Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

FC København: Το "μωρό" που έφτιαξε τη δική του κυριαρχία από τη βρεφική του ηλικία


Δημήτρης Βαρσάνης


Ορθώς γνωστή ως Byens Hold (Η ομάδα της Πόλης), το συγκεκριμένο βρεφικό κλαμπ που κατοικεί στην πρωτεύουσα της Δανίας έχει γίνει ένας πυλώνας της επιτυχίας στην πατρίδα της.  

Από τη Σκανδιναβία είναι η ομάδα που βρίσκεται στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας της UEFA και κατέχει μια άξια θέση στο επίκεντρο της ποδοσφαιρικής επανάστασης της Δανίας στις αρχές της δεκαετίας του '90. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν μόνο σε μια ιστορία 24 χρόνων. Ο λόγος για την FC København.




Λίγοι άνθρωποι μπορούν να διαπιστώσουν ότι ο Harald Nielsen έχει κάνει τα περισσότερα από κάθε άλλον για το άθλημα στη Δανία. Ο πρώην παίκτης με καταγωγή από τη Βόρειο-ανατολική πόλη του Frederikshavn πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην Ιταλία, αλλά ότι έχει πετύχει από την απόσυρση του θα εξασφαλίσει την κληρονομιά του. Το 1978 δουλεύοντας μαζί με το Δανό υπουργό Helge Sander άνοιξε το δρόμο για την επαγγελματοποίηση του ποδοσφαίρου στη Δανία. 


Από εκεί και πέρα το άθλημα έχει αυξηθεί αφειδώς με τη δημοτικότητά του να δεκαπλασιάζεται. Με τα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας να λαμβάνουν μια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, πολλές πόλεις είδαν μια αύξηση στους θεατές και ενώ οι περισσότεροι ενθουσιάστηκαν με τα στοιχεία της συμμετοχής τους, η πρωτεύουσα ήταν ένας τόπος αμηχανίας. Με την πόλη της Κοπεγχάγης να διαθέτει τρεις συλλόγους σχετικού αναστήματος, υπήρχε ανησυχία ότι δεν διέθεταν την κατάλληλη βάση οπαδών ή τους πόρους για να ενεργήσουν ως ένα αυτόχθονο ποδοσφαιρική προιόν.

Η σκέψη μιας ενδεχόμενης συγχώνευσης των ομάδων προτάθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του '80, ωστόσο μια τέτοια ιδέα ακυρώθηκε γρήγορα από τους τοπικούς υποστηρικτές τους υποστηρίζοντας ότι ένα καινούργιο ενωμένο κλαμπ θα διαλύσει την ταυτότητα των αγαπημένων τους ομάδων. Δυστυχώς γι 'αυτούς η αντίσταση αποδείχθηκε βραχύβια όταν τον Σεπτέμβριο του 1991 η συγχώνευση των δύο συλλόγων από την περιοχή του Hovedstaden ανακοινώθηκε ως μια πραγματικότητα.




Ο Οκτώβριος του 1991 σηματοδότησε τη γέννηση της FC København (FCK) μέσω της συγχώνευσης των συλλόγων Kjøbenhavns Boldklub και Boldklubben 1903. Ο πρώτος ήταν το πιο επιτυχημένο κλαμπ της Δανίας κατακτώντας 15 πρωταθλήματα. Μάλιστα δημιουργήθηκε το 1876 και το έκανε ένα από τα παλαιότερα κλαμπ της Ευρώπης.



Ο δεύτερος είχε πανηγυρίσει επτά πρωταθλήματα και καυχήθηκε για μια αξέχαστη Ευρωπαϊκή νύχτα μετά την τεράστια πρόκριση της επί της Bayern Munich στο κύπελλο UEFA του 1991 που έφτασε έως τα προημιτελικά. Ένα αποτέλεσμα που και η ίδια η UEFA ακόμα και σήμερα το αναγνωρίζει ως ένα από τα καλύτερα της διοργάνωσης.


Οι δύο τους παρείχαν διάφορα πράγματα από τους συλλόγου τους προκειμένου να συνεισφέρουν στην άνθηση της FCK. 
Η Kjøbenhavns Boldklub πρόσφερε την υποδομή της και το προπονητικό της κέντρο στο Frederiksberg, ενώ η Boldklubben 1903 έδωσε την άδεια της για να επιτρέψει στην FCK να συμμετάσχει στη νεοσύστατη Danish Superliga. Με όλα αυτά στη θέση τους ο σύλλογος χρειαζόταν τώρα να προσθέσει επιπλέον ζωτικά συστατικά: ένα προπονητή, ένα γήπεδο, έναν πρόεδρο και το πιο σημαντικό παίκτες.



Ο Harald Nielsen έκανε το μεγάλο βήμα. Μετά την πρωτοπορία τον να επαγγελματοποιήσει το άθλημα στην πατρίδα του, ο μεγάλος Δανός έριξε τον εαυτό του σε μια νέα πρόκληση με το να γίνει πρόεδρος του συγκεκριμένου νεοσύστατου συγχωνευμένου κλαμπ. Το όραμά του ήταν η FCK να γίνει το όνειρο ενός ρομαντικού του ποδοσφαίρου. Μια μεγάλη δύναμη που θα καθοδηγεί την επανάσταση της Δανίας κυριαρχόντας στο πρωτάθλημα με το νέο της όνομα και το ελκυστικό τρόπο παιχνιδιού της. Επιπλέον ήθελε να ενώσει τη βάση οπαδών στη πρωτεύουσα με τους φιλάθλους της πόλης να αραιώνουν κάπως ανάμεσα στη ΚΒ και στη B1903. Ο ίδιος δήλωσε ότι:"Η FC København θα αυξήσει το βιοτικό επίπεδο του Δανέζικου ποδοσφαίρου και θα μας δώσει νέες Διεθνείς προοπτικές".


Η κατάσταση στο ζήτημα του προπονητή σύντομα επιλύθηκε όταν ο τότε προπονητής της B1903 Benny Johansen πήρε τα ηνία φέρνοντας μαζί του και το ρόστερ της ομάδας με τους παίκτες. Η κατάσταση ήταν διαφορετική στο άλλο κλαμπ όπου όλοι οι παίκτες της KB χωρίς συμβόλαιο ήταν ελεύθεροι να φύγουν. Οι υπόλοιποι απάρτιζαν τις ρεζέρβες της FCK.

Τώρα που ο σύλλογος είχε καθοριστεί πλήρως, το μόνο που είχε απομείνει ήταν να βρεθεί ένα κατάλληλο στάδιο για τα "Λιοντάρια". Ούτε το γήπεδο της KB ούτε εκείνο της B1903 κρίθηκαν κατάλληλα για την FCK με τα προβλήματα να αναφέρονται σχετικά με την χωρητικότητα των σταδίων. Η τοποθεσία τους ήταν επίσης ένα άλλο θέμα. Με τους δύο συλλόγους να εδρεύουν στα προάστια της Κοπεγχάγης πολλοί το είδαν αυτό ως άλλο έναν αλληλεξαρτώμενο λόγο πίσω από τους άσχημους αριθμούς συμμετοχής, με τους οπαδούς να χρειάζεται να ταξιδέψουν από το κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν τους αγώνες.




Ευτυχώς για τον σύλλογο οι επενδυτές της Baltica Finnas ανέθεσαν πρόσφατα την κατασκευή ενός νέου γηπέδου ακριβώς στην καρδιά της πόλης. Ήταν μια αρένα 38.000 θέσεων που προοριζόταν για τη Εθνική ομάδα της Δανίας για να παίξει τους εντός έδρας αγώνες της. Ο Nielsen το είδε αυτό ως την ιδανική τοποθεσία για να παρέχει ακριβώς τη σωστή πλατφόρμα για την FCK να χτίσει την αυτοκρατορία της. Μια συμφωνία γρήγορα επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο μεριών και το γήπεδο - που είναι γνωστό σήμερα ως Telia Parken - έγινε το νέο σπίτι της København.





Όλα φαίνονταν να είναι ένα παιχνιδάκι όμως το πρόβλημα ήταν επικείμενο. Στα προάστια της Κοπεγχάγης, η τρίτη ομάδα της πόλης προσβλήθηκε για τη δημιουργία της FCK παρέχοντας έτσι το πρελούδιο μιας μακρόχρονης επικής αντιπαλότητας. Η Brøndby απέρριψε τις σκέψεις της ζήλιας ή ακόμη και ότι η δική της ομάδα ήταν άμορφη και έτσι άρχισε αυτό που είναι γνωστό σήμερα ως New Firm Derby.


Η παρθενική χρονιά του συλλόγου στην Superliga θα φέρει μια στιγμιαία επιτυχία. Η FCK πήρε το πρώτο της πρωτάθλημα στη πρώτη της χρονιά και το καλύτερο αυτό έφερε την Ευρωπαϊκή αναγνώριση μετά την κατάκτηση του κυπέλλου Intertoto. Όλα πήγαιναν περίφημα για τα "νέα αγόρια" όμως αποδείχθηκε ότι ακριβώς γύρω από τη γωνία έρχονταν οι ζοφερές χρονιές.




Οι ακόλουθες εννέα χρονιές ήταν γεμάτες με χαμηλή επίδοση και αναπόφευκτη απογοήτευση. Τα "Λιοντάρια" είχαν μια μόνο φευγαλέα ευημερία σηκώνοντας μόλις δύο κύπελλα Δανία σε αυτή την ταραγμένη περίοδο. Τη συγκεκριμένη περίοδο παρατηρήθηκαν επίσης πολλά "πήγαινε - έλα" σε παίκτες και δέκα διαφορετικοί προπονητές. Στην πραγματικότητα οι μόνες αξιοσημείωτες στιγμές εκείνης της δεκαετίας της ξηρασίας ήρθαν εκτός αγωνιστικού χώρου, όταν ο σύλλογος έγινε ολοκληρωτικός ιδιοκτήτης του Telia Parken το 1998 και υπέγραψε ένα Deal χορηγίας για τη φανέλα της με το μακροχρόνιο συνεργάτη της: τη Carlsberg το 1999.




Τη σεζόν 2000-01 η FCK θα ανακτήσει τελικά τον τίτλο της Superliga με τον Roy Hodgson να τη καθοδηγεί σε εκείνο τον ιστορικό άθλο κατά τη διάρκεια της θητείας του στο σύλλογο. Υπήρχαν αξέχαστα σημεία σε όλη την χρονιά όπου η Byens Hold επανέρχεται στις καλές εποχές, αλλά μια στιγμή μαγείας τη βρήκε πάνω από τους υπόλοιπους.




Το New Firm Derby το περίμεναν άπαντες εκείνο το έτος και ο αγώνας στο Parken Stadium ήταν γεμάτος με εχθρότητα. Με το σκορ στο 1-0 για τους γηπεδούχους, ο Νοτιοαφρικάνος επιθετικός της FCK Sibusiso Zuma θα βάλει ένα γκολ όπου αργότερα ψηφίστηκε το γκολ της δεκαετίας στη Superliga. Μια σέντρα από τα αριστερά θα βρει τον Zuma ακριβώς μέσα στην περιοχή του πέναλτι. Εκείνος κατέβασε τη μπάλα με το στήθος του χωρίς να πέσει στο έδαφος και με ένα εκπληκτικό ψαλιδάκι δεν άφησε κανένα περίθωριο αντίδρασης στο τερματοφύλακα της Brøndby. Ο αγώνας εν τέλει έληξε 3-1 για την
København.

Μετά την εκ νέου εγκαθίδρυση της στην ουτοπία του ποδοσφαίρου, οι τύχες της FCK θα λάβει και πάλι μια στροφή προς το χειρότερο. Το συμβόλαιο του Hodgson τερματίστηκε το 2001 μετά από την απόφαση του να φύγει για την Udinese και κατά ειρωνία της τύχης οι δύο σύλλογοι θα συναντηθούν αμέσως μετά σε έναν αγώνα για τα προκριματικά του Champions League. Οι Ιταλοί θα καταλήξουν στο να είναι καλύτεροι από τους πρωταθλητές Δανίας και στα δύο παιχνίδια, συσσωρεύοντας ένα δυσοίωνο σύννεφο για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της σεζόν. Συγκεκριμένα έχασε και το πρωτάθλημα στην διαφορά τερμάτων από τη Brøndby αφού ανέκτησε ένα φαινομενικά ανυπέρβλητο έλλειμμα των 10 πόντων σε όλη τη σεζόν.



Η FCK έ θα ξεκινήσει μια δεκαετία κυριαρχίας παίρνοντας τα επτά από τα επόμενα δέκα πρωταθλήματα μαζί με τρία κύπελλα Δανίας. Ο κύριος άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του συλλόγου ήταν ο μεγαλύτερος και πιο αξιόπιστος προπονητής στην ιστορία τους. Ένα είδωλο του κλαμπ που έφερε το ένα τρόπαιο μετά το άλλο στο Parken Stadium σε δύο περιόδους του ως προπονητής του που εκτείνονται στα οκτώ χρόνια. Έχοντας παίξει στο λυκόφως των χρόνων του στο σύλλογο, ο Ståle Solbakken είναι ο κύριος λόγος που η København αναγνωρίζεται σήμερα ως πιο επιτυχημένη ομάδα της Δανίας στη σύγχρονη εποχή.




Υπό την ηγεσία του, η FCK ολοκλήρωσε ένα Ευρωπαϊκό ορόσημο φτάνοντας τα στάδια των Ομίλων του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τη σεζόν 2006-07 έπαιξε κόντρα στη Benfica, στη Celtic και στη Manchester United, αλλά παρά το αήττητο εντός έδρας ρεκόρ της χάνοντας και στους τρεις αγώνες της μακριά από το γήπεδο της. Στην τελευταία χρονιά του Solbakken προχώρησε ακόμα ένα βήμα, καθώς όχι μόνο καθοδήγησε την FCK στην φάση των ομίλων του Champions League όμως την εκανε τη πρώτη ομάδα από τη Δανία που έφτασε ποτέ στη φάση των νοκ - άουτ μένοντας έξω από τη Chelsea.




Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο σύλλογος καυχήθηκε επίσης για τους δύο πιο ισχυρούς επιθετικούς του. Ο César Santin είναι σήμερα ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της FCK με 84 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι μοιράστηκε τη συντριπτική πλειοψηφία του χρόνου του στο ποδοσφαιρικό σύλλογο με το δεύτερο σκόρερ Dame N'Doye. Το δίδυμο σφυρηλατήθηκε ως μια θανάσιμη απειλή τόσο μεμονωμένα όσο και ως επιθετικό ντουέτο σε όλη τη βασιλεία του Solbakken. 


 
Στον απόηχο της περιόδου του Solbakken στα "λιοντάρια" πέρασαν τρεις προπονητές, αν και αυτό δεν παρεμποδίζει τη συνεχιζόμενη Εθνική κυριαρχία του συλλόγου με δύο ακόμη πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Δανίας. Μετά από τις ανεπιτυχείς του θητείες στη Γερμανία και στην Αγγλία με την FC Köln και τη Wolves αντίστοιχα, ο Ståle θα επιστρέψει στο σύλλογο τον Αύγουστο του 2013 προς μεγάλη χαρά των οπαδών. Μετά από ένα πολύ άσχημο ξεκίνημα κάτω από τον προκάτοχό του Ariel Jacobs, ο Solbakken σταθεροποίησε το "πλοίο" οδηγώντας την ομάδα στη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα.


Από το δεύτερο ερχομό του ωστόσο δεν ήταν όλα ρόδινα. Δύο τερματισμοί στην δεύτερη θέση τις επόμενες χρονιές απογοήτευσαν τόσο το προπονητή όσο και τους οπαδούς. Ακόμη και στην έναρξη της περασμένης σεζόν δεν κατάφερε να προκριθεί σε κάποια Ευρωπαϊκή διοργάνωση, για πρώτη φορά ύστερα από μια δεκαετία. Ωστόσο ο σύλλογος επέστρεψε και πάλι για να εξασφαλίσει ένα νταμπλ για τρίτη φορά στην ιστορία του. 

Αυτή τη σεζόν έχει ξεκινήσει στο ίδιο πνεύμα κυριαρχίας όπως το έκανε τη δεκαετία του 2000 και κοιτάζει για μια ακόμη φορά την πρόκριση στα νοκ-άουτ του Champions League μέσα στις επόμενες χρονές. Έτσι η "κουτσουρεμένη" ιστορία αυτού του "μωρού" μετατράπηκε σε έναν "γίγαντα" της Δανίας και στη καλύτερη ομάδα της Σκανδιναβίας.  

Είναι μια ομάδα με πλούσια επιτυχία παρότι γεννήθηκε δύο δεκαετίες νωρίτερα. Αν η Carlsberg έφτιαχνε ποδοσφαιρικούς συλλόγους πιθανότατα θα τους ονόμαζε FC København.

Δεν υπάρχουν σχόλια: