Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ογδόντα αρχαία νομίσματα επιστρέφουν στην Ελλάδα


Στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στο Τορίνο της Ιταλίας, με αφορμή της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιταλία θα επιστρέψει ογδόντα  αρχαία ελληνικά νομίσματα.

Τα νομίσματα, εβδομήντα εννέα αργυρά και ένα χάλκινο, είχαν κατασχεθεί το 2008 στη Βενετία από τις ιταλικές Διωκτικές αρχές που επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες προέβησαν στον έλεγχο και την επιστημονική τεκμηρίωση της προέλευσης και της σημασίας των νομισμάτων.

Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση εφαρμογής από ιταλικής πλευράς της κοινοτικής οδηγίας 93/7/ΕΟΚ, η οποία αφορά στην επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών και ο επαναπατρισμός τους, εκτός από σημαντική επιτυχία των εμπλεκομένων υπηρεσιών των δυο κρατών, επιβεβαιώνει την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία των δυο κρατών στον τομέα της πάταξης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Τα νομίσματα χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ. και προέρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα από τη Χαλκιδική (Άκανθος και Τορώνη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: