Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Σουηδικό ποδόσφαιρο: Πώς ο Henrik Larsson έκλεισε ένα μοιραίο κύκλο στη Helsingborgs


Δημήτρης Βαρσάνης


Είναι πολύ δύσκολο να βρεις έναν άνθρωπο ο οποίος έκλεισε έναν κύκλο με το πιο δραματικό και μοιραίο τρόπο από τον Henrik Larsson. Η ιστορία του στη Helsingborgs είναι σχεδόν μυστικιστική.

Το 1992 όντας νεαρός επιθετικός ο Larsson βοήθησε τη Helsingborgs να κερδίσει την άνοδο στη πρώτη κατηγορία της Σουηδίας μετά από 24 χρόνια στην έρημο. Τώρα, 24 χρόνια αργότερα ο σύλλογος έχει πέσει ξανά στην δεύτερη κατηγορία και ο Larsson είναι ο κύριος ένοχος ως προπονητής. Ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ένα τέτοιο σενάριο;




Η αρχή ήταν πραγματικά μαγική. Στην ηλικία των 20 ο Larsson ήταν πολύ κοντά στο να εγκαταλείψει το παιδικό του όνειρο να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ο «Henke» όπως είναι ο ίδιος στοργικά γνωστός στη Σουηδία, πρωταγωνίστησε ως ημιεπαγγελματίας στη μικροσκοπική Hodaborg στη τρίτη κατηγορία όμως κυρίως έπρεπε να επικεντρωθεί στην δουλειά του, την οδήγηση ενός περονοφόρου σε αποθήκη συσκευασίας φρούτων.


Η Helsingborgs τον πλησίασε στις αρχές του 1991 όμως η Hodaborg αρνήθηκε να δώσει το "θαύμα" της και ο Larsson εντάχθηκε στη μεγαλύτερη ομάδα της πατρίδας του ένα χρόνο αργότερα. Ο μισθός του ήταν μέτριος και ο επιθετικός αγόρασε ένα ποδήλατο έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά του στο εργοστάσιο. Σύντομα όμως ήταν προφανές ότι δεν πρέπει να ασχολείται με τα φρούτα πια.




Αφού σχημάτισε μια υπέροχη συνεργασία με το είδωλό του Mats Magnusson (ο βετεράνος επιθετικός που μόλις είχε επιστρέψει στο σπίτι μετά από πέντε επιτυχημένα χρόνια στην Benfica), ο Larsson άνθισε. Έβαλε 34 γκολ στην πρώτη του χρονιά βοηθώντας τη Helsingborgs να κερδίσει μια ιστορική άνοδο. Η νεανική του εμφάνιση με τα ξανθά μακριά μαλλιά του τον έκαναν ακόμα πιο δημοφιλή και ήταν αδύνατο να σκεφτούν έναν πιο χαρισματικό παίκτη στη χώρα.




Μετά τη κατάκτηση του Champions League ο Larsson ήταν πίσω. "Αποθεώθηκε σαν βασιλιάς. Η εφημερίδα  Helsingborgs Dagblad άλλαξε το όνομά της σε Henkeborgs Dagblad εκείνη την ημέρα για να γιορτάσει την περίσταση" είπε ένας δημοσιογράφος της περιοχής ο Thomas Nilsson. Η ομάδα ακολουθούσε μια θετική πορεία και τελείωσε τη σεζόν με εμφατικό τρόπο παίρνοντας το Κύπελλο. Ένας σύντομος δανεισμός του ακολούθησε στη Manchester United στις αρχές του 2007, αλλά ο Larsson πήγε στη Helsingborg στη συνέχεια μέχρι που κρέμασε τα παπούτσια του τον Οκτώβριο του 2009. Η φανέλα με το νούμερο 17 αποσύρθηκε από τον σύλλογο προς τιμήν των επιτευγμάτων του.



Όταν το αγαπημένο τους αστέρι αποφάσισε να γίνει προπονητής λίγο αργότερα ήταν απολύτως σαφές ότι θα επιστρέψει στη Helsingborg και πάλι μία ημέρα στο νέο του ρόλο, έστω και αν ο ίδιος ξεκίνησε στη τοπική της αντίπαλο Landskrona. το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Larsson ήταν που κράτησε τη μικρή και νεοφώτιστη Falkenberg στην κορυφαία κατηγορία το 2014 και ύστερα από μια τέτοια επιτυχία ήταν φυσικό ότι η Helsingborg θα τον καλούσε.






Η κίνηση αυτή φαίνεται ακόμη πιο λογική γιατι ο 17χρονος Jordan Larsson εκείνη τη περίοδο είχε μετακινηθεί από τη Hodaborg στη Helsingborg ένα χρόνο νωρίτερα. Κάποιοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να είναι ταλαντούχος σαν τον πατέρα του και το νέο οικογενειακό πρότζεκτ γραφόταν σε πολλά πρωτοσέλιδα.


Οι ελπίδες ήταν υψηλές όμως η πραγματικότητα ήταν δύσκολη. Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2011, η Helsingborg ξόδεψε πάρα πολλά λεφτά και από το 2015 αναγκάστηκαν να πουλήσουν τους καλύτερους παίκτες τους:"Ο σύλλογος έκανε ακριβώς τα ίδια λάθη όπως μετά τη κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1999 και τη συμμετοχή του στο Champions League το 2000. Ακριβοί παίκτες που αποκτήθηκαν με υψηλά συμβόλαια και τα χρέη μεγάλωναν" λέει ο Nilsson.




Επιπλέον ο Larsson δεν επιλέχθηκε μόνο ως προπονητής, αλλά και ως διαχειριστής για όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου στο ποδόσφαιρο: "Πρέπει να πάρουμε την ολιστική προσέγγιση και την αναθεώρηση της οργάνωσης" δήλωσε ο πρόεδρος Claes Olsson. Ήταν μια μη σοφή κίνηση να τεθεί ο άπειρος Larsson σε μια τέτοια θέση με δεδομένες τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε.




Η Helsingborg τελείωσε στη μέση της βαθμολογίας τη τελευταία χρονιά όμως η πίεση αυξήθηκε σημαντικά αυτή την χρονιά και ο Henke δεν μπορούσε να την αντιμετωπίσει. Όταν η ομάδα άρχισε να χάνει το ένα παιχνίδι μετά το άλλο το Μάιο αποδείχθηκε ανίκανος να σταματήσει τη χιονόμπαλα από την επίτευξη τεράστιων διαστάσεων.


"Η ομάδα ήταν αρκετά καλή για να τερματίσει στη πρώτη δεκάδα παρά τις περικοπές στον προϋπολογισμό όμως οι παίκτες έμοιαζαν νευρικοί και φοβισμένοι. Έχασαν την αυτοπεποίθηση τους και ηττήθηκαν στους 13 από τους 16 αγώνες τους. Δεν υπήρχε αρμονία στην ομάδα και ο Larsson είναι υπεύθυνος γι 'αυτό" τονίζει ο Johan Flinck της εφημερίδας Aftonbladet.


Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα ο Larsson έγινε εξαιρετικά εχθρικός προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αυτό επηρέασε στην αρνητική ατμόσφαιρα γύρω από τον σύλλογο. Σε μία συνέντευξη Τύπου τον Οκτώβριο ο προπονητής επέλεξε να σιωπήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Η Helsingborg κατάφερε να κερδίσει τους δύο τελευταίους αγώνες της για να αποφύγει τον απευθείας υποβιβασμό, αλλά έπρεπε να ξεπεράσει τους διπλούς της αγώνες στα πλέι - άουτ εναντίον της γειτόνισσας της Halmastadt η οποία τερμάτισε τρίτη στην Superettan (δεύτερη κατηγορία). Ειρωνικά ο προπονητής της Halmstadt Ian Jonsson έπαιξε κόντρα στον Larsson και τραυματίστηκε από αυτόν το  1992. Ο κύκλος ήταν έτοιμος να κλείσει με όλους τους πιθανούς τρόπους.


Το σύνολο του "Henke" ήταν το φαβορί και πήρε το προβάδισμα στο πρώτο αγώνα στην έδρα της Halmstadt την Πέμπτη όμως ένα αδέξιο αυτογκόλ από τον Frederik Helstrup στις τελευταίες στιγμές του αγώνα έκανε το 1-1. Αυτό σήμαινε ότι μια λευκή ισοπαλία στο γήπεδο της την Κυριακή θα ήταν αρκετό για την Helsingborg να παραμείνει όμως η πίεση ήταν τεράστια.


Με μόλις οκτώ λεπτά να απομένουν η πίεση καταπραύνθηκε. Ο Jordan Larsson πέτυχε ένα κομβικό γκολ και έστειλε τον πατέρα του σε συναισθηματικούς πανηγυρισμούς στο πάγκο του. Οι οπαδοί στο ανακαινισμένο Olympia Stadion ήταν εκστασιασμένοι και φαινόταν ότι η βασιλική οικογένεια του Helsingborgs να παράγει ένα αίσιο τέλος στο σπαρακτικό δράμα. Όμως το δράμα δεν είχε τελειώσει ακόμα.


Στο 87 ένα εξωφρενικά περιττό μαρκάρισμα οδήγησε τη Halmstad να πάρει το πέναλτι και ο Marcus Mathisen ισοφάρισε σε 1-1. Στη συνέχεια και καθώς το παιχνίδι ήταν έτοιμο να πάει στη παράταση, ο Mathisen να βάλει ένα μαγικό νικητήριο γκολ και αυτό ήταν. Η Helsingborgs υποβιβάστηκε μετά από 24 χρόνια.




Η τραγωδία ήταν πάρα πολύ μεγάλη για να τη δεχτούν μερικοί μασκοφόροι ultras του συλλόγου . Μπήκαν στο γήπεδο και επιτέθηκαν στον Jordan Larsson παίρνοντας τη φανέλα του. Ο Henrik έτρεξε να υπερασπιστεί το γιο του μέσα σε φρικιαστικές σκηνές. "Είναι πολύ λυπηρό επειδή οι φίλαθλοι ήταν εξαιρετικοί τη φετινή σεζόν. Χιλιάδες τραγουδούσαν και υποστήριζαν την ομάδα τους, όμως 20 ηλίθιοι κατέστρεψαν τα πάντα" αναφέρει ο Nilsson.




Το μέλλον είναι αβέβαιο. Αυτή τη στιγμή ο Larsson αρνιέται να παραιτηθεί όμως η φήμη του υπέστη σημαντικό πλήγμα και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι περιμένουν να απολυθεί. Αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό τέλος για τον "Henke" στο σύλλογο που αγαπά όμως μπορεί ακόμα να ανακάμψει κάπου αλλού.


Εν τω μεταξύ οι οπαδοί της Helsingborg ελπίζουν ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν 24 χρόνια για να δουν τον εγγονό του Larsson σε δράση προκειμένου να προωθηθεί και πάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: