Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Ligue 1: Monaco και Nice προσθέτουν ανταγωνισμό στη PSG για τη κούρσα του τίτλου


Δημήτρης Βαρσάνης


Στην Ligue 1, οι χρονιές έρχονται και παρέρχονται όμως είναι πολύ σπάνια οι ίδιες. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αναμενόμενο με την PSG να κατακτά το πρωτάθλημα σε καθεμία από τις τέσσερις τελευταίες σεζόν, αλλά μέχρι τον Μάιο κάθε χρόνος φέρνει μια καινοτομία και εκπλήξεις. Μερικές φορές ακόμη και μια κούρσα για το τίτλο.



Μετά από 14 αγώνες πρωταθλήματος έως τώρα με την μεσοβδόμαδη αγωνιστική να διεξάγεται τώρα, τρεις ομάδες βρίσκονται σε απόσταση ενός βαθμού. Η Nice είναι η πρωτοπόρος μαζί με τη Monaco (ένα παιχνίδι περισσότερο) με τους ίδιους βαθμούς και τη PSG ένα βαθμό πίσω τους στη δεύτερη θέση. Ότι η Nice είναι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα σε αυτό το στάδιο είναι ήδη αξιοσημείωτο. Η "Γαλλίδα Leicester" εκπλήσσει τους πάντες με το ελκυστικό ποδόσφαιρο της, τις έξυπνες μεταγραφές της (Dante, Younes Belhanda, Dalbert Henrique), τα νεαρά ταλέντα της (ο αμυντικός Malang Sarr, ο μέσος Wylan Cyprien, ο πλέιμεικερ Vincent Koziello και ο επιθετικός Alassane Plea) και την αγορά του Mario Balotelli, ο οποίος έχει παίξει μόνο έξι φορές στη Ligue 1 μέχρι τώρα ωστόσο έχει ήδη έξι γκολ και συμπεριφέρεται σαν ένας σωστός ηγέτης.




Η Nice τερμάτισε τέταρτη την περασμένη σεζόν όμως έπρεπε να ξαναχτίσει τα πάντα, αφού έφυγε ο Claude Puel για τη Southampton και τρεις από τους καλύτερους παίκτες της (ο Hatem Ben Arfa στη PSG, ο Nampalys Mendy στη Leicester και ο Valery Germain γύρισε στη Monaco μετά το τέλος του δανεισμού του). Ωστόσο έχει αψηφήσει όλες τις πιθανότητες μέχρι στιγμής ακόμη και αν έχει κερδίσει μόνο μία φορά στα πέντε τελευταία παιχνίδια της σε όλες τις διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου της πρώτης ήττα της στο πρωτάθλημα από τη Caen (1-0) λίγο πριν από τη Διακοπή για τις Εθνικές και  το 1-1 στην έδρα της κόντρα στη Bastia την Κυριακή.


Καθώς προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τη PSG στο Parc des Princes σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, τα καλά νέα για αυτούς είναι ότι στο υπόλοιπο της σεζόν δεν θα αγωνίζονται στο Europa League. Ετσι θα είναι σε θέση να επικεντρωθούν αποκλειστικά και μόνο στις εγχώριες υποχρεώσεις τους, παίζοντας μόνο μια φορά την εβδομάδα ενώ η PSG και η Monaco ίσως να φτάσουν και πιο μακριά στο Champions League.


Για τους γαλλικούς συλλόγους και ειδικά για ομάδες όπως η PSG και η Monaco το Champions League είναι πάντα η απόλυτη δοκιμασία. Αυτές οι δύο ομάδες είναι πάντα δυνατές στη χώρα τους όμως στην Ευρώπη επικρατεί μια διαφορετική κατάσταση.





Η Monaco απέκλεισε τη Tottenham από το Champions League. Τα "σπιρούνια" μπορεί να είχαν άσχημες επιδόσεις στη φάση των ομίλων, αλλά πριν από τη δεύτερη ήττα τους κόντρα στην ομάδα του Πριγκιπάτου την περασμένη εβδομάδα ήταν ακόμα αήττητοι στην Premier League (αναμφισβήτητα το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο) και επίσης η καλύτερη άμυνα. Η Monaco κυριάρχησε από την αρχή μέχρι το τέλος του αγώνα και θα μπορούσε να βάλει και τέσσερα γκολ τη προηγούμενη εβδομάδα, που αποδεικνύει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.



Η Monaco είναι η πιο διασκεδαστική ομάδα στην Ευρώπη, πετυχαίνοντας τρία γκολ ανά παιχνίδι στο πρωτάθλημα (43 σε 14 αγώνες). Αν προσθέσετε τα 15 που έχει δεχτεί είναι η ομάδα που παράγει τα περισσότερα γκολ (υπέρ και κατά) ανά παιχνίδι αυτή τη σεζόν. Μία τεράστια αλλαγή για το προπονητή της Leonardo Jardim, ο οποίος δέχτηκε έντονη κριτική για το αμυντικό στυλ του τις δύο τελευταίες χρονιές. Ο σχηματισμός του 4-4-2 είναι μια ομορφιά: ο Thomas Lemar και ο Bernardo Silva είναι πολύ καλοί στα "φτερά", ενώ ο Tiemoue Bakayoko είναι ένας βράχος στη μεσαία γραμμή. Έχει επίσης δύο πολύ επιθετικογενή μπακ στα πρόσωπα των Djibril Sidibe και Benjamin Mendy.


Αμυντικά οι Μονεγάσκοι δεν είναι τόσο σταθεροί όσο άλλοτε, αλλά ο Kamil Glik ο οποίος αποκτήθηκε από τη Torino τον περασμένο Ιούλιο έχει φέρει πολλή χάλυβα. Πάνω από όλα αυτά ο Falcao έχει αρχίσει να σκοράρει και να είναι και πάλι καθοριστικός. Για πρώτη φορά κατάφεραν να κρατήσουν τους καλύτερους παίκτες τους το περασμένο καλοκαίρι και πρόσθεσαν ποιότητα. Διαθέτουν μεγάλη εμπιστοσύνη και ορμή που στους μόνο δύο αγώνες που ηττήθηκαν σε όλη τη σεζόν (στη Νίκαια και στην Τουλούζη) οφείλονταν περισσότερο στο κομμάτι του εφησυχασμού. Εάν δεν είστε ρομαντικοί και δεν πιστεύετε στο παραμύθι της Nice, τότε βάλτε τη πίστη σας στη Monaco για να κοντράρει τη PSG σε όλη τη διαδρομή για τον τίτλο αυτή τη σεζόν.




Όμως για άλλη μια φορά η PSG είναι η ομάδα που πρέπει να κερδίσει κάποιος. Η Lyon τη πολέμησε παροδικά και η Marseille τη πρόσφερε μια καλή μάχη για έξι μήνες όμως κανείς δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον απίστευτο ρυθμό των Παριζιάνων την περασμένη σεζόν. Δεν υπήρξε ποτέ καμία αγωνία. Αυτή η χρονιά είναι διαφορετική. Η Monaco έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο, η Nice θα προσπαθήσει να μείνει στην κορυφή για όσο το δυνατόν περισσότερο και η PSG θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να κατακτήσει ένα πέμπτο συνεχόμενο πρωτάθλημα.




Δεν είναι έκπληξη να καταλάβουμε γιατί η PSG δεν πραγματοποιεί τις εμφανίσεις τη σεζόν 2015-16. Ο Zlatan Ibrahimovic ήταν μια τεράστια απώλεια και η ομάδα έπρεπε να μάθει πώς να παίζει χωρίς αυτόν μετά από τέσσερα χρόνια της πλήρης εξάρτησης του. Η ομάδα έπρεπε επίσης να προσαρμοστεί στις μεθόδους του Unai Emery, καθώς ο νέος προπονητής είναι μια πλήρη αντίθεση του Laurent Blanc. Λιγότερο κατοχή περισσότερο transition game είναι ο τρόπος του Emery, αλλά δεν είναι εύκολο να αλλάξει τον τρόπο που έχουν συνηθίσει να σκέφτονται και να παίζουν οι Thiago Motta και Marco Verratti.


Πρόκειται να πάρει κάποιο χρόνο όμως στα τελευταία παιχνίδια το νέο look της PSG μοιάζει και πάλι ισχυρό. Ο Edinson Cavani βάζει γκολ (18 σε 17 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις) και η PSG κυριάρχησε και στους δύο αγώνες της κόντρα στην Arsenal παρότι πήρε μόνο δύο ισοπαλίες. 

Η PSG παραμένει το φαβορί για τον τίτλο όμως η Monaco και η Nice πρόκειται να κάνουν συναρπαστική τη κούρσα για το τίτλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: