Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Assyriska FF: Η κοινότητα των Ασσυρίων στη Σουηδία


Δημήτρης Βαρσάνης


Το Σέντερτελγε είναι μια βιομηχανική πόλη που απέχει 19 μίλια από τη Στοκχόλμη και έχει πληθυσμό 86.000 κατοίκους.  



Ωστόσο η ενδιαφέρουσα πτυχή αυτής της Σουηδικής πόλης είναι ότι το 44% των κατοίκων του Σέντερτελγε έχουν αλλοδαπή καταγωγή (η πρώτη πεντάδα είναι το Ιράκ, η Φινλανδία, η Συρία, η Τουρκία και ο Λίβανος - με πολλούς να εκμεταλλεύονται την ραγδαία αυξανόμενη ανάγκη για ένα εργατικό δυναμικό στη Σουηδική εμπορική κατασκευαστική φορτηγών Scania AB και στη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Astra Zeneca.

Οι Ασσύριοι - απόγονοι ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο - οδηγούνται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των μεταναστών από αυτές τις χώρες στο Σέντερτελγε. Όλα ξεκίνησαν με τη Γενοκτονία των Ασσυρίων στις αρχές της δεκαετίας του 1900, όταν η επίδραση των Ασσυρίων - που ασκούν κατά κύριο λόγο το Χριστιανισμό - υπήρξαν θύματα διώξεων υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία.


Με τον καιρό παρόμοια εχθρότητα διαπιστώθηκε στον πληθυσμό κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, όπως η σφαγή στο Σιμέλε του Ιράκ, η Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν, η Κουρδική γενοκτονία στο Ιράκ και οι πιο πρόσφατες θρησκευτικές διώξεις σε όλο το Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία. Αυτό οδήγησε σε αύξηση της μετακίνησης κατά μήκος των συνόρων με σημαντικό αριθμό Ασσυρίων να αναζητούν καταφύγιο στο Σέντερτελγε.




Ακριβώς όπως η Παλαιστινιακή διασπορά στο Σαντιάγο της Χιλής προκάλεσε την CD Palestino, μια παρόμοια πρωτοβουλία αναλήφθηκε από την Assyriska Föreningen στο Σέντερτελγε - μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1971 από τους Ασσυρίους πρόσφυγες της Τουρκίας - προκαλώντας την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης και της κοινότητας Assyriska FF.


Έχοντας ξεκινήσει στην έβδομη κατηγορία του Σουηδικού ποδοσφαίρου όταν ιδρύθηκε, η Assyriska FF θα δώσει μάχη - μέσω των πλέι άουτ - αυτή την εβδομάδα να παραμείνει στη δεύτερη κατηγορία του συστήματος ποδοσφαίρου της χώρας που ονομάζεται Superettan. Αυτό ήταν δυνατό μόνο επειδή η επίδοξη "πισίνα" ταλαντούχων μεταναστών μεγάλωσε στο άγνωστο του Σέντερτεγλε, δημιουργώντας εν τέλει μια κλειστή κοινότητα επιχειρηματιών και γυναικών.




Η τεχνογνωσία τους κυμαίνεται από το λιανικό εμπόριο έως τα κομμωτήρια και τα εστιατόρια, πέρα ότι καταλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις στη Scania και στην Astra Zeneca. Μάλιστα ένας από αυτούς ανήκει και στο κοινοβούλιο της χώρας. Συγκεκριμένα ο Ibrahim Baylan - ένας γεννημένος στη Τουρκία Ασσύριος - ο οποίος είναι σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας στην τρέχουσα Σουηδική κυβέρνηση.




Ωστόσο η αύξηση του αριθμού των Ασσυρίων στο Σέντερτελγε οδήγησε σε μια κρίση ταυτότητας σε σχέση με το αν θα πρέπει να αναφέρονται ως Ασσύριοι ή Σύριοι (συνδεδεμένοι με τη Συριακή ορθόδοξη εκκλησία). Αυτή η διαφορά έφτασε έως τον αγωνιστικό χώρο. Επ 'αυτού γεννήθηκε μια ποδοσφαιρική ομάδα που αρχικά απαρτιζόταν από Σύριους και ονομάστηκε Syrianska το 1977. Στην αναλαμπή ενός ματιού μια αντιπαλότητα δημιουργήθηκε.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήρθε στο προσκήνιο η άνοδος του ντέρμπι μεταξύ των δύο συλλόγων με τη συνηθισμένη τεταμένη ατμόσφαιρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Λίγκα να χρειαστεί να τους χωρίσει εντός του συστήματος του πρωταθλήματος επιτρέποντας τους να συναντηθούν ξανά μια δεκαετία αργότερα.




Όσον αφορά τις επιδόσεις τους η Assyriska είναι η κυρίαρχη ομάδα. Αφού έσπαγε τα ρεκόρ και προωθούνταν μέσω της πυραμίδας του Σουηδικού ποδοσφαίρου, η Assyriska ανέβηκε στην κορυφαία κατηγορία της Σουηδίας το 2005 παρότι απαγορεύονταν η ένταξη μη Ασσυρίων στο κλαμπ τη δεκαετία του 1990.




Εκείνη τη στιγμή το Σουηδικό ποδόσφαιρο επέκτεινε την αγκαλιά του καλωσορίζοντας την Assyriska στην Allsvenskan, κερδίζοντας το σεβασμό από τα ουδέτερους με βάση το ταπεινό ξεκίνημα τους. Ωστόσο ο σύλλογος αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από νωρίς το 2005. Εμφανίστηκε η απληστία η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αστάθεια και τελικά να πέσει ξανά στην δεύτερη κατηγορία. Δυστυχώς παραμένει εκεί από τότε ύστερα από μια ανεπιτυχή προσπάθεια ανόδου μέσω των πλέι-οφ το 2009.




Ο αντίκτυπος της αφομοίωσης των Ασσυρίων είναι επίσης ορατός σε εθνικό επίπεδο. Η τεχνική κατανόηση τους στο παιχνίδι (χάρη στο υπόβαθρό τους), σε συνδυασμό με τη οργάνωση τους που πιστώνεται στη χώρα υποδοχής τους είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι παίκτες να εκπροσωπούν μερικές από τις κορυφαίες ομάδες στη Σουηδία και αλλού.


 
Μερικά από τα ονόματα που ξεχωρίζουν περιλαμβάνουν εκείνα του γνωστού μας Kennedy Bakircioglü. Ένας μύθος της Hammarby που εξακολουθεί να στολίζει τα χρώματα της ομάδας του στην ηλικία των 37 ετών. Ο ίδιος ξεκίνησε την καριέρα του από την Assyriska και μετά αγωνίστηκε στην Ελλάδα με τη φανέλα του Ηρακλή, στην Ολλανδία και στην Ισπανία πριν από την επιστροφή του στη Σουηδία. Ένας σπεσιαλίστας στα φάουλ έχει θαμπώσει πολλούς κατά τη διάρκεια της παρουσίας του με τα εξαιρετικά του γκολ από απόσταση. Έπειτα υπήρχε και ο Sharbel Touma, ο οποίος αγωνίστηκε και αυτός στον Ηρακλή πριν αποσυρθεί στη Syrianska το 2014.




Ο πιο αξιοσημείωτος Ασσύριος ποδοσφαιριστής σήμερα είναι ο ενεργητικός επιθετικός της ομάδας του MLS Columbus Crew, ο 27χρονος Διεθνής με το Ιράκ Justin Meram ο οποίος έχει εξαιρετική επίγνωση της Ασσυρίας:"Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εκπροσωπώ το Ασσυριακό υπόβαθρό μου. Όντας ο μόνος επαγγελματίας στις Ηνωμένες Πολιτείες με το υπόβαθρο της Ασσυρίας, θα πρέπει να δείξω πόσο μεγάλος είναι ο πολιτισμός μας και πόσο μεγάλοι είμαστε σαν άνθρωποι. Με αρέσει και είμαι ευλογημένος κάθε μέρα που μας εκπροσωπώ σε μια παγκόσμια σκηνή. "





Στη συνέχεια υπάρχει το νεότερο αστέρι των Ασσυρίων που βρίσκεται στα σκαριά. Ο 22χρονος Mikael Ishak, ένας επιθετικός που παίζει σήμερα στη Randers της Δανίας εντυπωσίασε πρόσφατα σε Εθνικό επίπεδο με τη Σουηδία. Κατάφερε να πετύχει το μοναδικό γκολ (το πρώτο του σε τέσσερις συμμετοχές) στη φιλική ισοπαλία της Σουηδίας εναντίον της Εσθονίας στο Αμπουντάμπι. Όπως ο Kennedy οι ποδοσφαιρικές του ρίζες προέρχονται από την Assyriska.



Ενώ η κοινότητα είναι ευγνώμων προς το ασφαλές καταφύγιο που τους παρείχαν οι Σουηδοί, η ελπίδα να γυρίσουν στα εδάφη τους χωρίς τον φόβο της δίωξης είναι κοινή. Ο Nail Yoken - πρώην πρόεδρος της Assyriska - αντανακλούσε ένα παρόμοιο συναίσθημα το 2012: "Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Σουηδίας μας έδωσε όλες τις δυνατότητες, αλλά κάποιος ρωτάει ακόμα για ποιο λόγο δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό στη χώρα μας (αναφερόμενος στην πατρίδα του την Τουρκία). Πόσο εύχομαι η Assyriska να παίξει στη Midyat. "


Τέτοιου είδους νομιμοποιήσεις στο πλαίσιο του ποδοσφαίρου αναγνωρίζουν την αυτο-ταυτότητα των Ασσυρίων. Λίγοι άνθρωποι ανεξάρτητα από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία του πώς το προπύργιο του αθλήματος μεταξύ της  ασσυριακής κοινότητας μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά.




Ο Reverand Ashur D. Elkhoury γεννήθηκε στη Βηρυτό του Λιβάνου - που είναι σήμερα Ιερέας στην Ενορία του Αγίου Παύλου των Ασσυρίων στην Εκκλησία του Orange County της Καλιφόρνιας - μίλησε ιδιαίτερα για το σύλλογο σε συνέντευξή του το 2012:"Κατά τη γνώμη μου κανένα άλλο οργανωμένο μη πολιτικό κίνημα με πολιτικές φιλοδοξίες έχει φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο καινοτόμας αναγνώρισης για τους Ασσύριους ανθρώπους μας διεθνώς όπως το έχει κάνει αυτός ο σύλλογος. Η Assyriska παλεύει για την ευαισθητοποίηση μας σε όλο τον κόσμο όπως οι ιθαγενείς της Μεσοποταμίας και μάχονται για τη γνώση της αναγνώρισης του λαού μας από τη Διεθνή κοινότητα έως τις ποδοσφαιρικές αρένες. "


Η περίπτωση της Assyriska - και πολλών τέτοιων ποδοσφαιρικών συλλόγων που αυξάνονται σε όλο τον κόσμο - είναι συμβολική της ισχυρή αίσθηση της ταυτότητας μεταξύ της Ασσυριακής κοινότητας. Με το σημερινό ρυθμό ανάπτυξης, η κοινότητα θα συνεχίσει να συμβάλλει το ταλέντο με συνέπεια στο άθλημα. Πόσο καλά εξοπλισμένα είναι αυτά τα άτομα να κουβαλούν το βάρος των ριζών τους θα είναι ένας βασικός παράγοντας διαμόρφωσης όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για  τους γύρω τους.  


Όταν ρωτήθηκε ο Meram για την Assyriska FF είχε αυτό που είπε ήταν: "Έχω ακούσει την Assyriska FF μία φορά. Νομίζω ότι το όνομά της αντιπροσωπεύει τους Ασσύριους και έχει μια ποδοσφαιρική ομάδα με την εκπροσώπηση του πολιτισμού μας από το όνομα της έως τη σημαία της στο σήμα". Για αυτό το λόγο η κοινότητα είναι τόσο υπερήφανη για το σύλλογο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: