώην μας Chas Wood έπαιζε τακτικά μέχρι τα 70 του, οπότε ελπίζω το πρωτάθλημα να διαρκέσει για πολλά χρόνια στο μέλλον."




Ο Tomkinson συμπληρώνει ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο να λάβει μέρος στα Island Games με μια συνδυασμένη ομάδα ποδοσφαίρου, όχι όμως και τόσο σοβαρά: "Το πρότυπο του πρωταθλήματος αφορά μόνο το πρωτάθλημα της Κυριακής, έτσι ώστε τα Island Games μπορεί να είναι λίγο υπερβολικά υψηλά για εμάς, αλλά έχουμε σκεφτεί την ιδέα να παίξουμε κόντρα σε ομάδες από τα νησιά της Μάγχης ενώ θα βρισκόμαστε σε περιοδεία κάποια στιγμή. "


Η Football League των Νησιών Σίλι φέρεται να είναι η μικρότερη στον κόσμο, αλλά διατηρεί τη θέση της ως ένα από τα πιο εκλεκτά και συναρπαστικά αθλητικά γεγονότα των νησιών. Οι αναμετρήσεις των Garrison Gunners κόντρα στους Woolpack Wanderers φαίνεται να είναι εξαιρετικά βαρετές όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δύο ομάδες που υποφέρουν κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου παίζοντας κάθε αγώνα στο γήπεδο των Gunners, το οποίο είναι σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός βράχου καταφέρνοντας να κάνουν κάθε αγώνες ενδιαφέροντες. Πρόσφατα ειπώθηκε ότι το εν λόγω πρωτάθλημα προσπαθει να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ωστόσο ο Tomkinson το απορρίπτει αυτό με ένα γέλιο.

 
Με μόλις δύο κλαμπ στο πρωτάθλημα, άλλο ένα θα μπορούσε να ενταχθεί σε αυτό; σύμφωνα με τον Martin Tomkinson μοιάζει σχεδόν αδύνατο:"Οι εποχές αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο. Μια χρονιά μπορούμε να έχουμε ένα ρόστερ αποτελούμενο από 18 ποδοσφαιριστές και την επόμενη να δυσκολευόμαστε να μαζέψουμε έντεκα. Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν. Αποσύρσεις, τραυματισμοί, οικογενειακοί δεσμοί, δεσμεύσεις εργασίας και ούτω καθεξής επηρεάζουν τους αριθμούς. Έτσι αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δω και άλλες ομάδες να μας ενώνουν όμως δεν είμαστε και ενάντια σε αυτή την ιδέα".




Το ποδόσφαιρο στα νησιά Σίλι ωστόσο εξακολουθεί να προσβλέπει σε πολλά: οι νεαροί που συμμετέχουν προς το παρόν στο ποδόσφαιρο των Νησιών, λαμβάνουν κατά καιρούς προπονήσεις στη Plymouth όντας τόσο κοντά διατηρώντας μια υγιή σχέση με την κοινότητα. Το πρωτάθλημα, αν και πολύ μικρό συνεχίζει να παρέχει μια συναρπαστική και ευχάριστη διέξοδος για τους ανθρώπους των Νησιών Σίλι να απολαύσουν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου.


Όσο για το μέλλον δεν είναι σαφές. Οι αριθμοί συρρίκνωσης των νέων θέτουν ένα πρόβλημα και η έλλειψη ενδιαφέροντος το άλλο. Το ποδόσφαιρο έχει διανύσει πολύ δρόμο για τα Νησιά Σίλι, αλλά πρέπει να γίνει δεκτό ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ένα άλλο πρωτάθλημα πέντε νησιών γιατί ο πληθυσμός των πέντε νησιών είναι μικρότερος από ό, τι στο παρελθόν. Ο Tomkinson υπαγορεύει ότι δεν είναι στο χέρι του καθώς και άλλα παλαιότερα μέλη του πρωταθλήματος να ονειρεύονται το μέλλον:"Τα ανώτερα μέλη του συλλόγου θέλουν μόνο να επιβιώσει και να συνεχίσει το πρωτάθλημα. Οι ελπίδες και τα όνειρα ανήκουν στους νέους. ίσως θα μπορούσαμε να εισέλθουμε στο FA Cup;"


Έτσι για τώρα, ο Martin Tomkinson και η Football League των Νησιών Σίλι δεν έχουν καμία πρόθεση να πραγματοποιήσουν μια παρόμοια πορεία με τη Guernsey FC που σήμερα παίζει στη πυραμίδα του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Απλά επιθυμούν να συνεχίσουν να είναι μάρτυρες της ανάπτυξης του ενθουσιασμού και του ποδοσφαίρου στα νησιά.


Δεν πειράζει πραγματικά αν ή όχι άλλη μια ομάδα ενταχθεί ποτέ στο πρωτάθλημα των δύο ομάδων, ή αν ή όχι τα Νησιά Σίλι παράξουν ένα ποδοσφαιριστή στη Premier League. Το γεγονός που κάνει τη Football League των Νησιών Σίλι τόσο μαγική και μαγευτική είναι η μοναδικότητά του. Αυτό είναι το μικρότερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη γη και δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: