Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Russian Premier League: Το εξαιρετικό ξεκίνημα ενός "τυχαίου" στη Spartak Moscow


Δημήτρης Βαρσάνης


Οι οπαδοί της Spartak είναι στο φεγγάρι μετά την πειστική τους νίκη επί της  CSKA με 3-1 στο μεγάλο ντέρμπι της Μόσχας το περασμένο Σάββατο.  



Όντας προσεκτική και επιφυλακτική η Spartak είναι η πολυετής χαμένη η οποία δεν έχει κατακτήσει κανένα πρωτάθλημα από το 2001 και δεν έχει σηκώσει οποιοδήποτε τρόπαιο από το 2003. Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιεί μια καλή αρχή μόνο για να καταρρεύσει αργότερα. Έτσι, οι "κόκκινοι και λευκοί" απλά δεν μπορούν να βοηθήσουν την αίσθηση ευφορίας αυτές τις μέρες.
 
Η νίκη επί της CSKA και η βαθύτερη ώθηση των αντιπάλων τους στην κρίση ήταν απολύτως κρίσιμη. Οι πρωταθλητές είναι πλέον επτά πόντους πίσω από τη πρώτη θέση που καταλαμβάνεται από τη Spartak η οποία έχει κερδίσει τους εννέα από τους 12 πρώτους αγώνες της. Η Zenit που ισοβαθμεί μαζί της παραμένουν φαβορί για τον τίτλο, αλλά η μάχη είναι σε εξέλιξη και ο άνθρωπος που ευθύνεται για αυτό πήρε τη δουλειά σχεδόν τυχαία και μετά το ξεκίνημα της σεζόν. Ο Massimo Carrera δεν περίμενε να είναι υπεύθυνος μετά τη μετακίνηση του στη Ρωσική πρωτεύουσα το καλοκαίρι όμως άρπαξε την ευκαιρία και με τα δύο χέρια. 




Ο Carrera είναι ένας πρώην αμυντικός ο οποίος πραγματοποίησε μια επιτυχημένη καριέρα στη Serie A, παίρνοντας σχεδόν κάθε δυνατό τίτλο κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων του στη Juventus τη δεκαετία του '90. Ακόμη θεωρείται ένας θρύλος για την Atalanta. Αφού κρέμασε τα παπούτσια του, επέστρεψε στη Juventus και σύντομα έγινε ένας αξιόπιστος βοηθός του Antonio Conte.  



Μάλιστα πήρε τον πλήρη έλεγχο της ομάδας στους αγώνες τον Αύγουστο του 2012 ενώ ο Conte ήταν τιμωρημένος και σήκωσε το Σούπερ Καπ Ιταλίας προτρέποντας τον Διευθύνων Σύμβουλο του συλλόγου John Elkann να αστειευτεί λέγοντας: «Ο Carrera κέρδισε περισσότερους τίτλους στο πρώτο του παιχνίδι ως προπονητής από τον Zdenek Zeman και το έργο του σε όλη τη καριέρα του". 

 Όταν ο Conte παραιτήθηκε το 2014, ο Carrera τον ακολούθησε στην εθνική ομάδα όμως η γόνιμη συνεργασία τους έφτασε στο τέλος της αυτό το καλοκαίρι επειδή δεν υπήρχε χώρος για αυτόν στην Chelsea. Ο 52χρονος τεχνικός έψαχνε μια νέα πρόκληση και έτσι συνέβη κατά την έναρξη του Euro 2016, όταν ο Carrera συναντήθηκε με το προπονητή της Spartak Moscow Dmitry Alenichev.

Η Spartak έψαχνε για ένα νέο βοηθό προπονητή για την άμυνα της μετά την απόλυση του Dmitry Ananko και ο ιδιοκτήτης Leonid Fedun σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να είναι ένας Ιταλός όπως ακριβώς και ο προπονητής τερματοφυλάκων Gianluca Riommi. Η πρώτη  επιλογή ήταν ο Alessandro Nesta αλλά ο πρώην μεγάλος αμυντικός της Milan φυσικά αρνήθηκε να αφήσει μεγάλο έργο του στη Miami FC και να πάει στη Ρωσία ως βοηθός. Ο Riommi έπειτα πρότεινε τον Carrera και ο Alenichev - ο οποίος μιλάει καλά ιταλικά από τις ημέρες του στη Roma και στη Perugia - τον αποκαλούσε ειδικό.

"Συναντηθήκαμε στο Λυών μετά το παιχνίδι μεταξύ της Ιταλίας και του Βελγίου και του έκανα μια επίσημη προσφορά αμέσως μετά. Ο Massimo συμφώνησε κατ 'αρχήν και το συμβόλαιο υπογράφηκε μετά το τέλος του τουρνουά" υπενθύμισε ο Alenichev. Που να ήξερε ότι θα έφερνε το διάδοχο του στο σύλλογο.Ο Alenichev είναι μια φιγούρα μυθικών διαστάσεων για τους οπαδούς της Spartak. 




Ήταν ένα από τα σύμβολα της μεγάλης ομάδας που χτίστηκε από τον Oleg Romantsev που κυριάρχησε στη Ρωσία τη δεκαετία του '90. Το ελκυστικό στυλ της μικρής πάσας που συνδέθηκε με τον σύλλογο, εγκαταλείφθηκε στις αρχές της νέας χιλιετίας και ο Alenichev ο οποίος επέστρεψε στο κλαμπ μετά τη κατάκτηση του Champions League με την Porto διαφώνησε έντονα. "Ντρέπομαι για αυτές τις μέρες της Spartak", είπε στο Sport Express το 2006 σε μια από τις πιο εντυπωσιακές συνεντεύξεις και αμέσως έμεινε έξω από την ομάδα.



Από τότε οι υποστηρικτές της Spartak ονειρεύονταν την επιστροφή του ως προπονητής πιστεύοντας ότι ο Alenichev ήταν ο μόνος άνθρωπος που είναι σε θέση να φέρει τις παλιές καλές μέρες πίσω. Στον Fedun δεν άρεσε η ιδέα όμως η πίεση από το κόσμο έγινε αφόρητη και αναγκάστηκε να προσλάβει το θρύλο το καλοκαίρι του 2015 μετά τη παταγώδης αποτυχία του Ελβετού προπονητή Murat Yakin. Δυστυχώς ο Alenichev τα πήγε μόνο λίγο καλύτερα στη πρώτη του χρονιά. Η Spartak τερμάτισε πέμπτη, 15 βαθμούς πίσω από την CSKA και δεν υπήρχε κανένα σημάδι για ένα αισθητικό ποδόσφαιρο που όλοι ήθελαν να δουν. Ο ιδιοκτήτης περιέγραψε το αποτέλεσμα ως «ντροπή» και όμως αναγκάστηκε να κρατήσει τον προπονητή του μετά την άρνηση του Kurban Berdyev να αναλάβει.



Ο Berdyev - ο οποίος έχτισε μια αυτοκρατορία στην Rubin Kazan και στη συνέχεια παραλίγο να οδηγήσει τη μικρή και οικονομικά ασταθής Rostov από τη μάχη του υποβιβασμού στο χείλος της κατάκτησης του πρωταθλήματος την περασμένη σεζόν - ήταν πάντα ο αγαπημένος του Fedun. Ήταν σαφές ότι ο Alenichev ζούσε με δανεικό χρόνο όπως και ότι το αφεντικό περίμενε την αποτυχία του. Αυτή ήρθε με ένα θεαματικό τρόπο στις αρχές του Αυγούστου όταν η Spartak αποκλείστηκε από την ΑΕΚ Λάρνακας της Κύπρου στα προκριματικά του Europa League.



Ο Alenichev απολύθηκε, ο Berdyev παραιτήθηκε από τη Rostov ταυτόχρονα και όλοι υπέθεσαν ότι πρόκειται να συμβεί αυτός ο "γάμος". Στον Carrera δόθηκαν τα ηνία σε προσωρινή βάση ενώ ο Fedun ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με τον προπονητή των ονείρων του. Ο Berdyev αναμενόταν να φέρει και έναν αριθμό παικτών από τη Rostov μαζί του όμως υπήρξε μια στροφή στην ιστορία.


Το πρόβλημα ήταν ότι ο Fedun και ο Berdyev δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια αμοιβαία κατανόηση: ο προπονητής ήθελε να αποφασίζει τα πάντα όπως ακριβώς έκανε στο προηγούμενο κλαμπ του, αλλά ο ιδιοκτήτης έχει συνηθίσει και αυτός να τα έχει όλα ύπο πλήρη έλεγχο. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν με μια νότα αισιοδοξίας ωστόσο δεν οδήγησαν πουθενά.




Εν τω μεταξύ ο Carrera έκανε μια πολύ θετική εντύπωση στους παίκτες, στους οπαδούς και στους δημοσιογράφους. H ανεξάντλητη ενέργεια του Ιταλού που θυμίζει εκείνη του Jurgen Klopp πρόσθεσε το αναγκαίο συστατικό στην ομάδα. Η Spartak έπαιξε γρήγορο, συνεκτική και συναισθηματικό ποδόσφαιρο στους πρώτους δύο αγώνες κάτω από τον Carrera και στις 17 Αυγούστου καθώς ο Berdyev δεν ήταν πλέον δυνατό να έρθει του δόθηκε η εργασία σε μόνιμη βάση. Εν τέλει ο Berdyev έμεινε στη Rostov και συνεχίζει να τη καθοδηγεί παρόλο που ονομάστηκε επίσημα αντιπρόεδρος του συλλόγου.

Η προώθηση του Carrera ήταν απροσδόκητη για όλους τους εμπλεκόμενους συμπεριλαμβανομένου του ιδίου όμως φαινόταν έτοιμος για την περιπέτεια του από την πρώτη στιγμή. "Είμαι χαρούμενος και περήφανος που ο σύλλογος με επέλεξε. Έχουμε μόνο ένα στόχο: τη νίκη. Θα δουλέψω κάθε μέρα και νύχτα και θα καταθέση την ψυχή μου σε αυτή την ομάδα ώστε να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει" δήλωσε ο Ιταλός μετά τα αποκαλυπτήρια του.




Με τη λέξη «υπηρεσιακός» να αφαιρείται από τον τίτλο της δουλειάς του ο Carrera κέρδισε τέσσερις διαδοχικούς αγώνες, επικρατώντας πειστικά της ισχυρής Krasnodar και της γειτόνισσας Lokomotiv μέσα σε αυτές. Το μομέντουμ σταμάτησε όταν η Spartak αποκλείστηκε από το Κύπελλο Ρωσίας από την Khabarovsk (ομάδα δεύτερης κατηγορίας) και όταν ηττήθηκε στην έδρα της από τη ταπεινή Ufa. Ο Carrera - που φοράει συνήθως μια φόρμα - αχαρακτήριστα πήγε στο παιχνίδι καλοντυμένος και αστειεύτηκε μετά το τελικό σφύριγμα:"Θα κάψω αυτό το σακάκι". Τελικά παρά την ήττα με 4-2 από Zenit σε μια δραματική σύγκρουση για τη κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, η καλή διάθεση επέστρεψε και τώρα η ομάδα έχει κερδίσει τρία συνεχόμενα παιχνίδια.


Η Spartak διακατέχεται από ένα κόμπλεξ κατωτερότητας με την CSKA τα τελευταία χρόνια: οι πρωταθλητές επίσης βγήκαν νικητές στα επτά από τα προηγούμενα δέκα ντέρμπι. Αυτή τη φορά, το απεμπλουτισμένο σύνολο του Leonid Slutsky δεν είχε καμία πιθανότητα. Οι άνδρες του Carrera μπήκαν κυρίαρχοι στον αγωνιστικό χώρο με πάθος, ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση. Πέτυχαν τρία ποιοτικά γκολ και θα μπορούσαν να βάλουν και περισσότερα:"Το μαχητικό πνεύμα μας αυξάνεται κάθε μέρα" είπε περήφανα ο προπονητής.




Αρκετά ειρωνικά, η εξαιρετικά απογοητευτική εποχή του Fedun ξεκίνησε όταν απέλυσε το διάσημο Ιταλό προπονητή Nevio Scala λίγο μετά την ανάληψη του συλλόγου το 2004. Αργότερα προσπάθησε να φέρει μεγάλα ονόματα όμως ποτέ δεν ήταν υπομονετικός με αυτούς. Οι Michael Laudrup και Unai Emery έφυγαν πολύ πριν ενδεχομένως να μπορούσαν να προσαρμοστούν και να βρουν τα πόδια τους σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Ο Yakin επίσης πήρε το χαρτί της απόλυσης του ύστερα από μια κακή σεζόν. Τώρα παραδόξως η αναζήτηση του ίσως να έχει τελειώσει με τον πιο απροσδόκητο τρόπο.




Παρά την απειρία του ο Carrera φαίνεται να καταλαβαίνει τη Ρωσική νοοτροπία πολύ καλύτερα από ότι οι γνωστοί προκατόχοι του. Αν η Spartak καταφέρει να βγει νικήτρια από όλη αυτή τη διαδρομή και κατακτήσει έναν άπιαστο τίτλο αυτή θα ήταν μία από τις καλύτερες ιστορίες της χρονιάς και ο Conte σίγουρα θα ήταν περήφανος για τον φίλο του.  


Ωστόσο είναι πάρα πολύ νωρίς για να αρχίσουν τις γιορτές και τα πανηγύρια. Με τα χρόνια η Spartak έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι είναι σε θέση να αυτοκαταστρέφεται σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Είναι στο χέρι του Carrera για να σταματήσει αυτόν τον εφιάλτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: