Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Γερμανία: Αντιδράσεις για τους νέους τρόπους προσέλκυσης νεοσυλλέκτων απο την Bundeswehr


Ο Βουλευτής του γερμανικού κόμματος των πρασίνων, Özcan Mutlu κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα «taz» οτι ο γερμανικός στρατός  «Bundeswehr», στοχευμένα και μεθοδικά προωθεί και διεξάγει μια διαφημιστική καμπάνια με στόχο την στρατολόγηση νέων ηλικίας κάτω των 18 ετών, για τον στρατό.

Ο Γερμανός βουλευτής αναφέρει την συγκεκριμένη ως απαράδεκτη και σκανδαλώδης με «απώτερο στόχο την επιρροή των νέων». Ο κ. Mutlu  έκανε αυτή την καταγγελία καθώς μια τέτοια μπροσούρα  έφτασε στα χέρια της 16χρονης κόρης του. Το φυλλάδιο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ξέρεις τη θέλεις να κάνεις στην ζωή σου; Αν οχι γίνε στρατιώτης. Έτσι θα προσφέρεις και στην κοινωνία και στην ασφάλεια». Στην μπροσούρα αναφερόταν επίσης, αναλυτικά τις ειδικότητες που μπορεί κάποιος μπορεί να ειδικευτεί στον γερμανικό στρατό και το ποσό των 837,30 ευρώ το μήνα.

«Το συγκεκριμένο φυλλάδιο δείχνει χωρίς καμιά αμφιβολία οτι οι νέοι βρίσκονται στον στόχαστρο της Bundeswehr» τόνισε εμφατικά ο Γερμανός βουλευτής. Να σημειωθεί πως ο γερμανικός στρατός μεσα στο 2016 έχει αποστείλει περιπου 1,033,043 τετοια φυλλάδια.

Το 2011 έληξε και επίσημα στην ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας η υποχρεωτική στράτευση. Αυτό εχει σαν αποτέλεσμα, ολα αυτά τα χρόνια, η Bundeswehr να πρέπει να ακολουθεί πρακτικές μαρκετινγκ και διαφήμισης ώστε να αντιμετωπίζει τις μεγάλες δυσκολίες στην επιτυχή προσέλκυση νέων στις τάξεις της.  Μεγάλη επίσης πίεση δέχεται και απο το γεγονός οτι το target group της, δηλαδή οι 18χρονοι, προβλέπεται να μειωθούν απο 749.000 που ήταν το 2015, σε 605.000 μέχρι το 2030. Με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται να κάνει καμπάνιες που καλύπτουν και μικρότερες ηλικιακά ομάδες.

Αυτή ομως η τακτική του γερμανικού στρατού τον οδηγήσει πολλές φορές απεναντι απο την Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τα παιδιά με αποτέλεσμα η Γερμανία να δέχεται πολλές επικρίσεις για το θέμα. Για το θέμα το γερμανικό ΓΕΣ απαντάει οτι σε ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία, οι υπεύθυνοι αξιωματικοί περιορίζουν την ενημέρωση που πραγματοποιούν σε αυστηρά θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, χωρίς να γίνονται αναφορές ή κρίσεις για την κυβερνητική ή την διεθνή πολιτική και για περαιτέρω πληροφορίες, τονίζουν στους ενδιαφερόμενους, να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Γερμανικού στρατού. Επίσης, αναφέρουν οτι δέχονται άτομα 17 ετών αλλα η εκαπιδευσή τους στα όπλα ξεκινάει οταν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια

Ωστόσο μέλη φιλειρηνικών οργανώσεων κάνουν λόγο οτι επισκέψεις αξιωματικών στα σχολεία, οι οποίοι μιλούν για τον στρατό, είναι παρόμοια με την επίσκεψη εκπροσώπων μαγαζιών χαμπουργκερ για το θέμα της υγιεινής διατροφής. «Φυσικά δεν υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή πέρα απο οδηγίες για το τη θα πούν οι αξιωματικοί αλλα ποτέ δεν είναι εύκολο να πεις που τελειώνει η ενημέρωση και που ξεκινά η διαφήμιση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: