Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας: NEVER PAUSE


Έπειτα από 11 χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας έχει κατορθώσει να είναι το σημαντικότερο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να βρίσκεται συνεχώς στην πρωτοπορία και να αποτελεί πρότυπο υγιούς ανάπτυξης.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας δεν σταματάμε ποτέ. Στην ενδέκατη εκδήλωση που θα διεξαχθεί στο διάστημα από 24 έως 28 Σεπτεμβρίου 2014 στον ανακαινισμένο πρώην βιομηχανικό συγκρότημα της Βέτλανς - Έρια θα φιλοξενηθούν 220 απολαυστικές ταινίες μικρού μήκους από 50 χώρες. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 21:00.

Με πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων με προβολές των Best of των προηγούμενων εκδηλώσεων, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά και νέους, έκθεση φωτογραφίας και γραφιστικής τέχνης, σεμινάρια, παιδικές θεατρικές παραστάσεις, 3D ταινία, δράσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, συναυλίες με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής (VEGAS, Los Mujeros, The Balguns, Breaking Band) διημερίδα για το Παιδί και τον Κινηματογράφο, διαγωνισμοί και πολλές εκπλήξεις για το κοινό. Και όλα αυτά με δωρεάν είσοδο για όλους.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας και ενισχύεται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. Επιπρόσθετα, η διοργάνωση υλοποιείται με τη συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Δήμου Νάουσας.
Επενδύοντας στο αύριο του σινεμά – στον ψηφιακό κινηματογράφο – το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας βρίσκεται στην πρώτη σειρά των εξελίξεων της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Πλέον, το Φεστιβάλ της Νάουσας είναι το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που διαθέτει ιδιόκτητες υπερσύγχρονες υποδομές ψηφιακού κινηματογράφου με δυνατότητα στερεοσκοπικών προβολών (3D), αξιοποιώντας τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει επενδύοντας στην καινοτομία και προετοιμάζοντας το αύριο. Ταυτόχρονα, παρουσιάζοντας μικρού μήκους ταινίες νέων δημιουργών από όλο τον κόσμο, το Φεστιβάλ φιλοξενεί στις οθόνες του το αύριο του σινεμά.

Σήμερα το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας είναι μια διοργάνωση πρότυπο για τη δημιουργία ανάπτυξης μέσω του πολιτισμού. Εφαρμόζοντας ένα πρωτοποριακό αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την πολιτιστική δραστηριότητα, ενισχύει την ανάπτυξη στην περιφέρεια και καθιστά τον πολιτισμό αναπτυξιακό εργαλείο συμβάλλοντας στην παιδεία και την ευημερία των πολιτών αποδίδοντας σημαντικό κοινωνικό μέρισμα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας αποτελεί στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μας μια νότα αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση της κρίσης από τη νέα γενιά. Για μια νέα γενιά που δεν συμβιβάζεται, οραματίζεται, ελπίζει, σχεδιάζει ένα αύριο πιο φωτεινό, πιο ανθρώπινο, με ευημερία για όλους. Η ζωντάνια, η ενέργεια και ο ενθουσιασμός της νεότητας συνδυάζονται αρμονικά με τον επαγγελματισμό, την υπευθυνότητα και τη χρηστή διαχείριση, αποδίδοντας στο κοινό μια απολαυστική γιορτή του πολιτισμού.


Στο πλαίσιο της 11ης διοργάνωσης πρόκειται να προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, πειραματικές και κινουμένων σχεδίων. Επίσης, θα διοργανωθεί το τμήμα σπουδαστικών και νεανικών ταινιών SEE Talents – Student Films με την ιδιαίτερη οπτική νέων σκηνοθετών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πιλοτικά τη φετινή χρονιά ξεκινήσαμε τη παραγωγή σχολικών ταινιών σε συνεργασία με το γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Αυτή η νέα δράση με την ονομασία NIFF GOES TO SCHOOL στοχεύει στο να αποτελέσει εργαλείο εκπαιδευτικής διαδικασίας συνεισφέροντας στην υγιή ανάπτυξη της παιδικής ψυχοσύνθεσης. Η επίσημη παρουσίαση των δύο πρώτων ταινιών παραγωγής NIFF! με πρωταγωνιστές τους κινηματογραφιστές του μέλλοντος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21:30 στο κτίριο ΕΡΙΑ.

Το πρωτοποριακό τμήμα ταινιών κινητών τηλεφώνων θα είναι για μια ακόμη χρονιά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καταδεικνύοντας τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία για να αναδείξουμε τον δημιουργό που κρύβεται μέσα μας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας συνεχίζει την πολυεπίπεδη συνεργασία του με το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη πραγματοποιώντας την προβολή της ταινίας «Τρωάδες» (βασισμένο στο έργο του Ευριπίδη) του Μιχάλη Κακογιάννη και μουσική Μίκη Θεοδωράκηένα.
Στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο του Φεστιβάλ θα παρουσιασθεί η έκθεση “Crisis is a greek word” - Η παγκόσμια πρωτοβουλία των Ελλήνων σχεδιαστών, να αφηγηθούν την κατάσταση στην Ελλάδα της κρίσης. Καθώς και η έκθεση "2nd Green Project Moving Photo Exhibition: Greek New Talent" μία Έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας  στο πλαίσιο του “2014 Green Project στη Ν. Αμερική”Επίσης, Τo οδοιπορικό της GP στη Νότια Αμερική έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Στο πλαίσιο της δράσης «Παιδί και Κινηματογράφος», θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τους μικρούς φίλους της εκδήλωσης. Θα προβληθεί 3D ταινία. THE LORAX 3D ΜΕΤΑΓΛΩΤΙΣΜΕΝΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Ένα μουσικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, με τη Δήμητρα Μητρέντση και το Γιάννη Μαρμαρά με ζωντανή μουσική και  τα αστέρια για συντροφιά!

Ποιανού είναι η Θάλασσα; Και δύο θεατρικές παραστάσεις «Ο Ποιητιτής και οι μύθοι που σκαρώσαν παραμύθι» από την ομάδα ΣΚΟΙΝΙ-ΚΟΡΔΟΝΙ και «Τα Παραμύθια Των Αδελφών Γκριμ»  του Φώτη Σπύρου.

Ακόμη, από θα υπάρχει και φέτος η παιδική γωνιά (Kid’s corner), όπου οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν με ποικίλες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.


Για τους πιο απαιτητικούς σινεφίλ το  συγκέντρωσε τις είκοσι καλύτερες ταινίες που παρουσιάσθηκαν στις προηγούμενες εκδηλώσεις και τις παρουσιάζουμε σε μια ειδική προβολή. Από την οροφή του πολυχώρου πολιτισμού ΒΕΤΛΑΝΣ, κάτω από τον έναστρο ουρανό, με θέα το επιβλητικό Βέρμιο κάθε βράδυ είκοσι τυχεροί σινεφίλ θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στη μαγεία του κινηματογράφου στο πλαίσιο της δράσης Best of NIFF under the stars!
Δυο ανοιχτές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν, όπου άνθρωποι του σινεμά θα απαντήσουν στα ερωτήματα του κοινού.

Στον δημοτικό πάρκο Νάουσας κάθε βράδυ μετά το τέλος των προβολών θα υπάρχει συναυλία από μουσικά συγκροτήματα. Οι μουσικές των VEGAS, Los Mujeros, The Balguns, Breaking Band πρόκειται να ταξιδέψουν το κοινό σε ένα ονειρικό μελωδικό ταξίδι.

Δυο διαγωνισμοί θα βρίσκονται καθημερινά σε εξέλιξη. Ο φωτογραφικός διαγωνισμός με τίτλο “my festival” δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να αποτυπώνει με το φωτογραφικό του φακό στιγμές του φεστιβάλ. Επίσης, διαγωνισμός με ερωτήσεις για τον κινηματογράφο (Cine Quiz) θα δοκιμάζει τις γνώσεις των σινεφίλ επισκεπτών. Οι καλύτεροι φωτογράφοι και οι παντογνώστες του σινεμά θα κερδίζουν χρήσιμα δώρα.

«Παιδί και Κινηματογράφος» είναι ο τίτλος της διημερίδας που διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας με στόχο Σκοπός της διοργάνωσης είναι να ευαισθητοποιήσει κοινό, γονείς και εκπαιδευτικούς ως προς την επίδραση του κινηματογράφου στην παιδική και εφηβική ηλικία, μα και να υπογραμμίσει παράλληλα τις δυνατότητες που προσφέρονται όταν αποτελεί εργαλείο εκπαιδευτικής διαδικασίας συνεισφέροντας στην υγιή ανάπτυξη της παιδικής ψυχοσύνθεσης.

Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας αναδεικνύει το κοινωνικό του πρόσωπο οργανώνοντας δράσεις στήριξης των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας. Θα ενισχύσει οικονομικά την οργάνωση Mom in action, ενώ λαμβάνει ειδική μέριμνα για την ενεργό συμμετοχή των ΑμΕΑ στη διοργάνωση. Τέλος, θα λάβουν χώρα δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με την έκθεση "2nd Green Project Moving Photo Exhibition: Greek New Talent" μία Έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας  στο πλαίσιο του “2014 Green Project στη Ν. Αμερική”Επίσης, Τo οδοιπορικό της GP στη Νότια Αμερική έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Το πρόγραμμα και τα μέλη των κριτικών επιτροπών του Φεστιβάλ: ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: