Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Thain Wendell MacDowell: Ενας Καναδός Ράμπο του Α΄ παγκοσμίου πολέμου


Ο Thain Wendell MacDowell γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1890 στη Lachute του Κεμπέκ του Καναδά και πριν καταταχθεί αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο με πτυχίο Bachelor of Arts. Στον καναδικό στρατό καταταχθηκε στο σώμα εκπαίδευσης αξιωματικών του καναδικού στρατού και αποφοίτησε με τον βαθμό του ανθυπασπιστή ενω ήδη ήταν στο πανεπιστήμιο και μετά την αποφοίτησή του, εντάχθηκε στο 38th (Ottawa) Canadian Battalion.

Τη βάπτιση του πυρός την πηρε στην πιο αιματηρή μάχη του Α' παγκοσμίου πολέμου, στην Μάχη του Σόμ η οποία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, 1916, και έληξε στις 18 Νοεμβρίου. Κατα μια φάση αυτής της πολύμηνης μάχης, στην μαχη του Ancre, ο MacDowell έκανε και την εμφάνισή του στην στρατιωτική ιστορία.

Στις 13 Νοεμβρίου, οι Βρετανοί επιτέθηκαν κατά των Γερμανών στην κοιλάδα του Ancre - ελπίζοντας να ενισχύσουν με μια νίκη το ηθικό  τους και επιτέλους να αποκτήσουν περαιτέρω έδαφος. Το 4ο καναδικό σύνταγμα είχε ήδη λάβει τη καταλάβει την κύρια γερμανική τάφρο (η Regina) στις 11 Νοεμβρίου, παίρνοντας  πάνω από χίλιους  Γερμανούς  αιχμαλώτους.

Ο επόμενος στόχος ήταν το γερμανικό χαράκωμα Desiré. Η επίθεση των Αγγλο - Καναδών ξεκίνησε κατα της 6:10 π.μ. της 17ης Νοεμβρίου κάτω απο βροχή και μερική ομίχλη. όταν οι στρατιώτες διέσχιζαν την No man’s land η βροχή έγινε χιονόνερο πράγμα που έκανε δυσχερή την περαιτέρω κίνηση των αγγλοκαναδικών λόχων, μερικοί λόχοι γύρισαν πίσω, άλλοι χάσανε τον προσανατολισμό τους και αλλοι συνέχισαν κανονικά την επιθετική τους κίνηση. Ένας απο τους τελευταίους ήταν ο λόχος του  MacDowell.

Ξαφνικά απο τρεις φωλιές πολυβόλων τρια γερμανικά πολυβόλα άρχισαν να κροταλίζουν, ο Thain κατάφερε να αποφύγει τις ριπές των δύο αλλα μια ριπή απο το τρίτο τον πέτυχε στο αριστερό του χέρι. Αυτός ο τραυματισμός δεν τον αποθάρρυνε και συνέχισε την κίνησή του προς το γερμανικό χαράκωμα. Ένας Γερμανός στρατιώτης, προσπαθούσε να βρει κάποιον στρατιώτη του εχθρού να πυροβολήσει, όταν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Thain. Ο τελευταίος του έδωσε μια κλωτσιά στο πρόσωπο που τον έριξε κάτω και στην συνέχεια τον πυροβόλησε. Στην συνέχεια δέχτηκε την επίθεση άλλων τριων Γερμανών τους οποίους κατάφερε να νικήσει σε μια μάχη σώμα με σώμα στο στενό χώρο του γερμανικού χαρακώματος. Αυτο το σύντομο περιστατικό έπεισε τους 53 άλλους Γερμανούς στρατιώτες να παραδοθούν κατι που συνδυάστηκε και απο την άμεση άφιξη των υπόλοιπων Καναδών στρατιωτών.

Στην συνέχεια μεταφέρθηκε πίσω στην Μεγάλη Βρετανία για να επουλωθούν τα τραύματά του και του αποδόθηκε το μεταλλειο διακεκριμένων πράξεων.

Επόμενη αποστολή για τον Καναδό Ράμπο ήταν στην Γαλλία, στο Vimy στο  Pas-de-Calais. Εκεί οι Γάλλοι στοχεύανε να διαρρήξουν τις γερμανικές θέσεις στην Aisne, οπότε χρειάζονταν να στρέψουν αλλου την προσοχή των Γερμανών.

Το ύψωμα 475 δεσπόζει στην γύρω περιοχή και επι δύο χρόνια το κατέχουν πέντε γερμανικά συντάγματα αποτελώντας την ραχοκοκαλιά των Γερμανών στην περιοχή. Βρετανοί και Γάλλοι έχασαν αυτα τα δύο χρόνια χιλιάδες άνδρες προσπαθώντας να το καταλάβουν και ήταν η σειρά των Καναδών να προσπαθήσουν. Έτσι, στις 8-9 Απριλίου του 1917, 97.000 Καναδοί υπο την ηγεσία του αντιστράτηγου Sir Julian Byng, τις 5:30 το πρωί ετοιμάστηκαν να επιτεθούν στο ύψωμα.

Την αρχή έκανε ένας σφοδρός βομβαρδισμός απο 983 βαριά πυροβόλα, οβιδοβόλα και όλμους που σφυροκοπούσαν την κορυφογραμμή ενώ είχε ηδη ξεκινήσει η κίνηση των πεζοπόρων τμημάτων.Το τάγμα του ΜακΝτάουελ είχε αναπτυχθεί για να καταλάβει τον λόφο 145 - που ονομάζεται επίσης "σπυράκι.". Με το πυρά πυροβολικού να συνεχίζονται και από τις δύο πλευρές, έφτασε στην πρώτο εχθρό τάφρο λίγο πριν την αυγή ... 50 μίλια δεξιά του αρχικού στόχου του.

Αποκομμένος απο την διμοιρία του και με μόνο δυο στρατιώτες, τους James T. Kobus και Arthur James Hay, ο Καναδός ανθυπασπιστής δεν δίστασε καθόλου, εκκαθάρισε δυο φωλιές πολυβόλων με την χρήση χειροβομβίδων. Στο χαράκωμα υπήρχε ενα βαθύ καταφύγιο, αφου εξασφάλισε το υπόλοιπο χαράκωμα, φώναξε προς την είσοδο του καταφυγίου οσοι ήταν μεσα να παραδοθούν, οταν δεν έλαβε απάντηση αποφάσισε να πάει ο ίδιος να ελέγξει.

Αφού κατέβηκε τα 52 σκαλιά που ένωναν την το καταφύγιο με την επιφάνεια ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο μέσα στο μισοφωτισμένο καταφύγιο με Πρώσσους στρατιώτες. Χωρίς χρονοτριβή τους κάλεσε να παραδοθούν, όταν είδε οτι οι Πρώσοι κωλυσιεργούν και μερικοί φαινόταν πως κατι ετοιμάζουν φώναξε προς τους αλλους δυο στρατιώτες του που ήταν πάνω να ανατινάξουν το καταφύγιο με αυτόν μέσα!

Στο άκουσμα αυτής της διαταγής οι Πρώσοι συμφώνησαν να παραδοθούν και ανα ομάδες των 12 ανέβηκαν στην επιφάνεια. Έτσι παραδόθηκαν σε τρεις Καναδούς 78 Πρώσοι. Η πρώτη δωδεκάδα παραδόθηκε οταν όμως ανέβηκε και η δεύτερη και οι Πρώσοι είδαν οτι μόνο δυο Καναδοι τους φύλαγαν, ένας Πρώσος αποπειράθηκε να πάρει ενα τουφέκι. Αμέσως ομως βρέθηκε νεκρός απο το όπλο ενός των δυο Καναδων. Ευτυχώς μια ομάδα 15 Καναδών ήρθε να τους συνδράμουν κάποια στιγμή.



Γι α αυτή του την πράξη ο MacDowell παρασημοφορήθηκε με τον Σταυρό της Βικτωρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: