Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Premier League

Ο Ulloa και η υπόθεση που άνοιξε με τις μεταγραφές των Νοτιοαμερικάνων


του Δημήτρη Βαρσάνη

Σε μόλις έξι αγώνες της Premier League ο επιθετικός της Leicester Leonardo Ulloa έχει βάλει ήδη πέντε γκολ,περισσότερα από όσα έβαλε στη πρώτη κατηγορία της Αργεντινής σε μια χρονιά με τις φανέλες των San Lorenzo,Arsenal Sarandi και Olimpo(τρία και στις τρεις).


Ο Αργεντινός επιθετικός έχει τεθεί πλέον στο ραντάρ της Εθνικής του. Η Αργεντινή διαθέτει ποιοτικά άφθονους και κορυφαίους επιθετικούς όμως πέρα από τον Gonzalo Higuain δεν έχει τον ψηλό επιθετικό που θα μπορεί να υποδέχεται τη μπάλα. Ο νέος της προπονητής εδώ και τρεις μήνες Gerardo Martino παραδέχτηκε ότι τον παρακολουθούν αλλά πρόσθεσε επίσης ότι:«Με έναν παίκτη όπως τον Ulloa θα πρέπει να πάρεις τον χρόνο σου και να δεις πώς θα εξελιχθεί η χρονιά του. Είναι μια ειδική περίπτωση διότι τώρα κερδίζει την αναγνώριση από τις εμφανίσεις του».


Μια λογική κρίση καθώς όταν έφυγε από την Αργεντινή το 2008 και πήγε στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας,κανείς δεν πίστευε ότι λίγα χρόνια αργότερα θα έφτανε σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Ο Greg Dyke,πρόεδρος της Αγγλικής ομοσπονδίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εργάζεται για μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση εισροής μη Ευρωπαίων ποδοσφαιριστών στην Αγγλία. Στο όνομα της ποιότητας είναι περισσότερο από ευχάριστο να καλωσορίζουν παίκτες της ελίτ στη Premier League,αλλά δεν είναι τόσο πρόθυμοι για τους μέτριους που εμποδίζουν τη πρόοδο των γηγενών παικτών.


Αυτά είναι όλα ωραία και καλά ωστόσο πρέπει να αποσαφηνίσουμε ένα ερώτημα. Πώς θα γίνει η διάκριση ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες; ποιοι είναι οι μέτριοι και ποιοι οι ελίτ; ο Ulloa απέχει πολύ από το συγκεκριμένο παράδειγμα. Παρά το γεγονός ότι είναι από την Αργεντινή μπορεί να θεωρηθεί ως μη Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής. Όπως και τόσοι άλλοι πολλοί συμπατριώτες του έχει Ευρωπαϊκή καταγωγή,στην περίπτωση του είναι Ισπανός αν και το Ιταλικό ιστορικό του τον κάνει να είναι πιο κοινός με την Αργεντινή.

Ωστόσο το παραπάνω θέμα παραμένει άλυτο. Ο Ulloa είναι ένας παίκτης από τη Νότιο Αμερική,ήρθε στη Premier League που μέχρι τώρα τουλάχιστον έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Το βιογραφικό του δεν είναι αρκετά εντυπωσιακό όμως αφού έβαλε δύο γκολ απέναντι στη Manchester United ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι και ο ίδιος έχει συνεισφέρει στο ποιοτικό επίπεδο του κορυφαίου πρωταθλήματος;


Πριν από 12 χρόνια η ίδια η Manchester United δικαιούταν να πιστεύει ότι είχε πάρει έναν ποδοσφαιριστή,ο οποίος δεν ήταν τίποτα άλλο από μέτριος όταν υπέγραψε τον Kleberson. Ο Βραζιλιάνος μέσος ήρθε στο “Old Trafford” φρέσκος και ως Παγκόσμιος πρωταθλητής. Όταν η “Selecao” νίκησε στο τελικό του Μουντιάλ με 2-0 το 2002 και κατέκτησε το τρόπαιο,μετά το “φαινόμενο” που σημείωσε τα δύο τέρματα του αγώνα ο Kleberson ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου.


Με τη δύναμη του,τα πνευμόνια του και τα δυο καλά του πόδια φαινόταν έτοιμος για το Αγγλικό ποδόσφαιρο. Υπήρχαν πολλοί λόγοι για να πιστέψουμε ότι οι “Red Devils” απέκτησαν ένα παίκτη με ξεχωριστά χαρίσματα. Ωστόσο η λέξη μέτρια για τη περίοδο του Kleberson στη Manchester United είναι πολύ επιεικής για τις απογοητευτικές επιδόσεις του. Ο Βραζιλιάνος φάνηκε να το βρίσκει πολύ δύσκολο να προσαρμοστεί στη ζωή του Μάντσεστε. Άλλωστε δεν υπάρχει μαθηματική φόρμουλα για τις επιτυχημένες ή μη μεταγραφές.

Πριν από μερικά χρόνια οι σύλλογοι του Λονδίνου διαμαρτύρονταν κατά καιρούς ότι οι παίκτες από το Βορρά ή ακόμα και από το Νότο της Αγγλίας δυσκολευόντουσαν να αισθανθούν σαν στο σπίτι τους στη πρωτεύουσα. Φανταστείτε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει κάποιος από την άλλη άκρη του Ατλαντικού που δεν ξέρει τη γλώσσα. Παίρνοντας ξένους παίκτες,ειδικά από μακρινές Ηπείρους πάντα θα είναι ένα στοίχημα το αν θα σου βγουν ή όχι. Μερικοί θα προσπαθούν να κουβαλούν αυτό το βάρος,άλλοι θα παλεύουν να βρουν τα πόδια τους.

Ο διαχωρισμός μεταξύ των ελίτ και των μέτριων ποδοσφαιριστών εκτός Ευρώπης είναι μια συζήτηση πολλών ημερών,μηνών και χρόνων ακόμα,αλλά επίσης είναι και μια γραμμή που είναι αδύνατο να περάσει όταν μιλάμε για μια νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: